MAHE PUNASE LÄÄTSE JAHU – ROHKEM KUI LIHTSALT JAHU

Läätsed on ühed vanimad kultuurtaimed maailmas, mille jälgi on leitud juba üle 9000 aasta vanustest arheoloogilistest leiukohtadest Lähis-Idas. Mesopotaamia ja Egiptuse aladel olid läätsed olulisel kohal nii lihtrahva kui vaaraode toidulaual. Punased läätsed, mis on kooritud ja kiiremini küpsevad, jõudsid kiiresti ka Aasia ja Vahemere kööki.

Läätsejahu ise on saanud populaarsust eelkõige Indias, kus seda kasutatakse näiteks krepilaadsetes toitudes nagu dosa ja chilla. Nüüd aga jõuab see jahu üha enam ka Euroopasse, kus otsitakse tervislikke ja gluteenivabu alternatiive traditsioonilistele jahudele.

Punase läätse jahu on tõeline toitainepomm. Üksainus 100-grammine portsjon sisaldab:

  • 23,5 g valku – ideaalne lihavaba valgutäienduseks

  • 10,6 g kiudaineid – aitab hoida seedimist töös ja veresuhkru stabiilsena

  • vaid 1,4 g rasva – ja sellest kõigest 0,2 g küllastunud rasvhappeid

Lisaks sisaldab see jahu rikkalikult rauda, kaaliumi, magneesiumi ja folaati, mis toetavad südame tervist, närvisüsteemi ja energiatootmist.

Miks proovida?

Sobib nii küpsetamiseks, pannkookideks kui ka suppide paksendamiseks

  • 100% mahe ja gluteenivaba

  • Annab toidule maheda, kergelt pähklise maitse

  • Valmistub kiiremini kui tavaline jahu

    Huvitav fakt

Indias kasutatakse punase läätse jahu isegi näomaskides – jah, just nimelt! Tänu oma õrnale, kuid toitainerikkale koostisele usutakse, et see aitab nahka puhastada ja niisutada. (Kuigi meie eelistame seda pigem pannkookides!)

Mahe kuivatatud mango - imeline snäkk

Kuivatatud mango on troopiline maiuspala, mis ühendab endas magusa maitse ja tervislikkuse. Selle särav värv ja rikkalik toitainesisaldus teevad temast ideaalse snäki nii kiireks energia saamiseks kui ka magusaisu rahuldamiseks. Kui otsid midagi maitsvat ja samas kasulikku, on kuivatatud mango suurepärane valik.

Kuivatatud mango toitained

Kuivatatud mangos on säilinud suur osa värske mango kasulikest omadustest. Siiski tuleb arvestada, et kuivatatud mangos on rohkem suhkrut ja kaloreid.

• Kiudained: Kuivatatud mango sisaldab umbes 2–3 g kiudaineid 40 g kohta, mis toetab seedimist ja aitab vältida kõhukinnisust.

• C-vitamiin: Kuivatatud mango on hea C-vitamiini allikas, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi ja toetab naha tervist.

• A-vitamiin: Sisaldab ohtralt beetakaroteeni, mis muundub kehas A-vitamiiniks. See toetab nägemist, nahka ja immuunsust.

• Antioksüdandid: Mangos leidub polüfenoole ja teisi antioksüdante, mis aitavad kaitsta rakke vabade radikaalide poolt tekitatud kahjustuste eest.

• Looduslik energiaallikas: Kuivatatud mango annab kiiret energiat tänu looduslikele suhkrutele, olles ideaalne energiataseme tõstmiseks enne trenni või päeva keskel.

1. Immuunsüsteemi tugevdaja

Kuivatatud mango sisaldab märkimisväärses koguses C-vitamiini, mis toetab immuunsüsteemi ja aitab kehal paremini võidelda haigustega. See vitamiin on ka oluline kollageeni tootmisel, aidates hoida nahka noorena ja tervena.

