Mahe pistaatsiapähkel - luksuslik maiuspala

Unikaalse maitsega pistaatsiapähkel on üks vanematest söödavatest pähklitest maailmas. Pistaatsiapuul kulub tervelt 10-12 aastat enne, kui see vilju kandma hakkab. Huvitav fakt on ka see, et pistaatsiapähklitel ei ole hooaega, vaid need valmivad aastaringselt. Tegelikult ei olegi pistaatsiapähkel pähkel, vaid kuulub luuviljaliste hulka nagu näiteks virsik, kirss ja oliiv.

Kas teadsid, et võrreldes enamuse pähklisortidega sisaldavad pistaatsiapähklid märgatavalt vähem kaloreid ja ka rasva? Pistaatsiapähklid on suurepärane  valgu, antioksüdantide ja kiudainete allikas ning nende mõõdukas tarbimine aitab varustada organismi magneesiumi, kaaliumi, fosfori, B1 ja B6 ja veel hulga vitamiinidega. Arvestada tuleb aga sellega, et sageli müüakse neid kasulikke pähkleid soolatuna, mis ei ole kõrge vererõhu korral soovitav. Meie mahedad pistaatsiapähklid on naturaalsed ehk ilma lisanditeta.

Erinevad uuringud  näitavad, et pistaatsiapähkel tõenäoliselt toetab südame tervist, soodustab seedetegevust, aitab raual organismis imenduda, aitab diabeeti kontrolli all hoida, suurendab üldist immuunsust ning mõjub hästi meie nahale.

Meie käest on küsitud, miks on pistaatsiapähkel kallim kui enamus pähkleid. Pistaatsiapähkleid on lihtsalt väga keeruline ja töömahukas ehk kallis kasvatada, sest pistaatsiapuul on kasvukohale väga kindlad nõudmised – külmad talved, kuid mitte nii külmad, et maa külmuks ning kuivad ja palavad suved. Pistaatsiapuu on algselt kõrbetaim. Tolmlemiseks vajalikud isastaimed ei kanna üldse vilja ning emastaimeded kannavad täies mahus vilju vaid igal teisel aastal.

Greenest.ee mahepoes müüdavad pistaatsiapähklid on juba kooritud kujul. Naudi neid imelisi pähkleid maiustuste asemel ja lisa salatitele, magustoitudele ja küpsetistele.

Mahe kreeka pähkel - turgutus sinu ajule

Kreeka pähkleid on inimesed söönud juba tuhandeid aastaid. Algselt on kreeka pähkli puu pärit Põhja-Ameerika idaosast, kuid tänapäeval kasvatatakse neid populaarseid pähkleid ka Hiinas, Iraanis ja Põhja-Ameerika teistes piirkondades. Pähklipuu kasvab kuni 25 meetri kõrguseks ning tema eluiga on umbes 100 aastat.

Need pähklid sisaldavad rohkem antioksüdante kui enamus toiduaineid ning on suurepäraseks Omega 3 rasvhapete allikaks. Lisaks on kreeka pähklites ohtralt erinevaid vitamiine ja mineraale, sh vaske, foolhapet, fosforit, B6 vitamiini, mangaani ja E vitamiini.

Kreeka pähkel meenutab oma kujult inimese aju ja teaduslikult on tõestatud, et just ajule mõjubki selle pähkli söömine eriti hästi. Kreeka pähklite nosimine võib aidata vähendada südamehaiguste ja kasvajate tekke riski, parandada ajufunktsioone, sh mälu, ning isegi aeglustada Alzheimeri kulgu. Kuna kreeka pähkel sisaldab arvestatavas koguses vaske, mõjutab selle söömine soodsalt meie luude seisukorda, muutes need tugevamaks. Antioksüdandid suurendavad organismi immuunusust ning aitavad võidelda viiruste vastu.

Mahedad kreeka pähklid on maitsev ja toitev vahepala ning suurepärane lisand salatitele, pastaroogadele, hommikukrõbinatele, suppidele ja küpsetistele. Samuti tehakse kreeka pähklist õli, mis sobib hästi kastmeks värsketele salatitele. Kuigi kreeka pähkel on väga tervislik, sisaldab ta sarnaselt teistele pähklitele ohtralt kaloreid ja rasva – seega tuleb neid tarbida mõõdukalt.

Viiruste hooajale vastu 12 x tõhusama C vitamiiniga!

C vitamiini valik apteegis võtab silme eest kirjuks. Mida neist valida ja miks eelistada just Actinovo liposoomset vitamiini?

Alustame selle ettevõtte väärtustest, mis ühtivad meie omadega - pühendumus ja soov pakkuda puhast ning kvaliteetset toodet. Vähemtähtis ei ole ka isiklik kogemus. Meie tiimiga liitus hiljuti Piret, kes kahe kooli alustanud lapse emana peab paratamatult olema valmis kaitsma oma pere viiruste eest ning pidevalt hoidma ka enda energiavarud ja vaimse tervise kontrolli all. Just Actinovo liposoomne C vitamiin on olnud talle päästerõngaks ja kõige olulisem salarelv ravimikapis. 2 aastat kasutamist on andnud kindla veendumise, et see toode lihtsalt ongi päriselt nii hea kui lubatakse ja mõjub võrdselt hästi nii lastele kui täiskasvanutele.

