Keeda erinevaid riisisorte õigesti

Üle või liiga vähe aega keedetud riisil väheneb toiteväärtus ning ka välimus muutub. Riisi ülekeetmine muudab selle maitsetuks ja tuhmiks. Väike nipp! Kui soovid, et riis jääks lumivalge ning ei kleepuks kokku, lisa keetmise ajal liitri vee kohta 1 spl sidrunimahla. Riisi kogus kasvab keetmisel umbes kaks korda ning sellest jätkub mitmele inimesele.

Basmati ja jasmiiniriis. Keeda kindlasti õiges koguses vees, sest ainult nii tulevad nende parimad omadused välja. Ideaalne vahekord riisiveel on 1:2,5. Matsesta keev vesi soolaga ja lisa riis ning keeda 10-15 minutit madala kuumusega pliidil. Kui vesi on teradesse imendunud, on riis valmis. Riis peab potis kaane all järelvalmima umbes 15 minutit. Basmati ja jasmiiniriisi kasutatakse Aasia köögis, sest need on paraja kleepuvusega ning on mugav pulkadega süüa. Värvilise riisi tegemiseks lisa lihtsalt keeduvette paprikat või kurkumit ning saad vastava värvusega riisi punase või kollase.

Risoto. Võta 2–3 spl võid ja 1/4 kl õli, 2 sibulat, 2 kl sõmerat riisi, 1,5 l kana- või lihapuljongit. Kuumuta õli ja või segus riis ning hakitud sibul klaasjaks. Vala juurde puljong ja hauta riis kaane all tasasel kuumusel pehmeks. Kui on tarvis, lisa soola.

Spetsiaalne sushiriis. Selle asemel saad kasutada ka pudruriisi. Hauta riis madalal temperatuuril kleepuvaks. Lisa vett hautamise ajal. Sega suhkrusoola ja riisiäädikaga.

Pudruriisi. Võta 1 dl vett, 0,5 l piima 1/4 tl soola ja 1 dl riisi. Pane riis potti, kus on keev vesi ja keeda kaks minutit kuni vesi on riisi imendunud. Järgmisena vala juurde piim ning keeda madalal tulel 40 minutit, aeg-ajalt segades. Lisa oma eelistuse järgi soola. Kogus on mõeldud kahele.

Sõmer riis. Praelisandi või salati jaoks keetes võta 3 dl riisi kohta 1,5 l vett ja 2 tl soola. Pane sool ja riis keeva veega potti ja lase sellel 20 minutit keeda, aeg-ajalt segades. Kui riis on keedetud, vala see sõelale ning loputa üle külma või sooja veega,

Head vaaritamist!

Greip kiirendab ainevahetust ja soodustab seedimist

Greip ehk greipfruut on greibipuu (pomelipuu ja apelsinipuu ristandi) vili.

Greip on sarnane apelsiniga, kuid on suurem. Koor ja seemned moodustavad greibi massist 49%.

Greip on hinnatud puuvili, eriti oma C-vitamiini kõrge sisalduse poolest. Greibid sisaldavad ka B-vitamiini.

Toiteväärtus

Greip on toitaineterikas ning väga kasulik meie tervisele.

  1. C-vitamiin: Greip on tuntud oma kõrge C-vitamiini sisalduse poolest. C-vitamiin on võimas antioksüdant, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi ja kaitsta keha vabade radikaalide kahjulike mõjude eest.

  2. Kiudained: Greip on hea kiudainete allikas. Kiudained on olulised meie seedesüsteemile, aidates seedimist reguleerida ja võidelda kõhukinnisusega.

  3. A-vitamiin: Greipides leidub ka A-vitamiini, mis on oluline nägemise ja naha tervise jaoks.

  4. Foolhape ja B-vitamiinid: Greibis leidub erinevaid B-vitamiine, sealhulgas foolhapet, mis mängib olulist rolli keha ainevahetuses ja energia tootmises.

  5. Kaalium: Greibis leidub ka kaaliumi, mis aitab reguleerida vererõhku ja hoida südame tervist.

Tervisele

Greip kiirendab ainevahetust ja soodustab seedimist. Väga hea niisama söömiseks ja mahla pressimiseks, sobib ka salatitesse ja mereandidega.

  1. Immuunsüsteemi tugevdamine: C-vitamiin greibis aitab tugevdada immuunsüsteemi ja kaitsta organismi haiguste eest.

  2. Südame tervis: Greipide regulaarne tarbimine aitab alandada kolesteroolitaset ja vererõhku, mis on oluline südame tervise jaoks.

  3. Kaalu alandamine: Greip on madala kalorsusega ja sisaldab palju kiudaineid, mis aitavad säilitada täiskõhutunnet ja toetada kaalulangetamist.

  4. Antioksüdandid: Greibis leiduvad antioksüdandid aitavad võidelda põletiku ja vananemisega seotud haiguste vastu.

  5. Vähivastane potentsiaal: Kuigi täpne mehhanism on alles uurimisel, on mõned uuringud näidanud, et greibil on vähivastaseid omadusi, eriti eesnäärmevähi vastu võitlemisel.

  6. Veresuhur: Greibi tarbimine aitab stabiliseerida veresuhkru taset ja ennetab diabeedi tekkimist.

Kasutamine köögis

Greip on mitmekülgne ja seda saab kasutada paljudes toitudes ja jookides. Greipi saab süüa värskelt koorituna või lisada salatitesse. Samuti saab greibimahla ja greibiõli kasutada maitseainena ja aromaatsetes õlides.

Greip on mitte ainult maitsev vili, vaid ka tervislik valik. Lisa greip oma igapäevasesse menüüsse, ning toeta sellega oma immuunsüsteemi. Nii hoiad ka oma südame tervena!

Retsept | LUKSUSLIK NATTY BANANAAI-ŠOKOLAADI HOMMIKUPUDER

Kes siis putru ei armasta? Okei- võib olla tõesti leidub mõni kes putru ei armasta – üllata teda luksuliku pudruga ja arvamus muutub! Ja kui sul HansZolot pole, siis saad seda teha vabalt ka Natty Choco Manologa!

Vaja läheb:
Kogus: 3-le

• 1 küps banaan
• 140 g täistera kiirkaerahelbeid
• 700 ml (taimset) piima
• 2 spl Natty Choco HansZolot
• 1/5 tl soola
• 20 g tumedat šokolaadi

Soovi korral meelepärast magustajat


Valmistamine:

Aja potis piim hetkeks keema. Alanda kuumust ning lisa kaerahelbed, sool ning soovi korral magustajat. Keeda tasaselt, pidevalt segades 5 minutit. Sega hulka kahvliga purustatud banaan, Natty ja tume šokolaad. Tõsta puder pliidilt ning lase kaane all järelvalmida 2 minutit.

Head isu!

Retsept | NUMAMI MARINEERITUD SUVIKÕRVITSA RIISINUUDLID

Numami retsept

Vaja läheb:

•  100 ml riisiäädikat
•  50 ml vett
•  50 ml soja
•  2 sl seesamiõli
•  1 sl agaavisiirupit, või muud magusat vedelikku
•  2 küünt küüslauku, purustatult
•  1 sl Wakame vetikat
•  1 suvikõrvits
•  Riisinuudlid
•  Seesamiseemned

Valmistamine:

Sega anumas kokku riisiäädikas, vesi, soja, seesami õli, agaavi siirup, purustatud küüslaauk. Lisa sisse tükeldatud suvikõrvits, jäta marineerima umbes 30minutiks.

  1. Prae või grilli marineeritud suvikõrvits, lisa küpsetades aeg-ajalt marinaadi, kui näed et see on aurustunud. Jahtununa tükelda suupärasteks tükkideks.

  2. Keeda riisinuudlid, nõruta vesi välja. Lisa veidike alles jäänud marinaadi, tükelda sisse basiilik ja puista üle seesami seemnetega.

  3. Puista valminud hõrgutisele veel peale basiilikut ning wakame vetikat, et tuua välja soolasus ja kõik maitsed.

Head isu!

Retsept | MEE- JA SOJAMARINAADIS KANAKINTSUD

Magus maitsenüanss sobib kanalihale suurepäraselt, seepärast jäävad mee- ja sojamarinaadis küpsetatud kanakintsud väga maitsvad ja mõnusad. Tänu meele tekib lihale karameljas krõbe koorik, mis muudab liha väga hõrguks.