2. Hea seedimisele

Kuivatatud mango kiudainesisaldus aitab soodustada seedimist ja hoiab seedesüsteemi töökorras. Regulaarne kiudainete tarbimine võib vähendada ka südamehaiguste riski.

3. Nägemise tugi

Beetakaroteeni sisaldus toetab head nägemist ning vähendab vananemisega seotud nägemisprobleemide riski, nagu kollatähni degeneratsioon.

4. Nahka toetav

Mangodes leiduvad antioksüdandid, nagu C-vitamiin ja beetakaroteen, aitavad vähendada naha oksüdatiivset stressi, hoides seda särava ja tervena.

Kui palju mangot süüa?

Toitumisspetsialistid soovitavad süüa kuivatatud mango 30–40 grammi päevas, kuna kuivatamise käigus suhkrud kontsentreeruvad. Väike portsjon on piisav, et rahuldada magusaisu ja pakkuda kehale kasulikke toitaineid.

Kuidas veel kuivatatud mangot kasutada?

Kuivatatud mango on mitmekülgne toode, mida saab nautida nii iseseisvalt kui ka lisandina erinevates roogades:

• Vahepala: Naudi kuivatatud mangoviile otse pakist kui tervislikku maiustust.

• Salatites: Lisa hakitud mango värskesse salatisse, et saada troopilist maitset.

• Batoonides ja müslides: Sega kuivatatud mangot müslide, pähklite ja seemnetega tervislikeks energiabatoonideks.

• Magustoitudes: Lisa kuivatatud mangot kodus valmistatud smuutikaussidesse, jogurtitesse või küpsetistesse.

Miks eelistada mahedat mangot?

Mahedalt toodetud kuivatatud mangod on vabad kunstlikest lisaainetest, säilitusainetest ja pestitsiidijääkidest, mis tähendab, et need on puhtamad ja tervislikumad. Paljud mahedad kuivatatud mangod on lisatud suhkruta, mis muudab need veelgi paremaks valikuks.

Lihtne retsept kuivatatud mangoga: Troopiline mangosmuuti

Koostisosad (1 portsjon):

• 40 g kuivatatud mangoviile

• 200 ml kookospiima (või mandlipiima)

• 1 küps banaan

• 1 tl mett (valikuline)

• Peotäis jääkuubikuid

Valmistamine:

1. Leota kuivatatud mango viile 10–15 minutit soojas vees, et need pehmeneksid.

2. Pane leotatud mango, kookospiim, banaan, mesi ja jääkuubikud blenderisse.

3. Blenderda kuni segu on ühtlane ja kreemjas.

4. Serveeri kohe ja naudi troopilist maitset!

Kuivatatud mango on suurepärane näide sellest, kuidas looduslik magusus ja tervislikkus võivad käia käsikäes. Lisa see troopiline maiuspala oma menüüsse ja naudi magusat südametunnistuse piinadeta!

Keeda erinevaid riisisorte õigesti

Üle või liiga vähe aega keedetud riisil väheneb toiteväärtus ning ka välimus muutub. Riisi ülekeetmine muudab selle maitsetuks ja tuhmiks. Väike nipp! Kui soovid, et riis jääks lumivalge ning ei kleepuks kokku, lisa keetmise ajal liitri vee kohta 1 spl sidrunimahla. Riisi kogus kasvab keetmisel umbes kaks korda ning sellest jätkub mitmele inimesele.

Basmati ja jasmiiniriis. Keeda kindlasti õiges koguses vees, sest ainult nii tulevad nende parimad omadused välja. Ideaalne vahekord riisiveel on 1:2,5. Matsesta keev vesi soolaga ja lisa riis ning keeda 10-15 minutit madala kuumusega pliidil. Kui vesi on teradesse imendunud, on riis valmis. Riis peab potis kaane all järelvalmima umbes 15 minutit. Basmati ja jasmiiniriisi kasutatakse Aasia köögis, sest need on paraja kleepuvusega ning on mugav pulkadega süüa. Värvilise riisi tegemiseks lisa lihtsalt keeduvette paprikat või kurkumit ning saad vastava värvusega riisi punase või kollase.