On tõestatud, et C vitamiin on inimesele ülioluline antioksüdant. Seda toodavad peaaegu kõik elusorganismid iseseisvalt, kuid inimene on selle võime evolutsiooni käigus kaotanud ja peame saama seda kehale olulist vitamiini toidust.

C vitamiin:
·       Toetab immuunsüsteemi toimimist

·       Aitab kaasa närvisüsteemi normaalsele funktsioneerimisele

·       Toetab normaalset energiavahetust organismis

·       Aitab vähendada väsimustunnet

·       Parandab raua imendumist

·       Aitab kaasa E-vitamiini tootmisele

·       Mõjutab soodsalt sidekudesid, luid, nahka ja hambaid

Füüsilise ja vaimse stressi ning immuunsüsteemi suurenenud koormuse ajal kasutab organism oluliselt rohkem C- vitamiini kui tavaliselt. Puuduse tekkimise ennetamiseks soovitatakse ka tasakaalustatud toitumise korral võtta C vitamiini lisaks.

Võrreldes  pulbri või tableti kujul C vitamiiniga, näitab uuring, et ActiNovo vedel liposoomne C vitamiin on ületamatu efektiivsusega. ActiNovo 1000 mg C vitamiini imendub 12x tõhusamalt kui täpselt samas koguses C vitamiini tableti kujul. 10 ml liposoomset C- vitamiini varustab  organismi 24 tunniks.

Liposoomid sarnanevad oma ülesehituselt rakkudega ning seetõttu on nad head abimehed, mille abil tagada vitamiinide ja mineraalide parem imendumine. Liposoomid kaitsevad toimeainet C vitamiini hävinemise eest seedekulglas, tagades vitamiini jõudmise otse vereringesse ning sealt meie rakku.

Mahe või tavaline kohv – on siis üldse mingit vahet?

Alustame sellest, et kohv on üks enimmürgitatud kultuure kogu maailmas. Kuna selles valdkonnas liiguvad suured rahad (kohv on nafta järel maailmas tuluallikana teasel kohal), kasutatakse parema saagi saamiseks ohtralt sünteetilisi väetisi ja kemikaale. Kuna kohvitaim kasvab üldjuhul lauspäikese käes, mis vähendab tema immuunsust, on ta suurepärane saak erinevatele kahjuritele. Järelikult tuleb kasutada ohtralt kahjuritõrjet, mille me hiljem endale koos kohviga sisse kallame. Tavalises farmis algab pinnase mürgitamine juba enne taime istutamist. Lisaks töödeldakse kohviseemneid enne istutamist erinevates keemilistes lahusest –

kõik ikka selleks, et saada parem saak ning suurem kasum.

Ka kastmisvette lisatakse keemilisi lisandeid, mis aitavad kasvuajal kahjureid eemale hoida ja nii see läheb kuni hetkeni, mil oad korjatakse.

Mahepõllumajanduses mõtleb talunik igal sammul kuidas tagada nii looduse kui tarbija maksimaalne heaolu.  Mahe kohvikasvataja kasutab väetisena sõnnikut ja sageli ka kohvipaksu ning umbrohu vastu võitleb ta seda põletades, loomadele söötes ja sageli ka käsitsi rohides

Ühest tavalisest kohvitassist on leitud lausa 1000 erineva keemilise ühendi jääke. Mõtle nüüd järele, kas tahad ikka ennast ja oma pere iga päev sedasi mürgitada?

Mahe kohv aga on kasvatatud ilma igasuguste keemiakokteilideta. Jah, ka siin kasutatakse väetisi ja kahjuritõrjet, kuid see on 100% looduslik. Mahe kohv kasvab tavaliselt varjulises kohas metsavilus, mitte lagedal põllul otse päikese käes. Mahe kohv sisaldab oluliselt rohkem antioksüdante, vitamiine ja mineraale ning maitseb tavaliselt palju paremini.

Sageli leiad maheda koohvi pakendilt ka märke, et tegemist on Õiglase Kaubanduse Tootega. Veelgi parem! Siis võid kindel olla, et Lõuna-Ameerika, Aafrika ja Aasia arenguriikide talunikud saavad oma töö eest õiglast tasu, tegutsevad keskkonnasäästlikult ning ei kasuta lapstööjõudu.

Vali mahe kohv, sest nii hoiad oma tervist ja teed pai loodusele!

Erütritool – mis imeloom see veel on?

