KARULAUK – kevadine supertaim!

Karulauk: 100 g – 22 kcal
Karulauk on Eestis kaitse all, kuid oma tarbeks on lubatud seda loodusest korjata. Karulauku saab ja tasub omale koduaeda kasvama tema kasulike super-omaduste pärast.
Karulauk vajab koduaias kevadel rohkelt niiskust, suvel rohu sees olemist ja talvel puulehti huumuseks ning kuivamise eest katsmiseks.
Karulauk on küüslaugulõhnaline mitmeaastane rohttaim, mis võib kasvada kuni 40 cm kõrguseks. Looduses kasvab karulauk üldiselt salumetsades. Karulaugu õitsemise aeg jääb maisse. Õied on valged või roosad, mis lõhnavad hästi ning vars on kolmekandiline. Karulauk on iImeline C-vitamiini allikas, milles on kuni 15 korda rohkem C-vitamiini kui on näiteks sidrunis või apelsinis.
KARULAUK ON:
• rögalahtistav;
• väga vitamiinide- ja mineraaliderikas;
• antibakteritsiidne;
• toonust tõstev;
• vedelikueritust soodustav;
• verd puhastava toimega.
Tarbi karulauku palaviku, reuma, köha, igemehaiguste, ainevahetushäirete, arteroskleroosi, hüpertoonia ja kilpnäärmeprobleemine korral – teotab sinu tervist!
KARULAUGU KASUTAMINE:
See imeline küüslaugulõhnaline taim on ammustest aegadest kasutusele võetud toidu-, ravim- ja dekoratiivtaimena. Värskestest lehekestest ja noorematest võrsetest saab teha erinevaid salateid. Saab ka neid sügavkülmutada, kuivatada, soolata, hapendada ja marineerida.
Karulauku saab kasutada ka pirukatäidisena, lisandina liharoogadele ja ka suupistena. Selleks, et tugev taimelõhn eemaldada, tuleks karulauk enne hapendamist või soolamist kuuma veega loputada.
Karulauk on imepärane ravim-, toidu- ja dekoratiivtaim, mida saab kasvatada ka oma koduaias, kui oled loonud taimele sobivad tingimused.
Foto: Puhtulaiu üks tuntumaid vaatemänge - õitsev karulauk (Allium ursinum). Hunnitu vaatepilt ja hurmav ning isuäratav lõhn, mis selle vaatepildiga kaasneb.
Allikas: Eesti Looduse fotovõistlus 2012
Autor: Veiko Belials