MAHEDAD GLUTEENIVABAD KAERAHELBED 1 kg


Koostisosad: gluteenivabad kaerahelbed* (*Kontrollitud mahetoode)
gluteenivabad kaerahelbed* (*Kontrollitud mahetoode)
Toitumisalane teave 100 g kohta: Energiasisaldus 1561 kJ / 371 kcal
Rasvad 6,7 g
sh. küllastunud rasvhappeid 1,1 g
Süsivesikuid 60 g
neist suhkruid 0,8 g
Valke 13 g
Soola 0,01 g
Energiasisaldus 1561 kJ / 371 kcal
Rasvad 6,7 g
sh. küllastunud rasvhappeid 1,1 g
Süsivesikuid 60 g
neist suhkruid 0,8 g
Valke 13 g
Soola 0,01 g
Hoida kuivas ja jahedas.
Kirjeldus: Mahedad gluteenivabad kaerahelbed
Huvitavad faktid:
• Päritolu ja ajalugu: Kaer pärineb Lähis-Idast ning seda kasvatati esialgu pigem loomasöödaks. Inimesed hakkasid kaerahelbeid regulaarselt sööma alles Rooma Impeeriumi ajal, kuid tõeliselt populaarseks muutusid need Šotimaal ja Skandinaavias, kus kaerapuder oli põhitoit.
• Uskumused ja traditsioonid: Šoti mägismaal peeti kaera „tugevuse viljaks“ ja see oli sajandeid Šoti sõdalaste toidulaua tähtsaim osa. Usuti, et kaerajahu hoiab keha soojas ja annab vastupidavust külmas kliimas.
• Kaerahelbed on ainus teravili, mis sisaldab unikaalseid antioksüdante avenantramiide, mis aitavad vähendada põletikku ja toetavad südame tervist.
• Kaer oli keskajal Euroopas nii hinnatud, et seda kasutati isegi maksevahendina.
• Tänapäeval on kaerahelbed üks populaarsemaid hommikusööke maailmas, kuid neid kasutatakse ka kosmeetikatööstuses naha rahustamiseks, näiteks kaerapiima ja kaeraekstraktiga kreemides.
Lühitutvustus:
Mahedad gluteenivabad kaerahelbed on kergesti seeditav ja toitainerikas toiduaine, mis sobib suurepäraselt hommikusöögiks, küpsetiste valmistamiseks ning ka suppidesse ja smuutidesse lisamiseks. Need on looduslikult gluteenivabad, kiudainerikkad ja sisaldavad kasulikke vitamiine ja mineraale, mis toetavad üldist heaolu.
Mineraalid ja vitamiinid (päevasest soovituslikust kogusest, 100 g kohta)
• Mangaan – 170% (oluline luude tervisele ja ainevahetuse toetuseks)
• Fosfor – 50% (vajalik energia tootmiseks ja rakkude taastamiseks)
• Magneesium – 40% (toetab lihaste tööd ja närvisüsteemi)
• Raud – 25% (vajalik vere punaliblede tootmiseks ja hapniku transportimiseks)
Soovituslik päevane tarbimine: 30–50 g kaerahelbeid on ideaalne kogus, et tagada vajalik kiudainete ja mineraalide saamine ning hoida veresuhkur stabiilsena.
Retseptid gluteenivabade kaerahelvestega
Kreemjas kaerapuder banaani ja pähklitega (10 min)
Koostisosad:
• 50 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 200 ml mandlipiima või tavalist piima
• 1 banaan (viilutatud)
• 1 tl kaneeli
• 1 tl mett või vahtrasiirupit
• Peotäis hakitud pekaanipähkleid
Valmistamine:
1. Kuumuta kaerahelbeid koos piimaga madalal kuumusel, kuni need muutuvad kreemjaks.
2. Lisa banaaniviilud, kaneel ja mesi ning sega läbi.
3. Serveeri hakitud pähklitega.
Kiired kaeraküpsised šokolaadiga (15 min)
Koostisosad:
• 100 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 1 muna
• 2 sl kookosõli
• 2 sl mett või vahtrasiirupit
• 50 g tumedat šokolaadi (hakitud)
• Näpuotsatäis soola
Valmistamine:
1. Sega kõik koostisosad kausis ühtlaseks tainaks.
2. Vormi väiksed küpsised ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
3. Küpseta 180°C ahjus 10–12 minutit, kuni küpsised on kuldsed.
Gluteenivabad kaerakoorikuga ahjuõunad (30 min)
Koostisosad:
• 4 suurt õuna
• 50 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 2 sl mett või kookossuhkrut
• 1 tl kaneeli
• 1 sl sulatatud kookosõli või võid
• Peotäis hakitud kreekapähkleid
Valmistamine:
1. Lõika õuntelt „kaas“ maha ja eemalda südamik.
2. Sega kaerahelbed, mesi, kaneel, õli ja pähklid omavahel ning täida õunad seguga.
3. Küpseta 180°C ahjus 25 minutit, kuni õunad on pehmed ja täidis kuldne.
4. Serveeri soojalt, soovi korral jogurti või vanillijäätisega.
Juustused kaerakotletid (30 min)
Koostisosad:
• 100 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 1 suvikõrvits (riivitud)
• 50 g riivitud cheddari juustu
• 1 muna
• 1 tl küüslaugupulbrit
• ½ tl soola
• ½ tl musta pipart
• 1 sl oliiviõli
Valmistamine:
1. Sega kaerahelbed ja riivitud suvikõrvits kausis, lase 5 minutit seista, et kaer imaks niiskust.
2. Lisa juust, muna, küüslaugupulber, sool ja pipar ning sega ühtlaseks massiks.
3. Vormi väikesed kotletid ja prae neid keskmisel kuumusel oliiviõlis mõlemalt poolt 3–4 minutit, kuni need on kuldpruunid.
4. Serveeri dipikastme või salatiga.
Kiired kaerapannkoogid spinati ja fetaga (15 min)
Koostisosad:
• 100 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 100 ml mandlipiima või tavalist piima
• 1 muna
• 50 g värsket spinatit (hakitud)
• 50 g fetajuustu (murendatud)
• ½ tl soola
• ½ tl küüslaugupulbrit
• 1 sl oliiviõli
Valmistamine:
1. Blenderda kaerahelbed peeneks jahuks, lisa piim, muna, sool ja küüslaugupulber ning sega ühtlaseks.
2. Sega hulka hakitud spinat ja fetajuust.
3. Kuumuta pannil oliiviõli ja küpseta väikseid pannkooke 2–3 minutit mõlemalt poolt, kuni need on kuldsed.
4. Serveeri koos maitsestamata jogurti või hummusega.
Kaerahelbe-brokkolivorm (40 min)
Koostisosad:
• 100 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 200 g brokolit (tükeldatud)
• 1 sibul (hakitud)
• 2 muna
• 150 ml piima või taimset piima
• 50 g riivitud parmesani
• 1 tl kuivatatud tüümiani
• ½ tl soola
• ½ tl musta pipart
Valmistamine:
1. Auruta brokolit 5 minutit, kuni see on kergelt pehme.
2. Sega kaerahelbed, sibul, brokoli, parmesan, tüümian, sool ja pipar.
3. Klopi munad piimaga lahti ja vala segu peale. Sega kõik läbi.
4. Tõsta segu ahjuvormi ja küpseta 180°C juures 25–30 minutit, kuni pealt kuldpruun.
5. Serveeri lisandi või pearoana.
Mahedad gluteenivabad kaerahelbed
Huvitavad faktid:
• Päritolu ja ajalugu: Kaer pärineb Lähis-Idast ning seda kasvatati esialgu pigem loomasöödaks. Inimesed hakkasid kaerahelbeid regulaarselt sööma alles Rooma Impeeriumi ajal, kuid tõeliselt populaarseks muutusid need Šotimaal ja Skandinaavias, kus kaerapuder oli põhitoit.
• Uskumused ja traditsioonid: Šoti mägismaal peeti kaera „tugevuse viljaks“ ja see oli sajandeid Šoti sõdalaste toidulaua tähtsaim osa. Usuti, et kaerajahu hoiab keha soojas ja annab vastupidavust külmas kliimas.
• Kaerahelbed on ainus teravili, mis sisaldab unikaalseid antioksüdante avenantramiide, mis aitavad vähendada põletikku ja toetavad südame tervist.
• Kaer oli keskajal Euroopas nii hinnatud, et seda kasutati isegi maksevahendina.
• Tänapäeval on kaerahelbed üks populaarsemaid hommikusööke maailmas, kuid neid kasutatakse ka kosmeetikatööstuses naha rahustamiseks, näiteks kaerapiima ja kaeraekstraktiga kreemides.
Lühitutvustus:
Mahedad gluteenivabad kaerahelbed on kergesti seeditav ja toitainerikas toiduaine, mis sobib suurepäraselt hommikusöögiks, küpsetiste valmistamiseks ning ka suppidesse ja smuutidesse lisamiseks. Need on looduslikult gluteenivabad, kiudainerikkad ja sisaldavad kasulikke vitamiine ja mineraale, mis toetavad üldist heaolu.
Mineraalid ja vitamiinid (päevasest soovituslikust kogusest, 100 g kohta)
• Mangaan – 170% (oluline luude tervisele ja ainevahetuse toetuseks)
• Fosfor – 50% (vajalik energia tootmiseks ja rakkude taastamiseks)
• Magneesium – 40% (toetab lihaste tööd ja närvisüsteemi)
• Raud – 25% (vajalik vere punaliblede tootmiseks ja hapniku transportimiseks)
Soovituslik päevane tarbimine: 30–50 g kaerahelbeid on ideaalne kogus, et tagada vajalik kiudainete ja mineraalide saamine ning hoida veresuhkur stabiilsena.