Kuumalise nimega toote taga peitub looduslik kalorivaba magustaja, mida esineb väheses koguses puu- ja köögiviljades. Tööstuslikult valmistatakse erütritooli tavaliselt maisi- või nisutärklisest, mida kääritatakse kõigepealt pärmiseenega ning seejärel eraldatakse kuumutamise teel erütritooli kristallid. Erütritool on greenest.ee mahepoes saadaval nii loodusliku kui ka lausa mahetootena ning ka n-ö tuhksuhkruna.

Tegemist on suhkrualkoholiga, millel on 70% suhkru magususest. Mis on suhkrualkohol? Tegelikult on see lihtsalt teatud tüüpi süsivesik, milles on nii suhkru- kui alkoholimolekule ning loomulikult 0% alkoholi. Kuna erütritooli keemiline struktuur sarnaneb suhkru omale, aktiveerib ta meie keelel maitseretseptoreid nii, et tunneme magusat maitset.

Erütrotooli glükeemiline indeks on 0, mis tähendab seda, et selle tarbimine ei tõsta veresuhkr taset organismis. Erütritooli saavad rahuliku südamega tarvitada ka diabeetikud. Erütritool annab 0 kalorit ning on suurepärane abiline kaalulangetajale - enam ei pea endale maiustusi keelama!

Ka hammaste tervise seisukohalt on erütritool suurepärane valik, sest ei tekita erinevalt tavalisest suhkrust kaariest ega plakki.

Erütritool on organismi jaoks kerge seedida, tal on tugevad antioksüdandi võimed ning ta võitleb tõhusalt vabade radikaalidega.

Kasuta erütritooli sarnasest tavalise suhkruga, kuid pea meeles, et pärmitaignasse ja juuretisse erütritool ei sobi.

Suhkur ja suhkuasendajad

Suhkur mängib enamus inimeste elus suuremat rolli kui arvatagi osatakse. Siin artiklis püüame suhkru olemuse lahti kirjutada ja teha väikse ülevaate alternatiividest. Loodetavasti saate hea ülevaate suhkruasendajatest. Kes meist ei teaks, et moosi keetmise üks olulisemaid komponente on suhkur. Samuti on suhkur oluline koostisosa erinevates pagaritoodetes, maiustustes ja kommides. Suhkrut saame aga pahatihti ka sellisetest toitudest, mida esialgu magusaga seostada ei oska. Nii näiteks on suhkrut lisatud maitsete tasakaalustamiseks ka paljudesse soolastesse valmistoitudesse nagu näiteks leivad, kastmed, ketsup, purgisupid jne. Nii võib juhtuda, et meie igapäevane toidulaud sisaldab seetõttu suhkrut rohkem, kui me oskame ette kujutada.

Kuidas aga mõjutab keha toimimist liigne suhkru tarbimine ning mida kujutavad endast erinevad suhkruasendajad?

Kiiresti ja aeglasemalt imenduvad süsivesikud Inimese keha on loodud töötama peamiselt süsivesikutest saadaval kütusel. Umbes pool päevasest kaloraazist ehk 50-60 protsenti toiduga saadavast energiast peaksid moodustama süsivesikute rikkad toidud. Oluline on siinkohal aga vahet teha nn kiiresti ja aeglasemalt imenduvatel süsivesikutel, sest nende mõju veresuhkrutaseme kõikumisele on erinev. Samuti on oluline mõista, et süsivesikud on lai üldine termin ning kõik süsivesikud ei ole suhkrud, küll aga on suhkrud üks osa süsivesikutest.

Kes meist ei teaks, et väga tühja kõhuga poodi minnes on seal tehtavad ostud sellised, mis annavad kiiresti energiat?

Minnes näljasena poodi kipuvad ostukorvi rändama pigem rohkelt töödeldud toidud ja nende hulgas nn kiirete süsivesikute allikad. Need on näiteks valgest jahust valmistatud rafineeritud tooted – saiakesed, koogid ja muud suhkurikkad maiustused. Kiire energiataseme tõusu saab aga ka valgest jahust valmistatud makaronidest, tärkliserikkast kartulist ja riisist. Ettevaatlik tasub olla ka väga magusate puuviljadega nagu näiteks banaan ja viinamarjad ning ka kuivatatud puuviljad. Nende söömise tagajärjel saab organism kiire energia puhangu, sest ka väga magusates puuviljades leiduv naturaalne suhkur tõstab kiiresti veresuhkru taset. Paraku järgneb sellele ka kiire energiataseme langus, mida tuntakse näiteks väsimusena. Nii tekibki n.ö nõiaring, kus vastupandamatut soovi haarata näiteks kommikausist uus maiustus, on raske kontrollida. Enamasti tekivad sellised isud just siis, kui tegelikult on kõht tühi ning viimasest toidukorrast on palju aega möödas.

Soovitus: jaota toidukorrad päeva peale ühtlaselt (4-5 korda) ning tarbi rohkem terviklikku toitu ja aeglasema iseloomuga süsivesikuterikkaid toite saab lihtsasti selliseid isusööste vältida.