Vaja läheb:
(1 kogus)

• 700 g kanakintse (nahaga)
• 3 sl 
sojakastet
• 3 sl vedelamat mett
• 2 küüslauguküünt, hakituna
• 1 laimi mahl
• 2 sl seesamiõli
• 1 tl Sriracha vm tšillikastet
• 1 sl maisitärklist
õli praadimiseks
soola ja pipart
• serveerimiseks seesamiseemneid

Valmistamine:

Marinaadiks sega omavahel sojakaste, mesi, küüslauk, laimimahl, tšillikaste, seesamiõli ja tärklis. Maitsesta kana soola ja pipraga ning prae pannil õli sees mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta kanakintsud ahjunõusse ja kalla peale marinaad.

Aseta 180 kraadini kuumutatud ahju umbes 25–30 minutiks küpsema. Tõsta siis kuumus 220 kraadini või lülita sisse ahju grillrežiim. Piserda kanakintsud ahjupannil oleva marinaadiga pealt üle ning pruunista kanakintse mõni minut. Serveerides puista peale seesamiseemneid.


Retsept ja foto: Tuuli Mathisen
Allikas: mesionhea.ee

8 põhjust, miks bataati regulaarselt süüa

Bataat ehk maguskartul on tervislik ja toitainerikas köögivili. 8 põhjust, miks bataati regulaarselt süüa:

  1. Vitamiinid ja mineraalained: Bataadid on head C-vitamiini, A-vitamiini (beetakaroteen) ja B-vitamiinide allikad. Samuti sisaldab bataat kaaliumi, rauda ja mangaani.

  2. Kiudained: Bataadid sisaldavad kiudaineid, mis toetavad seedimist, hoiavad soolestiku tervena ja aitavad kaasa kaalu langetamisele.

  3. Antioksüdandid: Bataadis leidub palju antioksüdante, nagu beetakaroteen ja C-vitamiin, mis kaitsevad meie rakke kahjustuste eest. Lisaks on maguskartul põletikuvastase toimega ja toetab immuunsüsteemi.

  4. Veresuhkru taseme stabiliseerimine: Bataatide madal glükeemiline indeks aitab hoida veresuhkru taset stabiilsena, mis on eriti oluline diabeetikutele.

  5. Südame tervis: Bataatide regulaarne tarbimine vähendab südamehaiguste riski, kuna maguskartulid sisaldavad kaaliumi ja kiudaineid. Lisaks aitavad alandada vererõhku.

  6. Kaalukontroll: Kuna bataadid on madala kalorsusega ja sisaldavad palju kiudaineid, aitavad maguskartulid kaasa kaalulangusele ja normaalse kehakaalu säilitamisele.

  7. Nahahooldus: Bataatides leiduvad vitamiinid ja antioksüdandid aitavad säilitada naha tervist ja ilu.

  8. Põletikuvastane toime: Bataatide antioksüdandid ja põletikuvastased ühendid vähendavad kehas põletikke.

Bataadi söömine on osa tasakaalustatud toitumisest, mis toetab meie üldist tervist. Oluline on siiski meeles pidada, et toitumise mõju võib varieeruda sõltuvalt inimese isiklikest vajadustest ja tervise seisundist ning seetõttu on alati hea nõu pidada toitumisspetsialistiga, et leida just sulle sobiv toitumisplaan.

Retsept | MUSTA KÜÜSLAUGU METSASEENE PÜREESUPP

3-4 portsu jaoks läheb vaja:

1 suur sibul
3 küüslauguküünt
• 400 g metsaseene segu (külmutatud; kui sul on sügavkülmas kukeseeni või puravikke, kasuta neid)
• 250 g pruune šampinjone
• 1 sl võid
• 2 sl õli
• 1 tl soola
• 300 ml köögivilja puljongit
• 200 ml toidukoort
• 1 tl musta küüslaugu pastat
• ½ tl kurkumit (maitset väga ei anna, küll aga muudab värvi kenamaks)
serveerimiseks värsket tilli, lehtpeterselli ja/või murulauku

Valmistamine:

Haki sibul ja küüslauk ning lõika šampinjonid jämedateks viiludeks. Kuumuta potis õli ja või ning lisa hakitud sibul ja küüslauk. Pruunista kergelt minutike. Lisa sool, pipar ja seened ning pruunista segu, kuni seened on saanud kuldse jume. Lisa metsaseene segu, kuumuta minutike ning vala peale köögiviljapuljong. Hauta tasasel tulel 10 minutit. Lisa koor, lase supil keema tõusta ning lülita pliit välja. Lisa musta küüslaugu pasta ja kurkum (annab supile ilusama värvi) ning püreesta. Serveeri peeneks hakitud maitserohelisega (till, lehtpetersell, murulauk).

Mustal Küüslaugul on eriliselt hõrk maitse

Musta Küüslaugu maitse on tähelepanuväärne. See on segu soolakast ja magusast, karamellisest ja šokolaadisest, pisut mõrkjast ja pisut hapukast. Kas oled kuulnud umami maitsest? Inimesel on neli maitsetaju: magus, hapu, soolane ja kibe. Umami on viies maitse. Selle jaapanikeelse sõna vaste eesti keeles on „hõrgutav“. Just seda maitset kannab Must Küüslauk.

Umami omadus on see, et ta võimendab teisi maitseid, seguneb nendega hästi ja loob imelisi maitsekooslusi. Just sellepärast soovitame Musta Küüslauku kasutada nii eelroogade, pearoogade kui dessertide juures. Otsi inspiratsiooni meie retseptidest! Musta Küüslaugu abil üllatad oma perekonda muutes ka argiroad pidupäevaseks ja eriliseks. Lisa Musta Küüslauku kas jäätisesse või salatisse, pastasse või maasikamoosi. Ja kui veel külalised peaksid saabuma, siis jagub seda põnevust ja ahhetamist päris kauaks. Võid kasutada Musta Küüslauku õhtusöögi igas roas alates suupistevaagnast kuni šokolaadikoogini välja.

Üha enam avastavad Musta Küüslaugu võimalusi restoranid ja toidutootjad. Ja miks ka mitte? See toode annab võimaluse eristuda, luua silmapaistvaid maitseid ning lisada toidule samal ajal tervist toetavaid omadusi. Kindlasti soovitame ka kodukokkadel Musta Küüslauguga eksperimenteerida.

Ja veel üks nipp. Kui sõbrannad külla tulevad, paku neile veini kõrvale suupisteks Musta Küüslauku! Kui just su mees ei ole seda väärt kraami õllekõrvasena ära tarvitanud…

Allikas: Must Küüslauk

Retsept | TÕRVAAUGU MAHE TALU TATRAJAHU PANNKOOGID

Vaja läheb:

• 2-3 muna (oleneb suurusest)
• 3 tl
suhkrut
•  ~0,5 l vedelikku (vesi/piim/keefir)
•  1 tl soola (ilma kuhjata)
•  2-3 dl tatrajahu
•  1 spl toiduõli

Valmistamine:

Segada sool ja suhkur munadega. Seejärel lisada segades kõik ülejäänud koostisosad. Kui taigen on „hapukoore“ paksune, alustada praadimist, kuid vältida jahutükke.

Tõrvaaugu Mahe Talu lugu

Tõrvaaugu Mahe Talu perekond soetas kõigest 30 aastat tagasi müstilise talu Vigala vallas – Tõrvaaugu talu. Aastad möödusid linnutiivul ning aastal 2008 tärgataski huvitav idee – proovida kasvatada tatart – mahetatart. Osteti kott tatart, proovimaks ja katsetamaks, kuidas huvitav teravili Eesti kliimavöötmes kasvab.

2012 a sügisel saigi Tõrvaaugu Mahe Talu mahetootjaks ja -töötlejaks. Pika ja künkliku katseeksituse tulemina on nad leidnud parima viisi mahetatra kasvatamiseks ning selle edasiseks töötlemiseks, olles rahul nii ise kui ka otse-loomulikult tarbija.

Möödunud külviperioodil sai tatart külvatud näiteks ~200 ha põllumaale ning ülejäänud põldude eest hoolitsesid suure hoole ja armastusega 150-pealine lambakari.

Retsept | NUMAMI TERVISLIK JA VALGURIKAS HOMMIKUPUDER

Numami tervislik ja valgurikas hommikupuder 7 minutiga!

Vaja läheb:
Kogus: kahele
Valmistamise aeg: 5-7 min

• 0.5 kl kaerahelbeid
• 0.5 kl vett
• 0.2 kl piima
• 2 munavalget
• 2 tl Atlantic Wakame vetikat
• Soola, mett, võid maitsestamiseks

Valmistamine:

  1. Vala väikesesse keedupotti vesi ja sega sisse kaerahelbed. Aja
    puder tasasel tulel keema samal ajal segades.

  2. Kui helbed on enamiku veest endasse imanud, vala sisse piim ja jätka segamist. 2 minuti pärast lisa pudrule munavalged samal ajal vispliga vahustades. Lisa 2 teelusikatäit Wakame helbeid neid sõrmede vahel peenemaks hõõrudes. Keeda veel 2 minutit ja soovi korral maitsesta puder mee, soola või võiga.

