MAHE KOORITUD SORGO 1 kg


Koostisosad: sorgo* (*Kontrollitud mahetoode)
sorgo* (*Kontrollitud mahetoode)
Toitumisalane teave 100 g kohta: Energiasisaldus 1453 kJ / 344 kcal
Rasvad 3,2 g
sh. küllastunud rasvhappeid 0,7 g
Süsivesikuid 66 g
neist suhkruid 0 g
Kiudaineid 7,5 g
Valke 9,3 g
Soola 0 g
Energiasisaldus 1453 kJ / 344 kcal
Rasvad 3,2 g
sh. küllastunud rasvhappeid 0,7 g
Süsivesikuid 66 g
neist suhkruid 0 g
Kiudaineid 7,5 g
Valke 9,3 g
Soola 0 g
Hoida kuivas ja jahedas.
Kirjeldus: Kas teadsid, et sorgo on maailmas viies kõige enam kasvatatud teravili ning seda on kasvatatud üle 8000 aasta? Lisaks on sorgo erakordselt vastupidav põuakindel taim, mis teeb sellest olulise põllukultuuri piirkondades, kus kliimamuutused mõjutavad põllumajandust.
Rohkem kui lihtsalt teravili
Kas oled proovinud sorgojahust valmistatud küpsetisi? Sorgojahu on suurepärane gluteenivaba alternatiiv nisujahule ning sobib hästi leibade, muffinite ja pannkookide küpsetamiseks. Selle kergelt magus maitse annab küpsetistele erilise nüansi. Miks mitte lisada sorgot oma järgmisesse küpsetisse või kasutada seda paksendajana suppides ja kastmetes?
Mahe kooritud sorgo on gluteenivaba supertoit, mis pakub suurepärast alternatiivi traditsioonilistele teraviljadele. Selle neutraalne maitse ja toitainerikkus teevad sellest ideaalse koostisosa erinevates roogades, aidates rikastada sinu toidulauda nii maitse kui ka tervislike omadustega.
Vitamiine ja mineraale 100 g kohta
Niatsiin (B3) 2,9 mg 18% (päevasest soovituslikust kogusest)
Vitamiin B6 0,44 mg 26%
Folaat 20 µg 5%
Magneesium 165 mg 39%
Raud 4,4 mg 24%
Fosfor 289 mg 41%
Tsink 1,7 mg 15%
Kaalium 363 mg 8%
Miks need toitained olulised on:
• Magneesium (39% päevasest vajadusest): Magneesium on hädavajalik mineraal, mis toetab lihaste ja närvide normaalset talitlust, aitab säilitada südame rütmi ning tugevdab immuunsüsteemi. See osaleb energiavahetuses ja aitab vähendada väsimust ning kurnatust, hoides sind terve päeva energilisena.
• Raud (24% päevasest vajadusest): Raud on oluline hemoglobiini komponent, mis transpordib hapnikku kogu kehas. Piisav raua tarbimine aitab ennetada aneemiat, suurendab energiataset ja toetab kognitiivset funktsiooni. Eriti oluline on see naistele ja kasvavatele lastele.
• Vitamiin B6 (26% päevasest vajadusest): Vitamiin B6 mängib võtmerolli aju arengus ja närvisüsteemi töös. See aitab kaasa neurotransmitterite sünteesile, mis mõjutavad meeleolu ja unerütmi. Lisaks toetab see immuunsüsteemi ning osaleb valkude ja süsivesikute ainevahetuses.
Kuidas sorgot kasutada
Sorgo on mitmekülgne teravili, mida saab kasutada sarnaselt riisi, kinoa ja hirsiga. Enne keetmist loputa sorgot põhjalikult. Soovi korral leota sorgot vees 4–8 tundi, et lühendada keetmise aega ja parandada toitainete omastamist. Keeda sorgot vahekorras 1 osa sorgot ja 3 osa vett umbes 50–60 minutit, kuni terad on pehmeks ja kohevaks muutunud. Sorgo sobib suurepäraselt salatitesse, suppidesse, hautistesse, pudrudesse ja isegi küpsetistesse.
Kiired ja maitsvad retseptid sorgoga
Sorgosalat värske köögiviljaga:
o Koostisosad:
2 tassi keedetud sorgot
1 kurk, tükeldatud
1 punane paprika, hakitud
Peotäis kirsstomateid, pooleks lõigatud
1 avokaado, kuubikuteks lõigatud
1 punane sibul, peeneks hakitud
Peotäis värsket peterselli või koriandrit, hakitud
3 supilusikat oliiviõli
2 supilusikat sidrunimahla
Sool ja pipar maitse järgi
Valmistamine:
1. Sega suures kausis keedetud sorgo ja hakitud köögiviljad.
2. Sega väiksemas kausis oliiviõli ja sidrunimahl ning maitsesta soola ja pipraga.
3. Vala kaste salatile, lisa hakitud ürdid ja sega õrnalt läbi.
4. Lase salatil külmkapis vähemalt 15 minutit maitsestuda enne serveerimist. See värske ja toitev salat sobib ideaalselt nii lõunaks kui ka kergeks õhtusöögiks.