Tasakaalus veresuhkrutase

Veresuhkru taseme kõikumist mõjutavad peamiselt süsivesikuterikkad toidud. Asjaolu, kui kiiresti mingis toiduaines sisalduvad süsivesikud verre imenduvad on seotud süsivesikute iseloomu, tarbitavava toidu koguse, aga ka toiduaine töötlemise meetodi ning rasvade ja valkude sisaldusega toidus. See, kui kiiresti ja millises koguses toiduainetes olevatest süsivesikutest seedekulglas glükoosiks lammutatakse on toiduainete lõikes väga erinev. Kiirus sõltub selles toiduaines olevast suhkru tüübist, aga ka kiudainetest ja tärklise tüübist. Mida vähem tekib puhast glükoosi erinevate süsivesikute lagunemisel, seda vähem tõuseb söögijärgne veresuhkur. Niisiis, süües regulaarselt, tasakaalustatult ja rohkem terviklikku toitu nagu näiteks täisteraviljast valminud tooteid, köögivilju, kaunvilju ja rohelisi lehtvilju ning vähem magusaid puuvilju ja marju on võimalik hoida energia taset ühtlasemana ja seeläbi vältida isusööste. Samuti on võimalik nii kehakaal kontrolli all hoida või ülekaalulisuse korral kaalu vähendada kui ka hoida mõttetegevus erksana ja keskendumisvõimet parandada jpm.

Looduslikud suhkrud ja lisatud suhkur

Suhkrut sisaldavad enamus toiduained, valmis road ja joogid. Suhkrut ei pea kartma, sest paljud toidud ja toiduained sisaldavad nn looduslikku suhkrut. Pigem tuleks endale selgeks teha, millised on looduslikud suhkruallikad ja kust neid saada võib ning vähendada lisatud suhkrute tarbimist. Looduslikud suhkruallikad on näiteks sahharoos, mida leidub peaaegu kõikides taimedes. Fruktoos ja glükoos, mida nimetatakse ka viinamarjasuhkruks on esindatud puu ja köögiviljades, mees, marjades ja lilleõites. Maltoosi sisaldavad teraviljad ja tärklist leidub juurviljades. Laktoos aga on piimas leiduv piimasuhkur. Seega süües mitmekesiselt peaksimegi oma magusavajaduse saama rahuldatud just looduslikke suhkruid tarbides. Ettevaatlik tuleb olla lisatud suhkrute tarbimisel. Lisatud suhkruteks nimetatakse seda, kui toidu valmistamise käigus lisatakse söögile magustajat. Enamasti kasutatakse toitude magustamiseks valget lauasuhkrut, tööstuses aga ka erinevaid siirupeid nagu näiteks glükoosi- ja fruktoosisiirup . Valge lauasuhkur on rohkelt rafineeritud ning selle protsessi käigus on sealt eemaldunud kõik vitamiinid ja mineraalained. Kuna suhkru tarbimine mõjutab otseselt veresuhkru taseme suurt kõikumist siis seeläbi saab kannatada hea enesetunne, võib tõusta kehakaal, tekkida keskendumise häired, esineda ärevust jne.

Alternatiivsed magustajad

Mida aga kujutavad endast poelettidel pakutavad alternatiivsed magustajad? Näiteks rafineerimata toor-roosuhkur on kõige vähem töödeldud suhkur ning tänu sellele on selles säilinud ka vitamiine ja mineraalaineid. Magustajana saab kasutada ka mett ja vahtrasiirupit, mis on küll tervislikumad valikud, kuid kindlasti on oluline teada, et ka need on suure glükeemilise koormusega ning mõjutavad seetõttu suuresti veresuhkrutaseme kõikumisi. Aeglasema iseloomuga magustajatena saab esile tuua agaavisiirupi ja kookospalmisuhkru. Väikese glükeemilise koormusega on ka ksülitool ja jaanikauna pulber. Erütritooli ja steevia mõju veresuhkrutasemele on aga olematu. Nende glükeemiline koormus ja kalorsus on 0. Looduslikult leidub erütritooli vähesel määral näiteks viinamarjades, melonites, pirnides. Erütritool on iseenesest polüalkoholide hulka kuuluv magusamaitseline lisaaine, mida organism omastab aeglaselt ning seetõttu sobib see hästi näiteks diabeetikutele, kes peavad hoolega jälgima veresuhkrutaseme kõikumisi. Kuna erütritooliga magustamine võimaldab hoida veresuhkrutaset tasakaalus, siis sobib selle kasutamine väga hästi näiteks kaalu langetada soovivatele inimestele, aga ka kõigile neile, kes soovivad vältida suurt veresuhkrutaseme kõikumist. Erütritooli saab edukalt kasutada magusroogade valmistamisel ning see sobib hästi nii küpsetistesse kui magustoitudesse. Kunstlikud magusained Väga ettevaatlik tasub olla toodetega, mille magustamiseks kasutatakse kunstlikke ülimagusaid magusaineid. Need on tavalisest lauasuhkrust sadu kordi magusamad ning kannavad enamasti nimetust naatriumtsüklamaat, atsesulfaam K, aspartaam, suklaroos jne. Selliste lisanditega tooted petavad aju ning selle tulemusel võib näiteks söögiisu suureneda, sest loodetud küllastustunnet toidust ei saabu. Kokkuvõtteks saab öelda, et erinevatest toidugruppidest koosnev mitmekesine toidulaud on see, mis annab üldise hea enestunde. Süües tasakaalustatult ja regulaarselt saab vältida isusööste ning seeläbi on võimalik hoida ka maiustamine kontrolli all. Samas tasub olla teadlik ja tark tarbija, et osata teha häid valikuid ka siis, kui on soov maiustada. Parimad suhkruallikad on looduslikud ning need mis veresuhkrutaset vähem kõigutavad.