  3. Naudi tervislikku ja valgurikast hommikusööki!

Eesti ettevõte Numami valmistab vetikatest näkileibu, pestot ja külmkuivatatud vetikahelbeid, mida kasutavad Euroopa ja Jaapani kokad. Vetikaid kasvatatakse koostöös Norra teadusfarmiga, kuid tulevikus loodab Numami osa toorainest saada Eestist.

Allikas: numami.ee

Väldi raiskamist ning säilita toiduaineid sügavkülmas

Ära raiska ning säilita oma toiduaineid sügavkülmas. Siin on mõned näpunaited, kuidas seda kõige efektiivsemalt teha:

  • Ära pelga toiduainete külmutamist. Külmuta mereande, looma- ja linnuliha, puuvilju, aedvilju ja isegi piimatooteid. Toorjuust ja toidukoor võivad oma konsistentsi muuta, kuid see ei ole kahjulik. Tarbi neid kohe peale sügavkülmast välja võtmist 24 tunni jooksul. Ära uuesti külmuta.

  • Valmista toiduained ette. Kui sul on näiteks 5 kg hakkliha (kotletitaigen) valmista väiksemad kotletid ette ja külmuta need küpsetuspaberil eraldi, nii ei külmu need kokku. Võimalus hoiustada ka väiksemates karbikestes. Puuviljad ja juurviljad, mis on suurema veesisaldusega, lõika väiksemateks tükikesteks või püreesta ning siis alles pane sügavkülma.

  • Pakenda ja märgista läbimõeldult. Pakend peab olema õhukindel, et maitse ei muutuks. Pakendile kirjuta peale, mis toiduainega on tegu ning kuupäev, mil selle sügavkülmikusse panid. Ära üle nelja kuu toitu sügavkülmas hoia, muutub söögikõlbmatuks.

  • Sügavkülmiku temperatuur olgu -18ºC. Kui sinu külmik temperatuuri ei näita, mõõda ise.

  • Sügavkülmikut tuleb regulaarselt sulatada. Paljud külmikud ei ole jäätumiskindlad ning ajaga tekib sinna palju jääd. Sulata oma külmikut korra kuus. Nii saad sorteerida ka seal olevaid toiduaineid ning vajadusel üleliigse ära võtta.

  • Köögiviljade külmutamine. Puhasta ja pese köögiviljad enne külma panemist. Külmutatud köögiviljade säilivusaeg on 3-6 kuud. Puuviljad ja marjad külmuta kohe peale korjamist, väljaarvatud ploomid, õunad ja virsikud. Nendega soovitatakse oodata 2 päeva. Puuviljad võivad sügavkülmas olla 8-12 kuud. Tsitruselised ja nendest valmistatud mahlad 4-6 kuud.

  • Pähklite sügavkülmutamine. Jah, ka neid saab edukalt jääkülmas säilitada. Ära neid seal kauem hoia kui 6 kuud.

  • Mereannid, linnu-ja loomaliha. Külmutatav liha peab olema värske! Liha säilib olenevalt tükist ja külmutuseelsest seisundist 1-2 nädalast 6-12 kuuni.

  • Pagaritoodete sügavkülmutamine. Pane julgelt saiad ja leivad jääkülma ning sulata need hiljem ahjus või rösteris üles.

Magus nipp! Kui sa külmutatud banaanid mikseriga püreestad, saad mõnusa-magusa jäätisese tekstuuriga maiuse. Lisa maitsenüansiks ka kakaopulbrit, saad banaani-šokolaadi maiuse.

Kuidas külmkapis toiduaineid kauem säilitada?

Kas sinu külmikus kipuvad toiduained kiiremini riknema kui teistel? Vaata üle, kas säilitad toiduaineid ikka õigesti:

  • Regulaarselt tuleks üle kontrollida oma külmkapi tihendid, temperatuuri ja ka erinevate toiduainete asukohad, et toiduained saaksid säilida maksimaalselt.

  • Külmkapi energiatarbimine kasvab kui temperatuur on külmem ja soojema temperatuuriga kahaneb. Kui temperatuur on soojem, väheneb toiduainete säilimisaeg. Kui aga sinu külmkapp on seadistatud kõige külmemale temperatuurile, võivad toiduained rikneda liigse külmetamise tõttu. Lisaks kulub ka ohtralt elektrit.

  • Kas teadsid, et soojemas kui 5°C tekib juba oht, et sinu toiduained võivad riknema hakata? 5°C on bakteritele eriti soodne temperatuur. Ideaalseks peetakse aga 2°C ning ka 4°C ei tohiks veel tekitada toiduainete riknemisohtu.

  • Hoia külmkapis toiduaineid, mis vajavad jahedat keskkonda. Kui sinu külmkapis on ruumi, siis pane sinna näiteks teraviljatooted (sai, leib), nii säilivad need kauem. Külmkapis, kus on vähe ruumi, võta välja toiduained, mis säilivad ka ilma külmikuta.

  • Kui sinu külmik suudab garanteerida kõikidel lahtistel riiulitel vajaliku temperatuuri 4°C, siis võid asju külmikus paigutada nagu paremaks pead. Kui aga sinu külmkapp külmetab pigem ebaühtlaselt, siis tasub kinni pidada kindlatest reeglitest.

  • Oma külmiku ukseriiulitel säilita piima, keefiri, mahla, karastusjooke, kastmeid ja suletud konserve. Kui sul pole võimalust hoida mune ideaaltemperatuuril ehk 12°C juures, siis aseta need ukse küljes olevale munarestile, teravad otsad all.

  • Külmkapi alumistes kinnistes sahtlites või karpides hoa köögi- ja/või puuvilja.

  • Köögi-ja puuviljasektsiooni peal peaks olema kõige külmem riiul, seal hoia looma- ja linnuliha, sinki, vorsti ning kala.

  • Järgmine riiul, lugedes altpoolt, sobib toiduainetele, mis on kuumtöödeldud.

  • Ülemisel riiulil hoia juustu, toidurasva, kastmeid ja omatehtud hoidiseid.

  • Paiguta toiduained oma külmkappi nii, et vanimad oleksid eespool. Nii jõuad kõik toiduained õigeaegselt ära tarbida.

  • Katsu vältida avatud konservide ja supipottide panemist külmkappi. Tekkida võib liigniiskus, mis nõuab külmikuseadmetelt lisatööd ning energiakulu suureneb. Tekib jää või härmatis ning temperatuur hakkab külmikus kõikuma.

  • Toiduained, mis lõhnavad eriti intensiivselt, pane säilituskarpi, sest lõhn ja isegi maitse võivad mõjutada teisi toite. Kuidas oleks ühe kalalõhnalise beseekoogiga?

  • Kui sa juba näed ette, et külmkapis olevad toiduaineid ei jõua enne säilivusaja lõppu ära tarbida, pane need sügavkülma.

Nüüd on aeg oma külmkapp ja selles olevad toiduained üle vaadata ning teha vajadusel korrektuurid.

Retsept | NATTY BATAADI BROWNIE METSPÄHKLITEGA

Pähklised ja täiesti taimsed brownie’d:
 
Vaja läheb:
Kogus: ca 9 tk

• 800 g kooritud
bataati
• 70 g metspähkleid
• 70 g mandlijahu
• 70 g Natty “Almondo” mandlivõid
• 100 g pehmeid kivideta datleid
• 50 g sulatatud kookosõli
• 150 g tumedat šokolaadi
• 2 spl toorkakao pulbrit
• 1/3 tl soola
• Soovi korral serveerimiseks vaniljejäätist, kohupiimakreemi, värskeid marju või röstitud mandlilaaste.
 
Valmistamine:

Koori ja tükelda bataadid. Pane bataat ahjuvormi ning piserda veega üle. Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit (sõltuvalt tükkide suurusest) kuni bataat on täitsa pehme.
Püreesta või blenderda omavahel küpsetatud bataat, mandlivõi, sool, kookosõli ja datlid.
Vala segu kaussi ning sega hulka sulatatud šokolaad, kakao, mandlijahu ja hakitud pähklid.
Vala tainas vormi (24 x 18cm läbimõõduga) ning küpseta eelsoojendatud ahjus pöördõhu režiimil 180 kraadi juures ca 45 minutit.
Kui kasutad vormi vooderdamisel küpsetuspaberit, siis tõsta kook ettevaatlikult vormist välja jahtuma, et põhi vesiseks ei muutuks.
Kook on imehea ka pisut soojana, kuid minu meelest parim on ta järgmisel päeval külmkapist võttes. Serveeri värskete marjade, vahukoore, vaniljejäätisega, šokolaadiglasuuri või pähklipuruga.