Risoto. Võta 2–3 spl võid ja 1/4 kl õli, 2 sibulat, 2 kl sõmerat riisi, 1,5 l kana- või lihapuljongit. Kuumuta õli ja või segus riis ning hakitud sibul klaasjaks. Vala juurde puljong ja hauta riis kaane all tasasel kuumusel pehmeks. Kui on tarvis, lisa soola.

Spetsiaalne sushiriis. Selle asemel saad kasutada ka pudruriisi. Hauta riis madalal temperatuuril kleepuvaks. Lisa vett hautamise ajal. Sega suhkrusoola ja riisiäädikaga.

Pudruriisi. Võta 1 dl vett, 0,5 l piima 1/4 tl soola ja 1 dl riisi. Pane riis potti, kus on keev vesi ja keeda kaks minutit kuni vesi on riisi imendunud. Järgmisena vala juurde piim ning keeda madalal tulel 40 minutit, aeg-ajalt segades. Lisa oma eelistuse järgi soola. Kogus on mõeldud kahele.

Sõmer riis. Praelisandi või salati jaoks keetes võta 3 dl riisi kohta 1,5 l vett ja 2 tl soola. Pane sool ja riis keeva veega potti ja lase sellel 20 minutit keeda, aeg-ajalt segades. Kui riis on keedetud, vala see sõelale ning loputa üle külma või sooja veega,

Head vaaritamist!

Greip kiirendab ainevahetust ja soodustab seedimist

Greip ehk greipfruut on greibipuu (pomelipuu ja apelsinipuu ristandi) vili.

Greip on sarnane apelsiniga, kuid on suurem. Koor ja seemned moodustavad greibi massist 49%.

Greip on hinnatud puuvili, eriti oma C-vitamiini kõrge sisalduse poolest. Greibid sisaldavad ka B-vitamiini.

Toiteväärtus

Greip on toitaineterikas ning väga kasulik meie tervisele.

  1. C-vitamiin: Greip on tuntud oma kõrge C-vitamiini sisalduse poolest. C-vitamiin on võimas antioksüdant, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi ja kaitsta keha vabade radikaalide kahjulike mõjude eest.

  2. Kiudained: Greip on hea kiudainete allikas. Kiudained on olulised meie seedesüsteemile, aidates seedimist reguleerida ja võidelda kõhukinnisusega.

  3. A-vitamiin: Greipides leidub ka A-vitamiini, mis on oluline nägemise ja naha tervise jaoks.

  4. Foolhape ja B-vitamiinid: Greibis leidub erinevaid B-vitamiine, sealhulgas foolhapet, mis mängib olulist rolli keha ainevahetuses ja energia tootmises.

  5. Kaalium: Greibis leidub ka kaaliumi, mis aitab reguleerida vererõhku ja hoida südame tervist.

Tervisele

Greip kiirendab ainevahetust ja soodustab seedimist. Väga hea niisama söömiseks ja mahla pressimiseks, sobib ka salatitesse ja mereandidega.

  1. Immuunsüsteemi tugevdamine: C-vitamiin greibis aitab tugevdada immuunsüsteemi ja kaitsta organismi haiguste eest.

  2. Südame tervis: Greipide regulaarne tarbimine aitab alandada kolesteroolitaset ja vererõhku, mis on oluline südame tervise jaoks.

  3. Kaalu alandamine: Greip on madala kalorsusega ja sisaldab palju kiudaineid, mis aitavad säilitada täiskõhutunnet ja toetada kaalulangetamist.

  4. Antioksüdandid: Greibis leiduvad antioksüdandid aitavad võidelda põletiku ja vananemisega seotud haiguste vastu.

  5. Vähivastane potentsiaal: Kuigi täpne mehhanism on alles uurimisel, on mõned uuringud näidanud, et greibil on vähivastaseid omadusi, eriti eesnäärmevähi vastu võitlemisel.