Kui nüüd mooside juurde tagasi tulla, siis meie e-poes on palju ilma lisatud suhkruta moose.

Autor Katriina Maidla Pärnpuu on lõpetanud Annely Sootsi Tervisekooli tervisenõustajana toitumise alal.

India pähkel, maitsev küll, kuid kas ka kasulik?

India pähkel ehk kašupähkel ehk akažuupähkel, heal lapsel mitu nime. Kašupähklid on pärit Brasiiliast, kus nad olid pikka aega delikatesstoit. Viimasel ajal on India pähklid aga kogu maailmas populaarsust kasvatanud oma õrna maitse ja erakordse mitmekülgse tervistava toime pärast.

Milleks on India pähklid kasulikud?

India pähklid on mineraalide ja vitamiinide rohked. Neis leidub suurel hulga kasulikke rasvhappeid, vitamiine ja mineraale. Järgnevalt toomegi väljavaid mõned india pähkli tervistavad omadused.

India pähkel sisaldab rikkalikult südame tervisele kasulikke rasvhappeid

India pähklid sisaldavad südame tervist tugevdavaid monoküllastamata rasvu, sealhulgas oleiin- ja palmitoleiinhappeid. Need on asendamatud rasvhapped, mida on seostatud ebatervisliku LDL-kolesterooli madalama ja tervisliku HDL-kolesterooli kõrgema tasemega. On leitud, et tänu india pähklites leiduvale monoküllastumata rasvade tarbimisele võib väheneda südame-veresoonkonna haiguste risk.

India pähkel on heaks vase allikaks

Kašupähklid annavad peaaegu 100 protsenti soovitatavast päevasest vase vajadusest. Vask on mineraal, mida saadakse väga väikestes kogustes, peamiselt loomsetest allikatest nagu krabid, rannakarbid, maks ja austrid. Vaske on aga vaja nii raua omastamise parandamiseks, kollageeni ja elastiini tekkeks, kui ka antioksüdantseks kaitseks ja luukoe tekkeks. Seega on  india pähklid suurepärane taimetoitlase vaseallikas, pakkudes rohkem mineraalaineid kui enamus muid taimseid allikaid. Taimetoitlased söövad india pähkleid tihti ka juustu asemel. Vase puudujääki on seostatud immuunsüsteemi halva talitlusega, kõrgema südameveresoonkonna haiguste riski, suurenenud neurodegeneratiivsete haiguste (näiteks Alzheimeri või Parkinsoni tõbi) riski ja luude tervise halvenemisega. Soovitatud päevane tarbimiskogus 0,9 mg sisaldub keskmiselt veerand tassi ehk 65 g pähklites.

Kus veel india pähkleid kasutada võib?

India pähklid sobivad nii soolasesse kui magusasse toitu, neist saab näitseks imemaitsva taimse koore. India pähklitest on võimalus teha imemaitsvat hapukoore asendajat. Nende suur tervisliku rasva sisaldus muudab and suurepäraseks hapukoore asendajaks. Esmalt tuleb teha pähklite leotamine üleöö. Selleks pane pool tassi pähkleid vette. Seejärel purusta segu köögikombainis kuni tekib ühtlane ja kreemjas mass. Sobiva konsistentsi saavutamiseks lisa ka vett. Tulemuseks on rikkalik ja kreemjas hapukoore sarnane mass. Saad seda kasutada nii magusates kui soolastes toitudes.

Parandavad vere tervist

India pähklites sisalduv vask ja raud aitavad kehal paremini kasutada punaseid vereliblesid. See omakorda hoiab veresooned, närvid, luud ja immuunsussüsteemi terved ja korralikult töötavad.

India pähklid on valgurikkad

Nagu teisteski pähklites, sisaldub ka kašupähklites tublil hulgal valke. Valk on üks kolmest makrotoitainest, mida sinu keha energia saamiseks kasutab. See on eriti oluline lihaskoe taastamiseks ja uute rakuühendite loomiseks. Valgurikas toit on ka hea täiskõhutunde tekitaja, mis tõttu sobib ta ühtviisi hästi nii vahepalana kui peamise toidukorra ajal. Ehkki paljud pähklid on head valguallikad, eristuvad kašupähklid oma eriti hästi tasakaalustatud toitumisprofiili tõttu. Seega on kašupähklite söömine suurepärane suupiste valik inimestele, kes järgivad madala kalorsusega või kõrge valgusisaldusega dieeti.