Kreemjas sorgopuder puuviljadega
o Koostisosad:
1 tass keedetud sorgot
1 tass mandli-, kookos- või kaerapiima
1 supilusikas mett või vahtrasiirupit
Näpuotsatäis kaneeli ja vaniljeekstrakti
Värskeid marju (maasikad, mustikad) või viilutatud banaani
Peotäis hakitud pähkleid või seemneid (mandlid, kreeka pähklid, chia seemned)
o Valmistamine:
1. Kuumuta potis keedetud sorgot ja taimset piima keskmisel kuumusel pidevaltsegades, kuni segu muutub kreemjaks (umbes 5–7 minutit).
2. Lisa mesi, kaneel ja vaniljeekstrakt, sega hästi läbi.
3. Serveeri puder kaussides, kaunista värskete puuviljade ja pähklitega.
Naudi sooja ja toitvat hommikusööki, mis annab energiat terveks päevaks.
Sorgokotletid jogurtikastmega:
o Koostisosad:
2 tassi keedetud sorgot
1 purk (400 g) kikerherneid, kurnatud ja loputatud
1 väiksem sibul, hakitud
2 küüslauguküünt, peeneks hakitud
1 porgand, riivitud
1 muna (või 1 supilusikas jahvatatud linaseemneid + 3 supilusikat vett vegan variandi jaoks)
3 supilusikat täisterajahu või kaerajahu
1 tl jahvatatud köömneid
1 tl paprikapulbrit
Sool ja pipar maitse järgi
Õli praadimiseks
Jogurtikaste:
200 ml maitsestamata jogurtit (või kookosjogurtit)
1 küüslauguküüs, pressitud
Peotäis hakitud värsket tilli või peterselli
1 tl sidrunimahla
Sool ja pipar maitse järgi
o Valmistamine:
1. Püreesta kikerherned kahvli või köögikombaini abil ühtlaseks massiks.
2. Sega suures kausis keedetud sorgo, kikerherned, sibul, küüslauk, riivitud porgand ja maitseained.
3. Lisa muna ja jahu ning sega hästi läbi, kuni saad tihke massi.
4. Vormi käte vahel kotletid.
5. Kuumuta keskmisel kuumusel pannil õli ning prae kotletid mõlemalt poolt kuldpruuniks (umbes 4–5 minutit kummaltki poolt).
6. Kastme jaoks sega kõik koostisosad kokku ja maitsesta.
7. Serveeri kotlette soojalt koos jogurtikastmega ja naudi tervislikku einet!
Kas teadsid, et sorgo on maailmas viies kõige enam kasvatatud teravili ning seda on kasvatatud üle 8000 aasta? Lisaks on sorgo erakordselt vastupidav põuakindel taim, mis teeb sellest olulise põllukultuuri piirkondades, kus kliimamuutused mõjutavad põllumajandust.
Rohkem kui lihtsalt teravili
Kas oled proovinud sorgojahust valmistatud küpsetisi? Sorgojahu on suurepärane gluteenivaba alternatiiv nisujahule ning sobib hästi leibade, muffinite ja pannkookide küpsetamiseks. Selle kergelt magus maitse annab küpsetistele erilise nüansi. Miks mitte lisada sorgot oma järgmisesse küpsetisse või kasutada seda paksendajana suppides ja kastmetes?
Mahe kooritud sorgo on gluteenivaba supertoit, mis pakub suurepärast alternatiivi traditsioonilistele teraviljadele. Selle neutraalne maitse ja toitainerikkus teevad sellest ideaalse koostisosa erinevates roogades, aidates rikastada sinu toidulauda nii maitse kui ka tervislike omadustega.
Vitamiine ja mineraale 100 g kohta
Niatsiin (B3) 2,9 mg 18% (päevasest soovituslikust kogusest)
Vitamiin B6 0,44 mg 26%
Folaat 20 µg 5%
Magneesium 165 mg 39%
Raud 4,4 mg 24%
Fosfor 289 mg 41%
Tsink 1,7 mg 15%
Kaalium 363 mg 8%
Miks need toitained olulised on:
• Magneesium (39% päevasest vajadusest): Magneesium on hädavajalik mineraal, mis toetab lihaste ja närvide normaalset talitlust, aitab säilitada südame rütmi ning tugevdab immuunsüsteemi. See osaleb energiavahetuses ja aitab vähendada väsimust ning kurnatust, hoides sind terve päeva energilisena.