Allikas: natty.ee

Natty valmistab suus sulavaid mahedaid pähklivõisid, käsitsi! Eestis!

Leia Natty tooted – SIIT

5 põhjust, miks valida tervislik toit
  1. Füüsiline tervis: Tervislik toit aitab hoida normaalset kehakaalu ning vähendab mitmete haiguste riski, sealhulgas südamehaigused, diabeet, vähk ja teatud tüüpi ülekaalulisusega seotud terviseprobleemid. Tasakaalustatud toitumine tagab vajalike toitainete saamise, tugevdab immuunsüsteemi ning hoiab keha terve ja tugevana.

  2. Energia ja hea enesetunne: Tervislikud toiduvalikud, mis sisaldavad piisavalt vitamiine, mineraale ja kiudaineid, annavad kehale vajaliku energia ning hoiavad head enesetunnet. Tasakaalustatud toitumine aitab vältida veresuhkru kõikumisi, mis põhjustavad energia langust ja meeleolu kõikumisi.

  3. Kognitiivne funktsioon: Teadlased on leidnud seose tervisliku toitumise ja parema kognitiivse funktsiooni vahel. Toitaineterikas toit, eriti oomega-3 rasvhapete, antioksüdantide ja B-vitamiinide allikad, aitavad toetada aju tervist ning parandada mälu, tähelepanu ja meeleolu.

  4. Seedimine ja soolestiku tervis: Tervislikud toidud sisaldavad kiudaineid, mis hoiavad seedimise ja soolestiku mikrofloora korras. Kiudained aitavad vältida kõhukinnisust, alandavad kolesteroolitaset ning toetavad soolestiku normaalset tegevust.

  5. Pikaealisus: Tervislik toitumine on seotud pikema elueaga. Kehale vajalike toitainete piisav tarbimine ja õigete toitainete tasakaal vähendavad krooniliste haiguste riski ning säilitada üldist heaolu ja elukvaliteeti.

Tervisliku toitumise harjumuste kujundamine on üks oluline osa üldisest tervislikust eluviisist, mis hõlmab ka regulaarset füüsilist aktiivsust ja piisavaid unetunde.

Meie e-poes on kõik kontrollitud mahetooted, mine vaata järgi: www.greenest.ee

Foto: Caju Gomes

5 põhjust, miks maheelustiil on õige valik

Maheelustiil on elustiilivalik, mis keskendub lihtsusele, keskkonnasõbralikkusele ja tasakaalule. Siin on mõned põhjused, miks inimesed valivad maheelustiili:

  1. Keskkonnasõbralikkus: Maheelustiili valimine on teadlik valik keskkonna säästmiseks. See hõlmab jäätmete vähendamist, taaskasutamist, taimepõhise toitumise eelistamist, loodussõbralike ja jätkusuutlike materjalide kasutamist ning ökoloogiliselt teadlike valikute tegemist.

  2. Tervis ja heaolu: Maheelustiil pöörab suurt tähelepanu tervisele ja heaolule. See hõlmab tervisliku toitumise eelistamist, kehalise aktiivsusele keskendumist, stressi vähendamist, looduslähedaste praktikate nagu jooga või meditatsiooni kasutamist ning aega looduses veetmist.

  3. Lihtsus ja minimalistlik eluviis: Maheelustiil soosib lihtsust ning eemaldab üleliigse tarbimise ja keerukuse. See hõlmab asjade vähendamist, minimalistlikku kodusisustust, vähemate kohustuste võtmist, ajaplaneerimist ja vaba aja väärtustamist.

  4. Eetilised kaalutlused: Maheelustiil tuleneb ka eetilistest kaalutlustest, näiteks soovist toetada õiglast kaubandust, väikeettevõtteid või kohalikke tootjaid. See hõlmab vastutustundlikku tarbimist, teiste inimeste ja loomade õiguste austamist ning ühiskondliku panuse tegemist.

  5. Spirituaalne otsing: Paljud inimesed valivad maheelustiili spirituaalsete või filosoofiliste põhjuste tõttu. Otsitakse sügavamat ühendust looduse, enese või suurema tervikuga ning leida selle maheelustiilis, kus loodusega ühenduses olemine ja tasakaalu saavutamine on kesksel kohal.

Need on vaid mõned põhjused, miks valida maheelustiil. Igaüks leiab oma isiklikud põhjused ja motiivid, mis kõige paremini sobivad nende elustiilivalikuga.

Foto:
Natalie Grainger

Ära lase tüütutel sääskedel suveõhtuid rikkuda!

Eesti sääsed on aktiivsed kevadest sügiseni, eriti soojematel kuudel. Sääsed kuuluvad putukate hulka, kellel on oluline roll ökosüsteemis, kuid nende hammustused võivad olla inimestele tüütud.

Eestis on mitu erinevat sääseliiki:
Tavaline kodusääsk (Culex pipiens), kes lendab juurde hormoonide lõhna ja kehasoojuse peale;
Metsasääsk (Aedes cantans), kes muutub aktiivseks pimeduse saabudes;
Eriti agressiivne, tüütu ja piinav sääsk (Aedes vexans).

Tavalise kodusääse emasputukad hammustavad sageli, sest nad vajavad verevalke, et oma mune arendada. Metsasääsed on samuti võimelised hammustama, kuigi nad on vähem tüütud kui kodusääsed.

Sääsed eelistavad niiskeid ja veekogude lähedal asuvaid alasid, kus nad munevad oma munad veekogude pinnale või niiskesse pinnasesse. Seega on tiigid, järved, jõed ja märgalad sääskede jaoks soodsad elupaigad. Oluline tegur sääskede rohkuse määramisel on ka ilmastikutingimused. Sooja ja niiske ilmaga paljunevad sääsed aktiivsemalt.

Sääsehammustused võivad põhjustada sügelust, punetust ja turset ning mõnel juhul allergilisi reaktsioone. On soovitatav kasutada sääsevastaseid kreeme, losjoone või pihusteid, mis aitavad vältida hammustusi. Samuti on kasulik kanda pikkade varrukatega riideid ja pükse ning kasutada sääsevõrku akende ja uste kaitsmiseks.

Oluline on meeles pidada, et sääsed on osa looduslikust ökosüsteemist ja neil on oma roll. Kuigi sääskedega võib kaasneda tüütus, on nende täielik väljajuurimine ebatõenäoline.

Meie Baltikumi suurimas mahepoes on sääskede vastu võitlemiseks:

SÄÄSEKÜÜNAL 300 ml - peletab oma lõhnaga sääski ja teisi putukaid. 100% looduslik sojavahast küünal sertifitseeritud aroomiõlidega. Käsitsivalmistatud küünal on taaskasutatavas klaasis, mis põleb umbes 55 tundi.

SÄÄSEPELETAJA 50 ml - Looduslik aroomiõlisegu hoiab efektiivselt sääsed eemal. Sääskedele ebameeldiva, kuid inimesele meeldiva lõhnaga. Sisaldab 100% looduslikke eeterlike õlisid: lavendel, sidrunhein, sidrun ja teepuu. Kõik Ingli Pai tooted on 100% looduslikud ja julmusevabad!

SÄÄSEKUPU LEEVENDAJA 50 ml - Sääsekuppude ja putukahammustuste raviks ja sügelemise leevendamiseks. Sisaldab 100% looduslikke eeterlike õlisid.

Foto: Erik Karits

Kui grillid, siis grilli maheliha!

Miks? Maheliha on liha, mis on saadud loomadelt, kes on kasvatatud vastavalt mahetootmise põhimõtetele ja standarditele. Mahetootmine on põllumajanduslik lähenemisviis, mis keskendub keskkonnasõbralikkusele ja loomade heaolule.

Mahetootmisel on mitmeid nõudeid ja põhimõtteid, mida tuleb järgida, et toodet saaks sertifitseerida mahetooteks:

  1. Keemiavaba sööt: Maheloomad peavad sööma mahedalt toodetud ja kontrollitud sööta, mis ei sisalda sünteetilisi pestitsiide, kunstlikke väetisi ega geneetiliselt muundatud koostisosi. Mahesööda eesmärk on tagada, et loomade toitumine oleks looduslik ja puhas.

  2. Loomade heaolu: Mahetootjad peavad järgima rangeid loomade heaolu standardeid. Maheloomadele tuleb tagada suuremad välialad, kus nad saavad liikuda vabalt ja loomulikult. Ei tohi kasutada sünteetilisi hormoone või ravimeid. Loomadele tuleb pakkuda loomulikke elamistingimusi, et tagada nende heaolu ja tervis.