Retseptid gluteenivabade kaerahelvestega
Kreemjas kaerapuder banaani ja pähklitega (10 min)
Koostisosad:
• 50 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 200 ml mandlipiima või tavalist piima
• 1 banaan (viilutatud)
• 1 tl kaneeli
• 1 tl mett või vahtrasiirupit
• Peotäis hakitud pekaanipähkleid
Valmistamine:
1. Kuumuta kaerahelbeid koos piimaga madalal kuumusel, kuni need muutuvad kreemjaks.
2. Lisa banaaniviilud, kaneel ja mesi ning sega läbi.
3. Serveeri hakitud pähklitega.
Kiired kaeraküpsised šokolaadiga (15 min)
Koostisosad:
• 100 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 1 muna
• 2 sl kookosõli
• 2 sl mett või vahtrasiirupit
• 50 g tumedat šokolaadi (hakitud)
• Näpuotsatäis soola
Valmistamine:
1. Sega kõik koostisosad kausis ühtlaseks tainaks.
2. Vormi väiksed küpsised ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
3. Küpseta 180°C ahjus 10–12 minutit, kuni küpsised on kuldsed.
Gluteenivabad kaerakoorikuga ahjuõunad (30 min)
Koostisosad:
• 4 suurt õuna
• 50 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 2 sl mett või kookossuhkrut
• 1 tl kaneeli
• 1 sl sulatatud kookosõli või võid
• Peotäis hakitud kreekapähkleid
Valmistamine:
1. Lõika õuntelt „kaas“ maha ja eemalda südamik.
2. Sega kaerahelbed, mesi, kaneel, õli ja pähklid omavahel ning täida õunad seguga.
3. Küpseta 180°C ahjus 25 minutit, kuni õunad on pehmed ja täidis kuldne.
4. Serveeri soojalt, soovi korral jogurti või vanillijäätisega.
Juustused kaerakotletid (30 min)
Koostisosad:
• 100 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 1 suvikõrvits (riivitud)
• 50 g riivitud cheddari juustu
• 1 muna
• 1 tl küüslaugupulbrit
• ½ tl soola
• ½ tl musta pipart
• 1 sl oliiviõli
Valmistamine:
1. Sega kaerahelbed ja riivitud suvikõrvits kausis, lase 5 minutit seista, et kaer imaks niiskust.
2. Lisa juust, muna, küüslaugupulber, sool ja pipar ning sega ühtlaseks massiks.
3. Vormi väikesed kotletid ja prae neid keskmisel kuumusel oliiviõlis mõlemalt poolt 3–4 minutit, kuni need on kuldpruunid.
4. Serveeri dipikastme või salatiga.
Kiired kaerapannkoogid spinati ja fetaga (15 min)
Koostisosad:
• 100 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 100 ml mandlipiima või tavalist piima
• 1 muna
• 50 g värsket spinatit (hakitud)
• 50 g fetajuustu (murendatud)
• ½ tl soola
• ½ tl küüslaugupulbrit
• 1 sl oliiviõli
Valmistamine:
1. Blenderda kaerahelbed peeneks jahuks, lisa piim, muna, sool ja küüslaugupulber ning sega ühtlaseks.
2. Sega hulka hakitud spinat ja fetajuust.
3. Kuumuta pannil oliiviõli ja küpseta väikseid pannkooke 2–3 minutit mõlemalt poolt, kuni need on kuldsed.
4. Serveeri koos maitsestamata jogurti või hummusega.
Kaerahelbe-brokkolivorm (40 min)
Koostisosad:
• 100 g mahedaid gluteenivabu kaerahelbeid
• 200 g brokolit (tükeldatud)
• 1 sibul (hakitud)
• 2 muna
• 150 ml piima või taimset piima
• 50 g riivitud parmesani
• 1 tl kuivatatud tüümiani
• ½ tl soola
• ½ tl musta pipart
Valmistamine:
1. Auruta brokolit 5 minutit, kuni see on kergelt pehme.
2. Sega kaerahelbed, sibul, brokoli, parmesan, tüümian, sool ja pipar.
3. Klopi munad piimaga lahti ja vala segu peale. Sega kõik läbi.
4. Tõsta segu ahjuvormi ja küpseta 180°C juures 25–30 minutit, kuni pealt kuldpruun.
5. Serveeri lisandi või pearoana.
€ 4,99
Pudruks võta 1 osa helbeid ja 2 osa vett või piima ning lase tasasel tulel u 10 minutit podiseda.