• Raud (24% päevasest vajadusest): Raud on oluline hemoglobiini komponent, mis transpordib hapnikku kogu kehas. Piisav raua tarbimine aitab ennetada aneemiat, suurendab energiataset ja toetab kognitiivset funktsiooni. Eriti oluline on see naistele ja kasvavatele lastele.
• Vitamiin B6 (26% päevasest vajadusest): Vitamiin B6 mängib võtmerolli aju arengus ja närvisüsteemi töös. See aitab kaasa neurotransmitterite sünteesile, mis mõjutavad meeleolu ja unerütmi. Lisaks toetab see immuunsüsteemi ning osaleb valkude ja süsivesikute ainevahetuses.
Kuidas sorgot kasutada
Sorgo on mitmekülgne teravili, mida saab kasutada sarnaselt riisi, kinoa ja hirsiga. Enne keetmist loputa sorgot põhjalikult. Soovi korral leota sorgot vees 4–8 tundi, et lühendada keetmise aega ja parandada toitainete omastamist. Keeda sorgot vahekorras 1 osa sorgot ja 3 osa vett umbes 50–60 minutit, kuni terad on pehmeks ja kohevaks muutunud. Sorgo sobib suurepäraselt salatitesse, suppidesse, hautistesse, pudrudesse ja isegi küpsetistesse.
Kiired ja maitsvad retseptid sorgoga
Sorgosalat värske köögiviljaga:
o Koostisosad:
2 tassi keedetud sorgot
1 kurk, tükeldatud
1 punane paprika, hakitud
Peotäis kirsstomateid, pooleks lõigatud
1 avokaado, kuubikuteks lõigatud
1 punane sibul, peeneks hakitud
Peotäis värsket peterselli või koriandrit, hakitud
3 supilusikat oliiviõli
2 supilusikat sidrunimahla
Sool ja pipar maitse järgi
Valmistamine:
1. Sega suures kausis keedetud sorgo ja hakitud köögiviljad.
2. Sega väiksemas kausis oliiviõli ja sidrunimahl ning maitsesta soola ja pipraga.
3. Vala kaste salatile, lisa hakitud ürdid ja sega õrnalt läbi.
4. Lase salatil külmkapis vähemalt 15 minutit maitsestuda enne serveerimist. See värske ja toitev salat sobib ideaalselt nii lõunaks kui ka kergeks õhtusöögiks.
Kreemjas sorgopuder puuviljadega
o Koostisosad:
1 tass keedetud sorgot
1 tass mandli-, kookos- või kaerapiima
1 supilusikas mett või vahtrasiirupit
Näpuotsatäis kaneeli ja vaniljeekstrakti
Värskeid marju (maasikad, mustikad) või viilutatud banaani
Peotäis hakitud pähkleid või seemneid (mandlid, kreeka pähklid, chia seemned)
o Valmistamine:
1. Kuumuta potis keedetud sorgot ja taimset piima keskmisel kuumusel pidevaltsegades, kuni segu muutub kreemjaks (umbes 5–7 minutit).
2. Lisa mesi, kaneel ja vaniljeekstrakt, sega hästi läbi.
3. Serveeri puder kaussides, kaunista värskete puuviljade ja pähklitega.
Naudi sooja ja toitvat hommikusööki, mis annab energiat terveks päevaks.
Sorgokotletid jogurtikastmega:
o Koostisosad:
2 tassi keedetud sorgot
1 purk (400 g) kikerherneid, kurnatud ja loputatud
1 väiksem sibul, hakitud
2 küüslauguküünt, peeneks hakitud
1 porgand, riivitud
1 muna (või 1 supilusikas jahvatatud linaseemneid + 3 supilusikat vett vegan variandi jaoks)
3 supilusikat täisterajahu või kaerajahu
1 tl jahvatatud köömneid
1 tl paprikapulbrit
Sool ja pipar maitse järgi
Õli praadimiseks
Jogurtikaste:
200 ml maitsestamata jogurtit (või kookosjogurtit)
1 küüslauguküüs, pressitud
Peotäis hakitud värsket tilli või peterselli
1 tl sidrunimahla
Sool ja pipar maitse järgi
o Valmistamine:
1. Püreesta kikerherned kahvli või köögikombaini abil ühtlaseks massiks.
2. Sega suures kausis keedetud sorgo, kikerherned, sibul, küüslauk, riivitud porgand ja maitseained.
3. Lisa muna ja jahu ning sega hästi läbi, kuni saad tihke massi.
4. Vormi käte vahel kotletid.
5. Kuumuta keskmisel kuumusel pannil õli ning prae kotletid mõlemalt poolt kuldpruuniks (umbes 4–5 minutit kummaltki poolt).
6. Kastme jaoks sega kõik koostisosad kokku ja maitsesta.
7. Serveeri kotlette soojalt koos jogurtikastmega ja naudi tervislikku einet!