  3. Keemiliste ainete piiramine: Mahetootmises on keemiliste ainete, nagu pestitsiidid, herbitsiidid ja sünteetilised väetised, kasutamine rangelt keelatud. See aitab vähendada põllumajanduse keskkonnamõju ning tagada, et loomadele ja tarbijatele ei satuks lihasse keemiliste ainete jääke.

  4. Sertifitseerimine: Maheliha ja muud mahetooted peavad vastama kindlatele sertifitseerimisnõuetele. Sertifitseerimine hõlmab rangelt kontrollitud tootmissüsteemi ja -protsesse ning põllumajanduslike alade sertifitseerimist vastavalt mahetootmise standarditele.

Maheliha tarbimine võib olla atraktiivne inimestele, kes soovivad vältida keemilisi jääke, toetada säästvat põllumajandust ja keskkonnasõbralikke tavasid ning hoolida loomade heaolust. Maheliha on tervislikum ja looduslikum valik, milles ei ole keemilisi aineid ning omab paremat toitainete profiili võrreldes tavapärase lihaga.

Retsept | KOHVISMUUTI MACAGA | 100 g - 50 kcal

Retsepti looja — toitumisnõustaja Anna-Liisa Schön

Soojad ilmad ja kuumad kohvijoogid ei tundu nagu ideaalne kombinatsioon. Suvi ja kohvikokteilid ning muu selline kõlab palju vägevamalt. Külmad kohvijoogid ei ole mingi uudistoode. Kohvismuutit valmistades on ainult üks oluline asi, mida peaks teadma – ära kasuta jääd! Jää teeb kohvismuuti lihtsalt vesiseks sulaks. Selle asemel kasuta sügavkülmutatud banaani ja marju. Lihtne!

Kuid tänase loo kangelane ei ole üldse kohvi ega külmutatud banaan, vaid hoopis Lõuna Ameerikast pärit maka juur. Makat/macat võiks kohelda kui toidulisandit. Kõige lihtsam ongi seda kasutada smuutides, kuid võib ka näiteks pudrule, küpsetistesse, energiapallidesse/batoonidesse lisada.

Maca juur on väga tubli raua allikas! Samuti on selles joodi – toitaine, mida on tavaliselt menüüs liiga vähe (kui ei kasutata jodeeritud soola). Lisaks teisi toitaineid, mis aitavad kaasa seedimisele, lihaste tööle, närvisüsteemi tasakaalule jne.

Kõige sagedamini tuuakse välja, et maca on tõhus libiido tõstja ning on uuringuid, mis kinnitavad ka teiste seksuaalhäirete puhul võimalikku efektiivsust. Ja naistele võib see abiks olla menopausi sümptomite puhul. Samuti võib soovitada ka stressiperioodil ja meeleoluhäirete leevendamiseks.

RETSEPT:

• Pool banaani

Külmutatud vaarikad

• Piparmünti

Mandlijook (tee ise veest ja mandlitest/mandlikreemist)

Kohv/espresso

• 1 tl maca pulbrit (alusta poole tl kui ei ole varem kasutanud)

TOITUMISALANE TEAVE:

• Energia (100 g): 50 kcal
• Süsivesikud: 5,36 g
• Suhkrud: 3 g
• Valgud: 1,5 g
• Rasvad: 2,6 g
• Küllastunud rasvhapped: 0,2 g

Head isu!

Maca juur on seksuaalenergia allikas

Maca pulber on toidulisand, mis on valmistatud kuivatatud ja jahvatatud Maca taime (Lepidium meyenii) juurtest. Maca on pärit Peruu kõrgustikust ja seda on kasutatud juba tuhandeid aastaid toiduks ning meditsiinis.

Maca juur on seksuaalenergia allikas. Mida vanemaks inimene saab, seda rohkem väheneb liibido ja meestel võib väheneda sperma kvaliteet. Erinevad uuringud on tõestanud, et Maca mõjub positiivselt ka seemnerakkude arvule ja aktiivsusele.
Maca kasvab kõrgel Andide platool, 4200 meetri kõrgusel, tehes sellest merepinnast kõige kõrgemal kasvatatava toiduaine maailmas.

Maca juur on tuntud kui adaptogeen, mis tähendab, et see aitab kehal kohaneda stressi ja füüsilise koormusega. Maca pulber sisaldab erinevaid toitaineid: süsivesikud, valgud, kiudained, vitamiinid (C-vitamiin, vitamiin B6 ja vitamiin E) ning mineraalaineid: raud, kaltsium ja tsink.

Maca pulbrit võib lisada smuutidele, müslidele, jookidele ja teistele toitudele, et suurendada nende toiteväärtust. Maca pulbri tarbimisele omistatakse mitmeid kasulikke omadusi, sealhulgas energiataseme tõusmine, hormonaalse tasakaalu toetamine, libiido suurenemine, meeleolu paranemine ja üleüldine heaolutunne. Siiski on oluline märkida, et iga inimese keha reageerib toidulisanditele erinevalt ning enne uue toidulisandi kasutamist või olemasoleva dieedi muutmist on soovitatav konsulteerida tervishoiuspetsialistiga.

Maca pulber parandadab sportlikke saavutusi ja tõstab vitaalsust. Maca toetab immuunsüsteemi, mõjub antioksüdatiivselt ning  tõstab toonust ehk mõjub kroonilise väsimuse vastu väga hästi.

Tarvitamine – 1-2 supilusikat päevas. Alusta poole supilusika suuruse kogusega, mitu korda päevas koos söögiga. Hiljem kogust soovikorral suurendada. Maca pulbri tarbimisel soovitame teha iga kuu nädalane paus või kuuajane vahe iga kolme kuu tagant. Pulbrit ei soovitata anda lastele alla 3 eluaasta.

Maca on ülimalt rikas erinevate mineraalainete poolest, sisaldades peaaegu kõiki vitamiine, aga ka flavonoide, eeterlikke õlisid ja teisi organismile väga kasulikke aineid.

Retsept | Roheline smuuti – tervislik ja oi, kui maitsev!

Asenda roheline smuuti ühe oma toidukorraga ning varsti näed, kuidas kaal hakkab langema ning tunned end energilisemana. Jagame sinuga ka ühte maitsvat ja tervislikku retsepti.

Vaja läheb:

• 2 käputäit värskeid spinatilehti;
• 1
banaani;
• 1 tass värskeid ananassitükke;
• 1/2 avokaadot;
• 1 tass kookosvett (või vett);
• mõned värske kurgi viilud;
• vajadusel jääkuubikuid.

Tee nii:

1. Pese ja valmista ette kõik koostisosad.
2. Lisa blenderisse spinatilehed, banaan, ananassitükid, avokaado ja kurgiviilud.
3. Vala juurde kookosvesi või vesi.
4. Blenderda kõik koostisosad ühtlaseks, siidiseks seguks.
5. Kui soovid smuutit jahutada või paksemaks muuta, lisa jääkuubikuid ja sega uuesti.
6. Vala smuuti klaasidesse ja naudi! 😋

Roheline smuuti pakub palju värskendust ning annab sulle palju vitamiine ja mineraale. Kui soovid, võid lisada ka mõned linaseemned, chiaseemned või proteiinipulbri, et muuta smuuti toitvamaks. Oluline on mängida koostisosadega ja leida maitse, mis sulle kõige rohkem meeldib.

Kõik koostisosad leiad meie suurima toiduvalikuga mahepoest www.greenest.ee

KOMBUCHA ehk teeseenejook on imeline probiootikum!

Teeseenejook ehk kombucha on elus jook, mida on villitud juba mitu-mitu tuhat aastat.

Kombuchat ehk teeseenejooki on meisterdanud teeseen, mis on elusorganism. Kombuchasse tekivad head bakterid, mis tugevdavad meie organismi immuunsüsteemi. Teeseenejook sisaldab palju vitamiine, orgaanilisi happeid, ensüüme ning polüfenoole, mis toetavad meie keha ja organismis toimuvaid häid protsesse.

Kirsiks tordil on veel see, et teeseene joogi sisse tekib naturaalne mull, mis hõlbustab meie organismil vitamiine ja muud kasulikku omastada. Isegi teadustööd kinnitavad, et teeseenejoogi regulaarne tarbimine mõjutab meie organismi positiivselt. Näide: teadlased tõestasid Lätis tehtud teadustööga, et kombucha on ülitõhus liigeseprobleemide korral, tõstab tublisti immuunsust, aitab meie organismil ennast puhastada ja annab mõnusalt energiat.

Joo regulaarselt kombuchat ehk teeseenejooki ja oled terve nagu purikas, päriselt ka! Meie suurima toiduvalikuga mahepoest leiad erinevaid teeseenejooke SIIT

• 100% loodusliklooduslikult kääritatud;
• ei sisalda säilitusaineid;
• soodustavad seedimist;
• sisaldab kasulikke aineid.