India pähklite söömine võib turgutada teie immuunsussüsteemi

Lisaks sellele, et india pähklid sisaldavad suures koguses vaske, on nad ka suurepäraseks tsingi allikaks. Kui tsinki ei õnnestu toiduga saada, nõrgeneb sinu immuunsussüsteemi töö, kuna see mineraal on oluline immuunsussüsteemi rakkude arenguks, antioksüdantsete ensüümide tootmiseks ja immuunsussüsteemi regulaatorite aktiivsuseks. Mitmetes uuringutes on tsingi tarbimise suurendamist seostatud parema immuunvastusega, mis tähendab, et kašupähklid võivad aidata sul võidelda ka külmetushaigustest hoidumisel.

India pähklid on suurepärased antioksüdantide allikad

Antioksüdandid on ühendid, mis neutraliseerivad raku oksüdatiivseid kahjustusi. Antioksüdandid aitavad neutraliseerida vabu radikaale, mis võivad muidu rakukahjustusi põhjustada. Mõnede tugevaimate antioksüdantide hulka kuuluvad vitamiinid E ja K. India pähklid sisaldavad mõlemat vitamiini, aidates sinu kehal oksüdatiivse kahjustuse vastu võidelda.

India pähklid ei sisalda kolesterooli

Kolesterool on ühend, mis akumuleerub veres ja võib seetõttu piirata südame-veresoonkonna tööd. India pähkel ei sisalda kolesterooli, mis teeb neist erakordselt südametervisliku valiku.

India pähklite söömine vähendab sapikivide riski

Sapikivid koosnevad kõvenenud kolesteroolist või ühendist nimega bilirubiin. Sapikivid võivad olla äärmiselt valusad. Enam kui 80 000 naise uuringus seostati pähklite söömist 25 protsenti väiksema riskiga sapikivide tekkeks. Seega võiks india pähklite nautimine iga päev vähendada valulike sapikivide tekke riski.

Hea silmade tervisele

Oleme kõik kuulnud, et porgandid on silmadele head, kuid võib ka üllatusena tulla, et seda on ka india pähklid. India pähklid sisaldavad kõrgel hulgal luteiini ja zeaksantiini, mis toimivad antioksüdantidena. Igapäevaselt tarbides võivad need antioksüdantsed ühendid kaitsta silmi kahjustuste eest, mis vananedes võivad põhjustada pimedaksjäämist.

Pähklite tellimine

Eesti kõige soodsamad MAHEDAD INDIA PÄHKLID leiad meie e-poest! Tutvu pakkumisega!

Mis on erütritool?

Kõige lihtsamalt öeldes on erütritool greenest.ee läbi aegade kõige populaarsem toode. Meie erütritool on ka kõige parema hinnaga.

Tänapäeval, kui räägitakse palju liigse suhkrutarvitamise varjupooltest, otsivad terviseteadlikud inimesed üha enam tervislikumaid alternatiive tavalisele valgele suhkrule. See aga võib tekitada paljudes küsimusi, et kas alternatiivid on tervislikud? Kui jah, siis mis kogustes neid tarbida võib? Järgnevas artiklis toomegi välja ühe loodusliku suhkruasendaja – erütritooli.

Mis on erütritool?

Erütritool on suhkru asendamisel järjest enam populaarsust koguv alternatiiv kuna sellel pole stevia järelmaitset ega ksülitooli kõrvaltoimeid seedetraktile. Erütritool on looduslik. Tegemist on suhkrualkoholiga, mida leidub looduslikult väikestes kogustes mõnedes puuviljades ja kääritatud toitudes. Siia hulka kuuluvad vein, sake, õlu, arbuusid, pirnid, viinamarjad ja sojakaste. Mõned teadlased on tuvastanud selle esinemisena ka inimkehas. Erütritooli keemilised omadused on sarnased suhkruga, kuid sellel on mitu alkoholirühma, mistõttu nimetatakse seda polüooliks. Seejuures on erütritoolil väiksem molekul kui ksülitoolil, mis võib selgitada, miks see põhjustab vähem probleeme kui ksülitool.

Väiksem kalorikogus

Kui päris suhkrul on 4 kalorit grammi kohta ja ksülitoolil 2,4 kalorit grammi kohta (60% suhkru kaloritest), siis erütritool on kalorites palju madalam - 0,24 kalorit grammi kohta (6% suhkrust). Erütritool on umbes 75% suhkru magususest, kuid kuna inimesed magusat armastavad, siis segataksegi seda sageli mõne muu magusainega.

