Soovid osta hulgi?
Helista meile: +372 51 900 330

Juuretisega hapusai

Juuretisega hapusai
WHEAT FLOUR type 750 BIO 1 kg
WHEAT FLOUR type 750 BIO 1 kg

€2,59

SPELT SOURDOUGH EXTRACT BIO 30 g
SPELT SOURDOUGH EXTRACT BIO 30 g

€1,79

Selle saia tegemiseks tuleb varuda aega ja kannatust aga tulemus on seda kindlasti väärt, sest krõbeda koorega värske hapusai maitseb hoopis teistmoodi, kui tavaline sai ning lisaks on see tervisesõbralik ka võrreldes pärmisaiaga.


 


Et saada 100g aktiivset juuretist, sega sama kogus jahu ja vett kui on speltajuuretist, pane klaaspurki ning märgi kummiga ära segu piir.


Pane sooja kohta nagu radika juurde või soojendusega põrandale ja jälgi, kui on kahekordseks kerkinud. 
Seejärel kaalu ära, kui palju juuretist on ning korda sama sammu lisades juuretise koguse jahu ja vett (nt. 50g juuretist+50g vett+50g jahu) kuni saad kokku 150g juuretist.


Nii saad kasutada 100g juuretist küpsetamiseks ning 50g panna kaanega purgiga külmkappi järgmise nädala küpsetamist ootama.


 


100 g juuretist


320 g vett


500 g nisujahu


10 g soola


 


Sega klaas- või plastikkausis ühtlaseks kokku juuretis, vesi ja jahu.


 


Lase seista 30 minutit ning seejärel vala ümber kaussi, mis on korralikult õlitatud.


 


Tee taignale sõrmedega sisse augud ja raputa sinna ühtlaselt sool.


 


Seejärel voldi taigen kergelt venitades neljast küljest keskele kokku nagu ümbrik.


 


Iga 30 minuti tagant tee veel sama voltimist ning korda seda 3 korda.


 


Nüüd jäta taigen niiske köögiräti alla 2,5ks tunniks seisma kuni taigen on kerkinud 1,5 kordseks.


 


Vala taigen jahuga kaetud köögipinnale ja voldi uuesti nelja külje pealt kokku ning vormi pallikeseks, et taignale jääks ilus ümar kuju ja piisavalt pinget.


 


Lase 20 minutit köögipinnal rätiku all seista kokkuvoltimise pool allpool.


 


Nüüd pane vormitud saiale peale jahuga kaetud puhas köögirätik ning tõsta ettevaatlikult koos rätikuga kaussi, nii et jahune rättik jääb taignapallikese ja kausi vahele.


 


Kui soovid, võid tõsta nüüd saia külmkappi ja küpsetada järgmisel päeval või samal päeval küpsetamiseks jäta toatemperatuurile seisma 2-3ks tunniks kuni kahekordistunud.


 


Tund enne küpsetamist pane ahi sooja 200c juurde.


 


Kui ahi on saavutanud õige kuumuse, lõika terava noaga saiale sisse paar sälku, mis võimaldaksid tal lõhkiminemata kerkida.


 


Küpseta saia 50 minutit ning peale ahjust eemaldamist lase rätiku all enne lahtulõikamist täielikult jahtuda.


2020-03-09 16:45:52

0