Retsept | PORGANDIPÜREESUPP VALGE MISOGA | 100 g – 63,5 kcal

Retsepti looja — toitumisnõustaja Anna-Liisa Schön

,,Porgandipüreesupp on üks kiire ja maitseterohke kerge õhtusöök või lõuna. Porgandipüreesupp on üks mu lemmik suppe ja olen seda kindlasti kümneid ja kümneid kordi valmistanud, igakord ikka isemoodi. Seega on see jälle üks selline retsept, mida tuleb teha tunde järgi. Katseta ja proovi, võid lisada kookoskreemi või mõne valgu allika kui soovid. Sel korral kasutasin ma tekstruuri andmiseks hoopiski porgandi enda koori.

Siin supis on kasutatud kolme huvitavat toiduainet:

Valge miso. Misopasta all mõeldakse fermenteeritud (bakterid!) sojaubadest pastat. Kui sa tead miso spetsiifilist maitset, siis valges misos on riisi osakaal suurem ning pasta on maitselt mahedam. Hea ja lihtne võimalus anda enda suppidele, kastmetele, hautistele mõnus eriline maitsenüanss.

Must küüslauk. Kui sa ei ole veel musta küüslaugu rongi peale hüpanud, siis nüüd on see aeg. Must küüslauk on nädaladi aeglaselt fermenteeritud. Võta arvesse küüslaugu head omadused, mitmekordista need ja lahuta sellest kibe maitse. Saad musta küüslaugu. Seda on nii lihtne oma toitudesse (ka magustoitudesse) lisada, et anda toidu maitsele hoopis uus tase.

Kombu helbed. Vetikate lisamine enda menüüsse on mõistlik, sest vetikad on naturaalne joodi allikas. Toitaine, mille puudus on maailmas üks levinuim. Samuti on vetikatel loomulik soolane maitse ning neid saabki väga edukalt kasutada soola asendajana!”

RETSEPT 2-le:

•  1 spl ghee

•  350 g porgandeid

•  1 punane sibul

•  koriandri seemned

•  väike jupp ingverit

•  0,5 tl jahvatatud kurkumi

•  1 spl valge miso pastat

•  1 musta küüslaugu küüs

•  500 ml puljongit

•  kombu helbed

•  pähklid ja seemned

•  tšilli

•  1 spl kookosrasv

TOITUMISALANE TEAVE:

• Energia (100 g): 63,5 kcal
• Süsivesikud: 5,82 g
• Suhkrud: 3,4 g
• Valgud: 1,4 g
• Rasvad 4,25 g
• Küllastunud rasvhapped 2,1 g

Head isu!

AVOKAADO kasulikud omadused, mida võiksid kõik teada!

Avokaado on maheda maitse ja rikkaliku kreemise tekstuuriga vili, mis sisaldab palju vitamiine ning mineraale.

Avokaadod sisaldavad palju erinevaid toitaineid ning tekitavad kiiresti täiskõhutunde. Avokaados on lausa 20 erinevat vitamiini ja mineraali!

100 g avokaadot sisaldab:

  • K-vitamiini, mis on 26% päevasest vajadusest

  • Folaati, mis on 20% päevasest vajadusest

  • C-vitamiini, mis on 17% päevasest vajadusest

  • Kaaliumi, mis on 14% päevasest vajadusest

  • Vitamiini B5, mis on 14% päevasest vajadusest

  • Vitamiini B6, mis on 13% päevasest vajadusest

  • E-vitamiini, mis on 10% päevasest vajadusest

Avokaado sisaldab ka väikestes kogustes magneesiumi, mangaani, vaske, rauda, tsinki, fosforit ning vitamiine A, B1 (tiamiin), B2 (riboflaviin) ja B3 (niatsiin).

Üks avokaado sisaldab umbes 160 kcal, 2 g valku, 15 g tervislikke rasvu, 9 g süsivesikuid, millest 7 g on kiudained. Avokaado on madala süsivesikusisaldusega taimne toit.

7 põhjust, miks süüa avokaadot:

1. vähendab kolesterooli;
2. vähendab söögiisu;
3. parandab silmanägemist;
4. parandab tublisti seedimist - kiudaineterikas;
5. parim kaaliumi allikas - 100g sisaldab 14% keskmisest soovitatavast päevavajadusest;
6. aitab kehal teistel toitainetel imenduda;
7. alandab depressiooni riski - folaadirikas!

Avokaadode ostmisel väldi vilju, millel on tumedad lohud või praod. Üleküpsenud vili on pruunide laikude ja/või triipudega.

Värvi piilumiseks võid avokaado otsas oleva nibu-varre üles tõsta – kui see on erkroheline, on tegu perfektse viljaga, kui on pruun, siis üleküpsenud avokaadoga.

Avokaadot ostes vali pigem toorem vili, sest see küpseb sinu kodus edasi. Toores/kõva avokaado küpseb tavaliselt mõne päeva jooksul. Küpsemisprotsessi aeglustamiseks võid avokaadod külmkappi panna. Kui tahad, et need küpseks kiiremini, siis võid need panna paberist kotti.

Maheda maitse ja kreemise tekstuuriga avokaado võiks kuuluda sinu toidulauale, sest sisaldab rikkalikult toitaineid, mida organism vajab!

Retsept | TOORTATAR JA ROHELINE | 100 g – 135 kcal

Retsepti looja — toitumisnõustaja Anna-Liisa Schön

,,Rohkem vastakaid arvamusi kui tatar, tekitab ainult koriander. Mõlemad ühed mu lemmikud. Aga täna tatrast. Nõustajana ma olen kuulnud selliseid lauseid nagu „Tappes ka ei sööks“ ja muud vahvad ütlemised, väljendamaks kui vähe nad tatart tahavad menüüsse tuua. Ja ega ei peagi.. kuid olen näinud ka seda, et see tatrahirm on pärit kuskilt tumedast minevikust, kus me kõik oleme lapsepõlvest mõne toidutrauma pärinud. Ehk siis, kui sa arvad, et sa tatart ei söö, siis anna toortatrale veel üks võimalus. Ja kui sa armastad tatart, nagu paljud teevad, siis on kõik hästi ja liigume edasi.. Minu köögis on tatar väga populaarne. Ma ostan tangu kilode kaupa ning kasutan seda kuidas vaja – valmistan tatraroogasid, leotan ja valmistan naturaalselt käärinud leiba või jahvatan tangu jahuks ning kasutan kõigis jahu vajavates retseptides. Seega on see äärmiselt mitmekülgne toiduaine, mis võiks alati kodus olemas olla. Samuti on ta sisukas toiduaine – tatras on märkimisväärselt palju valku (üle 10%) ning rikkalik mineraalainete (Mg, Fe, Zn, Se) ja vitamiinide (B-grupp ja E) allikas. Järgmine retsept on meie pere klassika, kuigi seda annab valmistada sajal moel. Kui minu ema minule seda valmistas, siis sai alguse minu armastus toortatra vastu ning see on sage lõunasöök, mida ma oma lastele valmistan, sest see on lihte, kiire ja mida nad alati ilma veiderdamata söövad.”

VAJA LÄHEB:

• 1 spl ghee

• 3 peotäit toortatra tangu

• 1 tass vett

oliiviõli

• aeduba(külmutatud või värske)

brokoli

küüslauk

tšillihelbed

• 1 muna

• 2 spl hapukoor

• 1 spl umbrohupesto (või muu huvitav pesto)

• võrsed

sool ja pipar

VALMISTAMINE:

,,Kui ma oma emalt midagi kunagi toidu valmistamise kohta küsisin, siis enamasti oli vastus „Tunde järgi!“ Kui ma mitte midagi ei osanud, siis ajas see mind närvi, kuid näete.. lõpuks tekkis tunne. Sellepärast on ka tänane retsept selline.. tunde järgi. Kirjutan selle üles nii nagu mina seda tegema õppisin ja siiamaani teen. Muuseas sa võid kasutada igasuguseid köögiviljasid, sageli ma kasutan kirsstomateid, mille ma tšilli helveste ja küüslauguga veidi lödiks kuumutan. Lisa riivitud parmesani / kitsejuustu või näiteks kanaliha.Ühe sööja kohta võta kolm peotäit toortatra(!) tangu ning üks tass (220 ml) vett. Tatar ei vaja pesu ega keemise ajal segamist, siis jääb ta mõnus sõmer. Paksupõhjalises potis kuumuta ghee (või muu rasvaine) ning sega tatart umbes 30 sek. Lisa vajalik kogus vett ning soola ja jäta ilma kaaneta madalale tulele podisema. Umbes 20 minutiga on vesi ära keenud ja tatar valmis. Alles siis võid selle läbi segada. Vahepeal valmista pannil ette köögiviljad – kuumuta oad umbes 5 min oliiviõlis, lisa brokoli, tšilli ja küüslauk, kuumuta veel umbes 5 min. Valmista „uputatud muna“- kindlasti oled näinud igasuguseid nippe ja trikke kuidas muna pošeerida. Tõmba veele hoog sisse, nõruta sõela peal või tee nii nagu oskad. Mina teen seda lihtsalt nii, et vesi podisema (vaikselt mullitab), õunaäädikat (tunde järgi) vee sisse, muna topsi ja topsist potti. Seal ta tegutseb omaette mõne minuti (2-4). Ja siis vahukulbiga paberrätikule. Hapukoor ja tatar käivad ikka kokku. Hapukoorele võiks lisada midagi põnevat, näiteks Umbrohupestot (Pärnumaa aasta toode), või ise peenestada värskeid ürte. Nüüd kui tatar on valmis, siis sega see kokku köögiviljadega, lisa peale voolav muna ning soovi korral hapukoort. Serveeri maitserohkete võrsetega.”