Erütritooli kasu tervisele

Erütritoolil on mitmeid kasutegureid, mistõttu kaalutakse seda suhkru alternatiivina. Erütritooli soovitatakse diabeedi korral ja kehakaalu alandamisel. Erinevalt suhkrust ja paljudest kunstlikest magusainetest ei põhjusta erütritool insuliinivastust ega muuda kehas glükoosi metabolismi. See kehtib nii tervete kui rasvunud inimeste kohta. Diabeetikutel näib suhkru asendamine erütritooliga parandavat veresuhkru taset ja muid kliinilisi tulemusi. Uuringud on näidanud ka, et rasvunud inimesed, kes tarbivad erütritooli, tunnevad end rohkem küllastunult kui need, kes söövad tavalist lauasuhkrut.

Erütritool on hea hammastele

Suhkrualkoholid, näiteks ksülitool ja sorbitool, on hästi tuntud oma võime tõttu aidata tappa halbu hambabaktereid. Erütritool on hammaste tervise jaoks isegi võimsam kui ksülitool. Erütritool pärsib halbade bakterite kasvu, mis omakorda vähendab suus happeid, mis põhjustavad hammaste lagunemist ja pärsivad biokile moodustumist. Seetõttu peetakse erütritooliga magustatud suhkruvabu maiustusi hammastele ohutuks ja mõned hambaarstid kasutavad seda isegi desinfitseerimisvahendina.

Erütritool on antioksüdant

Rakupõhine uuring näitas, et erütritool võib kustutada reaktiivseid hapniku liike (keemiliselt reageeriv kemikaal, mis võib põhjustada rakkude kahjustusi). Lisaks suutis uuring näidata, et see kaitseb diabeediga rottide veresooni oksüdatiivsete kemikaalide ja arterite kõvenemise eest. See võib olla veel üks põhjus, miks erütritool näib aitavat diabeedi korral.

Oluline on jälgida tarbitavaid koguseid

Nagu iga magusa asjaga, tuleb ka erütritooliga piiri pidada. Värskes kliinilises uuringus jõuti järeldusele, et kui erinevates toitudes ja jookides tarbitakse päevas kokku kuni 1 gramm kilogrammi kehakaalu kohta erütritooli, on selle taluvus tunduvalt parem, kui sama koguse sahharoosidega võrreldes. Suureks koguseks loetakse 50 grammi (umbes 3,5 supilusikatäit) ühe tarbimiskorra ajal. Me tõesti loodame, et sellist kogust magusat keegi korraga ei söö:)

Kust osta erütritooli?

Leia Eesti parima hinnaga Erütritool meie e-poest!

Chana Masala Spinatiga

Chana Masala on klassikaline india roog, mis on mõnusalt maitseküllane aga mitte liigselt vürtsikas.

Kui soovid oma kööki tuua indiapärast hõngu, siis on just chana masala hea alustuseks.

2 spl õli

1/2 loorberilehte

2 cm jupp kaneelikoort

3 nelk

1 tl apteegitilli seemneid

2 rohelist kardemoni kauna

2 keskmist sibulat, püreestatud

1 spl riivitud ingverit ja küüslauku

400 g püreestatud tomateid

1 tl suhkrut

2 tl roosat Himaalaja soola

1/4 tl kurkumit

1/4 tl tšillipulbrit

1 tl jahvatatud koriandrit

1/2 tl garam masala maitseainesegu

1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid

400 g keedetud kikerherneid

100 g vett

1/2 tl purustatud kasuri methi lehti (lambaläätse lehed)

Kuumuta pannil õli ning lisa kaneelkoor, nelk, kardemon ja apteegitilli seemned.

Lisa kohe sibulapasta ja pruunista korralikult läbi.

Seejärel pane pannile riivitud küüslauk ja igver ning kuumuta mõni minut kuni toores lõhn kadunud.

Lisa tomatipüree, sool ja suhkur ning kuumuta 6 minutit.

Sega tomatisegusse kõik maitseained peale kasuri methi- kurkumipulber, jahvatatud koriander, tšillipulber, jahvatatud vürtsköömned ja garam masala maitseainesegu.

Lisa kikerherned, spinat ja vesi ning sega kuni spinat sulanud.

Võta umbes 1 dl kikerhernesegu,  püreesta blenderi või saumiksriga ja sega uuesti masalasse tagasi.

Sega lõpuks kasuri merhi ning serveeri kuumalt basmati riisi ja/või küüslaugunaaniga.

Basmati riisi keetmist alusta riisi loputamisega- võta 2 dl riisi ja loputa sõelal jooksva külma vee all kuni vesi on selge.

Lase riisil sõelal 5 minuti nõrguda.

Vala riis potti koos 2 dl veega ja lase keema.

Kohe, kui hakkab keema, keera kuumus miinimumi peale, pane potile kaas peale ja lase podiseda 15 minutit ilma kaant tõstmata.

Tõsta pott tulelt ja lase veel 5 minutit kaane all riisil haududa, seejärel eemalda kaas ja sega riis õhuliseks.