  6. Veresuhur: Greibi tarbimine aitab stabiliseerida veresuhkru taset ja ennetab diabeedi tekkimist.

Kasutamine köögis

Greip on mitmekülgne ja seda saab kasutada paljudes toitudes ja jookides. Greipi saab süüa värskelt koorituna või lisada salatitesse. Samuti saab greibimahla ja greibiõli kasutada maitseainena ja aromaatsetes õlides.

Greip on mitte ainult maitsev vili, vaid ka tervislik valik. Lisa greip oma igapäevasesse menüüsse, ning toeta sellega oma immuunsüsteemi. Nii hoiad ka oma südame tervena!

8 põhjust, miks bataati regulaarselt süüa

Bataat ehk maguskartul on tervislik ja toitainerikas köögivili. 8 põhjust, miks bataati regulaarselt süüa:

  1. Vitamiinid ja mineraalained: Bataadid on head C-vitamiini, A-vitamiini (beetakaroteen) ja B-vitamiinide allikad. Samuti sisaldab bataat kaaliumi, rauda ja mangaani.

  2. Kiudained: Bataadid sisaldavad kiudaineid, mis toetavad seedimist, hoiavad soolestiku tervena ja aitavad kaasa kaalu langetamisele.

  3. Antioksüdandid: Bataadis leidub palju antioksüdante, nagu beetakaroteen ja C-vitamiin, mis kaitsevad meie rakke kahjustuste eest. Lisaks on maguskartul põletikuvastase toimega ja toetab immuunsüsteemi.

  4. Veresuhkru taseme stabiliseerimine: Bataatide madal glükeemiline indeks aitab hoida veresuhkru taset stabiilsena, mis on eriti oluline diabeetikutele.

  5. Südame tervis: Bataatide regulaarne tarbimine vähendab südamehaiguste riski, kuna maguskartulid sisaldavad kaaliumi ja kiudaineid. Lisaks aitavad alandada vererõhku.

  6. Kaalukontroll: Kuna bataadid on madala kalorsusega ja sisaldavad palju kiudaineid, aitavad maguskartulid kaasa kaalulangusele ja normaalse kehakaalu säilitamisele.

  7. Nahahooldus: Bataatides leiduvad vitamiinid ja antioksüdandid aitavad säilitada naha tervist ja ilu.

  8. Põletikuvastane toime: Bataatide antioksüdandid ja põletikuvastased ühendid vähendavad kehas põletikke.

Bataadi söömine on osa tasakaalustatud toitumisest, mis toetab meie üldist tervist. Oluline on siiski meeles pidada, et toitumise mõju võib varieeruda sõltuvalt inimese isiklikest vajadustest ja tervise seisundist ning seetõttu on alati hea nõu pidada toitumisspetsialistiga, et leida just sulle sobiv toitumisplaan.

Väldi raiskamist ning säilita toiduaineid sügavkülmas

Ära raiska ning säilita oma toiduaineid sügavkülmas. Siin on mõned näpunaited, kuidas seda kõige efektiivsemalt teha:

  • Ära pelga toiduainete külmutamist. Külmuta mereande, looma- ja linnuliha, puuvilju, aedvilju ja isegi piimatooteid. Toorjuust ja toidukoor võivad oma konsistentsi muuta, kuid see ei ole kahjulik. Tarbi neid kohe peale sügavkülmast välja võtmist 24 tunni jooksul. Ära uuesti külmuta.

  • Valmista toiduained ette. Kui sul on näiteks 5 kg hakkliha (kotletitaigen) valmista väiksemad kotletid ette ja külmuta need küpsetuspaberil eraldi, nii ei külmu need kokku. Võimalus hoiustada ka väiksemates karbikestes. Puuviljad ja juurviljad, mis on suurema veesisaldusega, lõika väiksemateks tükikesteks või püreesta ning siis alles pane sügavkülma.