TOITUMISALANE TEAVE:

• Energia (100 g): 135 kcal
• Süsivesikud: 8,61 g
• Suhkrud: 1 g
• Valgud: 3,9 g
• Rasvad: 9,7 g
• Küllastunud rasvhapped: 4 g

KARULAUK – kevadine supertaim!

Karulauk: 100 g – 22 kcal

Karulauk on Eestis kaitse all, kuid oma tarbeks on lubatud seda loodusest korjata. Karulauku saab ja tasub omale koduaeda kasvama tema kasulike super-omaduste pärast.

Karulauk vajab koduaias kevadel rohkelt niiskust, suvel rohu sees olemist ja talvel puulehti huumuseks ning kuivamise eest katsmiseks.

Karulauk on küüslaugulõhnaline mitmeaastane rohttaim, mis võib kasvada kuni 40 cm kõrguseks. Looduses kasvab karulauk üldiselt salumetsades. Karulaugu õitsemise aeg jääb maisse. Õied on valged või roosad, mis lõhnavad hästi ning vars on kolmekandiline. Karulauk on iImeline C-vitamiini allikas, milles on kuni 15 korda rohkem C-vitamiini kui on näiteks sidrunis või apelsinis.

KARULAUK ON:

• rögalahtistav;
• väga vitamiinide- ja mineraaliderikas;
• antibakteritsiidne;
• toonust tõstev;
• vedelikueritust soodustav;
• verd puhastava toimega.

Tarbi karulauku palaviku, reuma, köha, igemehaiguste, ainevahetushäirete, arteroskleroosi, hüpertoonia ja kilpnäärmeprobleemine korral – teotab sinu tervist!

KARULAUGU KASUTAMINE:

See imeline küüslaugulõhnaline taim on ammustest aegadest kasutusele võetud toidu-, ravim- ja dekoratiivtaimena. Värskestest lehekestest ja noorematest võrsetest saab teha erinevaid salateid. Saab ka neid sügavkülmutada, kuivatada, soolata, hapendada ja marineerida.

Karulauku saab kasutada ka pirukatäidisena, lisandina liharoogadele ja ka suupistena. Selleks, et tugev taimelõhn eemaldada, tuleks karulauk enne hapendamist või soolamist kuuma veega loputada.

Karulauk on imepärane ravim-, toidu- ja dekoratiivtaim, mida saab kasvatada ka oma koduaias, kui oled loonud taimele sobivad tingimused.

Foto: Puhtulaiu üks tuntumaid vaatemänge - õitsev karulauk (Allium ursinum). Hunnitu vaatepilt ja hurmav ning isuäratav lõhn, mis selle vaatepildiga kaasneb.

Allikas: Eesti Looduse fotovõistlus 2012
Autor: Veiko Belials

Retsept | LILLKAPSARIIS KANA JA KINOAGA | 100 g – 150 kcal

Siin on üks toit, kus on mitmeid huvitavaid elemente – sa võid seda serveerida erinevate osadena (nagu pildil) või ühe suure pannisegadikuna!

Lillkapsa riis. Üks leidlik viis, kuidas lillkapsast toitudes kasutada. Kuna lillkapsas on üks mu lemmik köögivili, siis ma ütlen kohe ära, et proovi sellest teha ka siidist püreesuppi või lillkapsakreemi või rösti seda sidrunimahlaga või küpseta steikina, või serveeri aurutatud lillkapsast küüslaugu ja rohelise kraamiga.. ühesõnaga lillkapsas on teema!

Kinoa. Kinoa on juba tuttav, sest kasutasin ka seda eelmises retseptis kinoapallide valmistamiseks. Lisaks valgele kinoale on saadaval ka punaseid, musti ja oranže. Proovi leida värviline segu, sest see teeb toidu visuaalselt eriti ägedaks.

— toitumisnõustaja 
Anna-Liisa Schön

VAJA LÄHEB:
(retsept kahele)

• pool lillkapsast või üks väike pea

• kaks peotäit beebispinatit

• 6 šampinjoni

• 1 küüslaugu küüs

• 200 g broileri kintsuliha (kondita)

• 1 dl kinoa

• 2 spl ghee

• jahvatatud kurkum

mustad seesamiseemned

• erinevaid (külm)kuivatatud ürte

tšillihelbed

laimimahl

• värske tüümian (või muu ürt)

sool

oliiviõli küpsetamiseks

VALMISTAMINE:

1. Keeda kinoa soolaga maitsestatud vees umbes 10 min.
2. Riivi või purusta köögikombainiga värske lillkapsas. Kuumuta pannil ghee ja lisa lillkapsas ja kurkum. Kuumuta kuni oled saavutanud sobivalt pehme tekstuuri, see ei tohiks olla liiga pehme. Umbes 10 min. Sega lillkapsa juurde seesamiseemned. Maitsesta soola, pipra ja endale meeldivate ürtide või vürtsidega. Ole julge!
3. Kuumuta ghee ja prae viilutatud šampinjonid tšilliga kuldpruuniks, kuumutamise lõpus lisa pestud spinat ja küüslauk ning sega, kuni spinat on veidi kokku tõmmanud (umbes 1 min).
4. Kuumal pannil prae tükeldatud kanaliha. Kui kana on valmis, siis sega juurde kinoa ja meeldivad maitseained.
5. Serveerimisel saad peale piserdada veidi laimimahla ning lisada värsket tüümiani Võid toidud serveerida erinevate elementidega või segada kõik ühel pannil kokku. Pannisegadiku järjekord oleks selline – kinoa keema, prae kana pannil ning tõsta eraldi kaussi ootama. Kuumuta seened, kuni liigne vedelik on väljas, lisa lillkapsas ja maitseained, lisa spinat ja küüslauk. Sega juurde kana ning kinoa.

TOITUMISALANE TEAVE:

• Energia (100 g) 150 kcal
• Süsivesikud: 12 g
• Suhkrud: 1,7 g
• Rasvad: 8,4 g
• Küllastunud rasvhapped: 3,2 g
• Valgud: 8,83 g
• Kiudained 2,3 g

KARTUL EI TEE SIND PAKSUKS!

Kartul annab meile küll palju energiat, aga ainult kartulist on väga keeruline end paksuks süüa. Palju räägitakse, et kartul teeb meid paksuks, kuid tegelikult on süüks selle valmistamise viis. Suures koguses rasvas praetud või hunniku energiarikaste kastmetega üle valatud kartulite pidev söömine tekitab kindlasti lisakilosid. Sinu kaal sõltub ka sellest, kui palju sa suudad päeva jooksul kaloreid kulutada.

– 100 g keedetud kartuleid annab ~80 kcal

Kartul on suurepärane toitainete allikas ja on olulisel kohal ka tervislikult toituja menüüs. Siin on mõned põhjused, miks võiks kartul sinu toidulauale kuuluda.

Toitaineterikas: kartul on hea vitamiinide ja mineraalainete, sealhulgas C-vitamiini, kaaliumi ja B6-vitamiini allikas.

Energiarikas: kartul on hea süsivesikuteallikas, mis annab sinu kehale tublisti energiat.

Kiudained: kartul on väga hea kiudaineteallikas, mis parandab seedimist ja hoiab kauem täiskõhutunnet.

Mitmekülgne: kartulit saab valmistada mitmel erineval viisil, mistõttu sobib kartul paljudesse roogadesse.

Taskukohane: kartul on laialdaselt saadaval ja suhteliselt odav.

