Keeda erinevaid riisisorte õigesti

Keeda erinevaid riisisorte õigesti

Üle või liiga vähe aega keedetud riisil väheneb toiteväärtus ning ka välimus muutub. Riisi ülekeetmine muudab selle maitsetuks ja tuhmiks. Väike nipp! Kui soovid, et riis jääks lumivalge ning ei kleepuks kokku, lisa keetmise ajal liitri vee kohta 1 spl sidrunimahla. Riisi kogus kasvab keetmisel umbes kaks korda ning sellest jätkub mitmele inimesele.

Basmati ja jasmiiniriis. Keeda kindlasti õiges koguses vees, sest ainult nii tulevad nende parimad omadused välja. Ideaalne vahekord riisiveel on 1:2,5. Matsesta keev vesi soolaga ja lisa riis ning keeda 10-15 minutit madala kuumusega pliidil. Kui vesi on teradesse imendunud, on riis valmis. Riis peab potis kaane all järelvalmima umbes 15 minutit. Basmati ja jasmiiniriisi kasutatakse Aasia köögis, sest need on paraja kleepuvusega ning on mugav pulkadega süüa. Värvilise riisi tegemiseks lisa lihtsalt keeduvette paprikat või kurkumit ning saad vastava värvusega riisi punase või kollase.

Risoto. Võta 2–3 spl võid ja 1/4 kl õli, 2 sibulat, 2 kl sõmerat riisi, 1,5 l kana- või lihapuljongit. Kuumuta õli ja või segus riis ning hakitud sibul klaasjaks. Vala juurde puljong ja hauta riis kaane all tasasel kuumusel pehmeks. Kui on tarvis, lisa soola.

Spetsiaalne sushiriis. Selle asemel saad kasutada ka pudruriisi. Hauta riis madalal temperatuuril kleepuvaks. Lisa vett hautamise ajal. Sega suhkrusoola ja riisiäädikaga.

Pudruriisi. Võta 1 dl vett, 0,5 l piima 1/4 tl soola ja 1 dl riisi. Pane riis potti, kus on keev vesi ja keeda kaks minutit kuni vesi on riisi imendunud. Järgmisena vala juurde piim ning keeda madalal tulel 40 minutit, aeg-ajalt segades. Lisa oma eelistuse järgi soola. Kogus on mõeldud kahele.

Sõmer riis. Praelisandi või salati jaoks keetes võta 3 dl riisi kohta 1,5 l vett ja 2 tl soola. Pane sool ja riis keeva veega potti ja lase sellel 20 minutit keeda, aeg-ajalt segades. Kui riis on keedetud, vala see sõelale ning loputa üle külma või sooja veega,

Head vaaritamist!