  • Pakenda ja märgista läbimõeldult. Pakend peab olema õhukindel, et maitse ei muutuks. Pakendile kirjuta peale, mis toiduainega on tegu ning kuupäev, mil selle sügavkülmikusse panid. Ära üle nelja kuu toitu sügavkülmas hoia, muutub söögikõlbmatuks.

  • Sügavkülmiku temperatuur olgu -18ºC. Kui sinu külmik temperatuuri ei näita, mõõda ise.

  • Sügavkülmikut tuleb regulaarselt sulatada. Paljud külmikud ei ole jäätumiskindlad ning ajaga tekib sinna palju jääd. Sulata oma külmikut korra kuus. Nii saad sorteerida ka seal olevaid toiduaineid ning vajadusel üleliigse ära võtta.

  • Köögiviljade külmutamine. Puhasta ja pese köögiviljad enne külma panemist. Külmutatud köögiviljade säilivusaeg on 3-6 kuud. Puuviljad ja marjad külmuta kohe peale korjamist, väljaarvatud ploomid, õunad ja virsikud. Nendega soovitatakse oodata 2 päeva. Puuviljad võivad sügavkülmas olla 8-12 kuud. Tsitruselised ja nendest valmistatud mahlad 4-6 kuud.

  • Pähklite sügavkülmutamine. Jah, ka neid saab edukalt jääkülmas säilitada. Ära neid seal kauem hoia kui 6 kuud.

  • Mereannid, linnu-ja loomaliha. Külmutatav liha peab olema värske! Liha säilib olenevalt tükist ja külmutuseelsest seisundist 1-2 nädalast 6-12 kuuni.

  • Pagaritoodete sügavkülmutamine. Pane julgelt saiad ja leivad jääkülma ning sulata need hiljem ahjus või rösteris üles.

Magus nipp! Kui sa külmutatud banaanid mikseriga püreestad, saad mõnusa-magusa jäätisese tekstuuriga maiuse. Lisa maitsenüansiks ka kakaopulbrit, saad banaani-šokolaadi maiuse.

Kuidas külmkapis toiduaineid kauem säilitada?

Kas sinu külmikus kipuvad toiduained kiiremini riknema kui teistel? Vaata üle, kas säilitad toiduaineid ikka õigesti:

  • Regulaarselt tuleks üle kontrollida oma külmkapi tihendid, temperatuuri ja ka erinevate toiduainete asukohad, et toiduained saaksid säilida maksimaalselt.

  • Külmkapi energiatarbimine kasvab kui temperatuur on külmem ja soojema temperatuuriga kahaneb. Kui temperatuur on soojem, väheneb toiduainete säilimisaeg. Kui aga sinu külmkapp on seadistatud kõige külmemale temperatuurile, võivad toiduained rikneda liigse külmetamise tõttu. Lisaks kulub ka ohtralt elektrit.

  • Kas teadsid, et soojemas kui 5°C tekib juba oht, et sinu toiduained võivad riknema hakata? 5°C on bakteritele eriti soodne temperatuur. Ideaalseks peetakse aga 2°C ning ka 4°C ei tohiks veel tekitada toiduainete riknemisohtu.

  • Hoia külmkapis toiduaineid, mis vajavad jahedat keskkonda. Kui sinu külmkapis on ruumi, siis pane sinna näiteks teraviljatooted (sai, leib), nii säilivad need kauem. Külmkapis, kus on vähe ruumi, võta välja toiduained, mis säilivad ka ilma külmikuta.

  • Kui sinu külmik suudab garanteerida kõikidel lahtistel riiulitel vajaliku temperatuuri 4°C, siis võid asju külmikus paigutada nagu paremaks pead. Kui aga sinu külmkapp külmetab pigem ebaühtlaselt, siis tasub kinni pidada kindlatest reeglitest.