Tasub teada, et mitte kõik toidud kartulist ei ole ühtviisi tervislikud. Näiteks praekartul ja kartulikrõpsud sisaldavad palju kaloreid ja rasva, samas kui küpsetatud või keedetud kartul on juba palju tervislikum valik. Üldiselt on kartul sinu dieedile tervislik lisand, kui seda mõõdukalt tarbida ja tervislikult valmistada.

Retsept | KINOAPALLID | 100 g – 145 kcal

Toiduainete hulgas on kinoa ehk tšiili hanemalts saanud endale huvitava nimetuse – pseudoteravili. Kuigi seda kasutatakse toidus teravilja asemel, see ei sisalda gluteeni, siis tegelikult kasutatakse toiduks lehttaime seemneid.

Botaaniliselt kuulub ta rebasheinaliste perekonda, kus on sugulaseks muuseas
peedid ja spinat. Kinoad saab nimetada täisväärtuslikuks valguallikaks, sest see sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid, mida tavaliselt saab hõlpsalt loomsest toidust. Seega on see tore toiduaine, mida enda menüüsse tuua kui seda pole veel tehtud.

Lisaks valgule on kinoa ka hea kiudainete allikas. Seetõttu hoiab see kauem täiskõhu tunnet, ent on kergesti seeditav. Mis siin ehk kõige olulisem, et tegemist on väikse aga võimsa toiduainega, mida on nii lihtne valmistada. Seda võib keeta nii nagu riisi või teisi sarnaseid teravilju ning asendada toitudes – näiteks poke kaussides, salatites, suppides jne. Lõbutse, katsetades kinoad erinevates küpsetistes. Aga võid keetmata seda ka smuutisse blenderdada või näiteks müslis kasutada.

Siin on üks lihtne retsept kuidas kinoast pallikesi teha, mida võid kasutada nii salatites, riisikaussides või julgemal maitsestamisel õhtusöögi lisandina, klassikaliste hakklihapallide asemel.

— toitumisnõustaja Anna-Liisa Schön retsept.

VAJA LÄHEB:
(Retsept: 12 pallikest)

• 2 dl kinoa

• 4 dl vett

• 2 spl ghee (või muu rasvaine)

• 2 šalottsibul (või 1 suur punane sibul)

• punt värsket peterselli

• 1 tl värsket riivitud ingveri

• 1 spl kikerhernejahu

sool ja tšillihelbed

VALMISTAMINE:

1. Loputa kinoa. Ja keeda 1:2 veega, umbes 10 minutit.
2. Nõruta kinoa ja lase veidi jahtuda.
3. Kuumuta pannil koos rasvainega, madalal kuumusel sibul. Peale mõnda minutit lisa teised maitseained ning kuumuta veel minut.
4. Sega kõik koostisosad kokku ning vormi sobivad pallikesed. Küpseta 180°C ahjus umbes 13-15 minutit. Vaata, et pallikesed oleksid hästi kergelt pruunid ja krõbedad.

TOITUMISALANE TEAVE:

• Energia 100 g: 145 kcal
• Süsivesikud: 20 g
• Suhkrud: 2,3 g
• Rasvad: 5,2 g,
• Küllastunud rasvhapped: 2,6 g
• Valgud: 4,4 g
• Kiudained 2,7 g

TÜÜMIAN – imeline ürt ja ravimtaim!

Tüümian on mitmeaastane maitsetaim, millel on väikesed, hästi lõhnavad lehed ning lillad või valged õied. Tüümian kuulub piparmündi perekonda ja on pärit Vahemere piirkonnast.

Tüümiani kasutatakse tavaliselt kulinaarse ürdina, et lisada maitset erinevatele roogadele – suppidele, hautistele, kastmetele ja marinaadidele. Tüümiani kasutatakse ka taimsetes ravimites tänu põletikuvastaste ja antimikroobsete omaduste tõttu.

Tüümian on väga vitamiinide- ja mineraaliderikas. Tüümian Sisaldab ohtralt C-vitamiini, A-vitamiini, rauda, magneesiumi ja mangaani. Lisaks ka mitmesuguseid antioksüdante ja teisi kasulikke ühendeid, nagu tümool ja karvakrool, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi ja kaitsta krooniliste haiguste eest.

Tüümian on mitmekülgne ravimtaim, mida on pikka aega kasutatud nii kulinaarias kui ka meditsiinis.

Keskajal oli tüümian julguse sümboliks. Vana-Kreekas kasvatas Karl Suur tüümiani oma aias ning seda kasutati usutalitlustel.

Tüümian tähendab eesti keeles aed-liivateed, mille ladinakeelne nimi on tuletatud sellisest sõnast nagu eluhingus. Tüümian on kaunite lillade õitega hästi lõhnav ravim- ja maitsetaim, mida mesilased armastavad. Kasvab see imeline taim ka jõudsalt Eestimaa pinnal.

Värske taimena sisaldab tüümian eeterlikke õlisid 0.3-0.5%, mis on antiseptilise toimega ning anti-reumaatiline. Kaitseb tublisti viiruste, seente ja parasiitide eest.

Tüümian tugevdab sinu immuunsüsteemi ning hoiab sind tervena!

Retsept | BELUGA LÄÄTSESALAT OA-PEEDIKREEMIGA | 280 g – 400 kcal

Räägime kõigepealt läätsedest. Poest võib leida terve (veidra) vikerkaare läätsesid – punased, rohelised, pruunid, mustad. Milliseid valida?

Toitumisnõustaja
Anna-Liisa Schön lemmikud on punased ja mustad, sest need valmivad kõige kiiremini. Mõlema keetmiseks vajad vaid 10 minutit. Punaseid on hea kasutada „mahuainena“, näiteks valmivad neist suurepärased kotletid, sobivad püreedesse, küpsetistesse ja mujale kuhu pole vaja tekstuuri, sest need jäävad pigem pudrused. Mustad läätsed valmivad sama kaua, kuid säilitavad oma tekstuuri, seega on need suurepärased lisandid toitudesse, kuhu soovid tuua sensoorset naudingut – salatid, lisandina praele, pajades, suppides jne..

Ja ega läätsesid ilmaasjata „supertoiduks“ ei kutsuta. Need on tõelised toitainepommid ning mustad neist kõige rikkalikumad. Märkimisväärselt on läätsedes valku ja kiudaineid, kuid ka olulisi mineraalaineid nagu kaltsium, raud, magneesium ja tsink ning korralik kogus b-grupi vitamiine. Seepärast on läätsed tavapärane toiduaine taimetoitlaste menüüs. Kuigi eestlase toidulaual ei ole lääts praegu (veel) tohutult populaarne, siis teadaolevalt olid läätsed esimesed kaunviljad, mida hakati teadlikult kasutama – mälumängu küsimus.

Nüüd ubadest. Üleüldse on kaunviljade menüüsse toomine enamus klientide puhul toitumisnõustajate esimene samm. Kuigi kaunviljad on nii tänuväärsed - soodsad, rikkalikud ja mitmekülgsed - toiduained, siis reeglina ei tarbita neid piisavalt, sageli mitte üldse. Toitainete poolest sarnased läätsedele. Ka minu jaoks on oad lihtsalt ubadena väga harv juhus süüa. Kuid nendestki annab valmistada nii palju lahedaid toitusid. Näiteks saab mustadest ubadest teha megamaitsva burgeri! Kõik oad sobivad hästi hautistesse, tacode vahele, supi sisse- nii hakkliha kõrvale kui ka seda asendama.

VAJA LÄHEB:

• rukola salat

• värske porgand

kurgiribad

• 100 g keedetud mustad läätsed

• 100 g oa-peedikreemi – VAATA, KUIDAS VALMISTADA

mustad seesamiseemned

päevalilleseemned

kõrvitsaseemned

külmkuivatatud oregano

VALMISTAMINE:

1. Keeda läätsed 10 min soolaga vees. Nõruta ning loputa külma veega.

2. Vali endale meelepärane salatipõhi. Kõiki värskeid köögivilju saab põnevamalt serveerida neid erinevalt töödeldes. Näiteks kurgirataste asemel ribad või riivitud porgandi asemel pikad laastud.

3. Ehita salat alustades salatipõhjast, lisa läätsed, siis peedikreem ning puista üle erinevate seemnetega. Lisa veel kuivatatud oregano (pune). Greenest lehel hea valik külmkuivatatud ürte, mis on maitserohkemad kui tavalised kuivatatud ürdid.

TOITUMISALANE TEAVE:

• Energia 280 g: 400 kcal
• Süsivesikud: 47,6 g
• Suhkrud 5,1g;
• Rasvad: 17,4 g,
• Küllastunud rasvhapped: 2,1 g
• Valgud: 21,3 g
• Kiudained 11,3 g
• Sool 1,4 g