Šokolaadikook india pähkli maasikakreemiga

See kook on imemaitsev, lihtne teha ning gluteeni-, laktoosi- ja munavaba ehk siis sobib kõikidele magusasõpradele ideaalselt.

Saab teha ka suhkruvaba, kui asendada roosuhkur mõne muu sovbiva magustajaga.

Maasikakreem

2 tassi üleöö leotatud india pähkleid

2 tassi maasikaid

1/2 tassi toorroosuhkrut

4 spl rafineeritud kookosõli

1/2 sidruni mahl

Koogipõhi

2,5 dl riisijahu

2 dl kookossuhkrut

4 spl kakaopulbrit

1 tl vaniljepulbrit

2 spl linaseemnejahu

6 spl aquafabat

1 tl öko küpsetuspulbrit

1,5 dl kookoskoort

Kaunistus ja täidis

2 banaani, viilutatud

6 maasikat, viilutatud

Blenderda kõik maasikakreemi koostisosad ühtlaseks siidiseks kreemiks.

Pane külmkappi tahenema tunnikeseks ning seejärel kasuta koogi katmiseks.

Kuumuta ahi 180c juurde.

Sega jahvatatud linaseemned aquafaba ja kookoskoorega ning lase seista 5 minutit.

Sega kõik kuivad koostisosad eraldi kausis kokku.

Vala vedelad koostisosad kuivade koostisosade kaussi ja sega omavahel kokku kuni on ilusti ühtlane.

Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi.

Küpseta 25 minutit.

Lase täielikult jahtuda ja seejärel lõika keskelt kook lapiti pooleks.

Üks pool tõsta ettevaatlikult taldrikule- pane taldrik tagurpidi koogipoole peale ja siis keera nii ümber, et üks pool jääb taldrikule ja teine küpsetuspaberile.

Määri koogi mõlemale poolele maasikakreemi.

Taldrikulolevale poolele laota banaaniviilud.

Tõsta ettevaatlikult küpsetuspaberil olev pool taldrikuloleva poole peale, nii et kreemiga kaetud pool jääb allapoole.

Vala ülejäänud kreem koogi peale ja määri ühtlaselt laiali.

Kaunista maasikatega ja pane külmkappi tunnikeseks enne lahtilõikamist.

Juuretisega hapusai

Selle saia tegemiseks tuleb varuda aega ja kannatust aga tulemus on seda kindlasti väärt, sest krõbeda koorega värske hapusai maitseb hoopis teistmoodi, kui tavaline sai ning lisaks on see tervisesõbralik ka võrreldes pärmisaiaga.

Et saada 100g aktiivset juuretist, sega sama kogus jahu ja vett kui on speltajuuretist, pane klaaspurki ning märgi kummiga ära segu piir.

Pane sooja kohta nagu radika juurde või soojendusega põrandale ja jälgi, kui on kahekordseks kerkinud.

Seejärel kaalu ära, kui palju juuretist on ning korda sama sammu lisades juuretise koguse jahu ja vett (nt. 50g juuretist+50g vett+50g jahu) kuni saad kokku 150g juuretist.

Nii saad kasutada 100g juuretist küpsetamiseks ning 50g panna kaanega purgiga külmkappi järgmise nädala küpsetamist ootama.

100 g juuretist

320 g vett

500 g nisujahu

10 g soola

Sega klaas- või plastikkausis ühtlaseks kokku juuretis, vesi ja jahu.

Lase seista 30 minutit ning seejärel vala ümber kaussi, mis on korralikult õlitatud.

Tee taignale sõrmedega sisse augud ja raputa sinna ühtlaselt sool.

Seejärel voldi taigen kergelt venitades neljast küljest keskele kokku nagu ümbrik.

Iga 30 minuti tagant tee veel sama voltimist ning korda seda 3 korda.

Nüüd jäta taigen niiske köögiräti alla 2,5ks tunniks seisma kuni taigen on kerkinud 1,5 kordseks.

Vala taigen jahuga kaetud köögipinnale ja voldi uuesti nelja külje pealt kokku ning vormi pallikeseks, et taignale jääks ilus ümar kuju ja piisavalt pinget.

Lase 20 minutit köögipinnal rätiku all seista kokkuvoltimise pool allpool.

Nüüd pane vormitud saiale peale jahuga kaetud puhas köögirätik ning tõsta ettevaatlikult koos rätikuga kaussi, nii et jahune rättik jääb taignapallikese ja kausi vahele.

Kui soovid, võid tõsta nüüd saia külmkappi ja küpsetada järgmisel päeval või samal päeval küpsetamiseks jäta toatemperatuurile seisma 2-3ks tunniks kuni kahekordistunud.

Tund enne küpsetamist pane ahi sooja 200c juurde.

Kui ahi on saavutanud õige kuumuse, lõika terava noaga saiale sisse paar sälku, mis võimaldaksid tal lõhkiminemata kerkida.

Küpseta saia 50 minutit ning peale ahjust eemaldamist lase rätiku all enne lahtulõikamist täielikult jahtuda.