  • Oma külmiku ukseriiulitel säilita piima, keefiri, mahla, karastusjooke, kastmeid ja suletud konserve. Kui sul pole võimalust hoida mune ideaaltemperatuuril ehk 12°C juures, siis aseta need ukse küljes olevale munarestile, teravad otsad all.

  • Külmkapi alumistes kinnistes sahtlites või karpides hoa köögi- ja/või puuvilja.

  • Köögi-ja puuviljasektsiooni peal peaks olema kõige külmem riiul, seal hoia looma- ja linnuliha, sinki, vorsti ning kala.

  • Järgmine riiul, lugedes altpoolt, sobib toiduainetele, mis on kuumtöödeldud.

  • Ülemisel riiulil hoia juustu, toidurasva, kastmeid ja omatehtud hoidiseid.

  • Paiguta toiduained oma külmkappi nii, et vanimad oleksid eespool. Nii jõuad kõik toiduained õigeaegselt ära tarbida.

  • Katsu vältida avatud konservide ja supipottide panemist külmkappi. Tekkida võib liigniiskus, mis nõuab külmikuseadmetelt lisatööd ning energiakulu suureneb. Tekib jää või härmatis ning temperatuur hakkab külmikus kõikuma.

  • Toiduained, mis lõhnavad eriti intensiivselt, pane säilituskarpi, sest lõhn ja isegi maitse võivad mõjutada teisi toite. Kuidas oleks ühe kalalõhnalise beseekoogiga?

  • Kui sa juba näed ette, et külmkapis olevad toiduaineid ei jõua enne säilivusaja lõppu ära tarbida, pane need sügavkülma.

Nüüd on aeg oma külmkapp ja selles olevad toiduained üle vaadata ning teha vajadusel korrektuurid.

5 põhjust, miks valida tervislik toit
  1. Füüsiline tervis: Tervislik toit aitab hoida normaalset kehakaalu ning vähendab mitmete haiguste riski, sealhulgas südamehaigused, diabeet, vähk ja teatud tüüpi ülekaalulisusega seotud terviseprobleemid. Tasakaalustatud toitumine tagab vajalike toitainete saamise, tugevdab immuunsüsteemi ning hoiab keha terve ja tugevana.

  2. Energia ja hea enesetunne: Tervislikud toiduvalikud, mis sisaldavad piisavalt vitamiine, mineraale ja kiudaineid, annavad kehale vajaliku energia ning hoiavad head enesetunnet. Tasakaalustatud toitumine aitab vältida veresuhkru kõikumisi, mis põhjustavad energia langust ja meeleolu kõikumisi.

  3. Kognitiivne funktsioon: Teadlased on leidnud seose tervisliku toitumise ja parema kognitiivse funktsiooni vahel. Toitaineterikas toit, eriti oomega-3 rasvhapete, antioksüdantide ja B-vitamiinide allikad, aitavad toetada aju tervist ning parandada mälu, tähelepanu ja meeleolu.

  4. Seedimine ja soolestiku tervis: Tervislikud toidud sisaldavad kiudaineid, mis hoiavad seedimise ja soolestiku mikrofloora korras. Kiudained aitavad vältida kõhukinnisust, alandavad kolesteroolitaset ning toetavad soolestiku normaalset tegevust.

  5. Pikaealisus: Tervislik toitumine on seotud pikema elueaga. Kehale vajalike toitainete piisav tarbimine ja õigete toitainete tasakaal vähendavad krooniliste haiguste riski ning säilitada üldist heaolu ja elukvaliteeti.

Tervisliku toitumise harjumuste kujundamine on üks oluline osa üldisest tervislikust eluviisist, mis hõlmab ka regulaarset füüsilist aktiivsust ja piisavaid unetunde.

Meie e-poes on kõik kontrollitud mahetooted, mine vaata järgi: www.greenest.ee

Foto: Caju Gomes

5 põhjust, miks maheelustiil on õige valik

Maheelustiil on elustiilivalik, mis keskendub lihtsusele, keskkonnasõbralikkusele ja tasakaalule. Siin on mõned põhjused, miks inimesed valivad maheelustiili:

  1. Keskkonnasõbralikkus: Maheelustiili valimine on teadlik valik keskkonna säästmiseks. See hõlmab jäätmete vähendamist, taaskasutamist, taimepõhise toitumise eelistamist, loodussõbralike ja jätkusuutlike materjalide kasutamist ning ökoloogiliselt teadlike valikute tegemist.

  2. Tervis ja heaolu: Maheelustiil pöörab suurt tähelepanu tervisele ja heaolule. See hõlmab tervisliku toitumise eelistamist, kehalise aktiivsusele keskendumist, stressi vähendamist, looduslähedaste praktikate nagu jooga või meditatsiooni kasutamist ning aega looduses veetmist.

  3. Lihtsus ja minimalistlik eluviis: Maheelustiil soosib lihtsust ning eemaldab üleliigse tarbimise ja keerukuse. See hõlmab asjade vähendamist, minimalistlikku kodusisustust, vähemate kohustuste võtmist, ajaplaneerimist ja vaba aja väärtustamist.

  4. Eetilised kaalutlused: Maheelustiil tuleneb ka eetilistest kaalutlustest, näiteks soovist toetada õiglast kaubandust, väikeettevõtteid või kohalikke tootjaid. See hõlmab vastutustundlikku tarbimist, teiste inimeste ja loomade õiguste austamist ning ühiskondliku panuse tegemist.

  5. Spirituaalne otsing: Paljud inimesed valivad maheelustiili spirituaalsete või filosoofiliste põhjuste tõttu. Otsitakse sügavamat ühendust looduse, enese või suurema tervikuga ning leida selle maheelustiilis, kus loodusega ühenduses olemine ja tasakaalu saavutamine on kesksel kohal.

Need on vaid mõned põhjused, miks valida maheelustiil. Igaüks leiab oma isiklikud põhjused ja motiivid, mis kõige paremini sobivad nende elustiilivalikuga.

Foto:
Natalie Grainger

Ära lase tüütutel sääskedel suveõhtuid rikkuda!

Eesti sääsed on aktiivsed kevadest sügiseni, eriti soojematel kuudel. Sääsed kuuluvad putukate hulka, kellel on oluline roll ökosüsteemis, kuid nende hammustused võivad olla inimestele tüütud.

Eestis on mitu erinevat sääseliiki:
Tavaline kodusääsk (Culex pipiens), kes lendab juurde hormoonide lõhna ja kehasoojuse peale;
Metsasääsk (Aedes cantans), kes muutub aktiivseks pimeduse saabudes;
Eriti agressiivne, tüütu ja piinav sääsk (Aedes vexans).

Tavalise kodusääse emasputukad hammustavad sageli, sest nad vajavad verevalke, et oma mune arendada. Metsasääsed on samuti võimelised hammustama, kuigi nad on vähem tüütud kui kodusääsed.

Sääsed eelistavad niiskeid ja veekogude lähedal asuvaid alasid, kus nad munevad oma munad veekogude pinnale või niiskesse pinnasesse. Seega on tiigid, järved, jõed ja märgalad sääskede jaoks soodsad elupaigad. Oluline tegur sääskede rohkuse määramisel on ka ilmastikutingimused. Sooja ja niiske ilmaga paljunevad sääsed aktiivsemalt.

Sääsehammustused võivad põhjustada sügelust, punetust ja turset ning mõnel juhul allergilisi reaktsioone. On soovitatav kasutada sääsevastaseid kreeme, losjoone või pihusteid, mis aitavad vältida hammustusi. Samuti on kasulik kanda pikkade varrukatega riideid ja pükse ning kasutada sääsevõrku akende ja uste kaitsmiseks.

Oluline on meeles pidada, et sääsed on osa looduslikust ökosüsteemist ja neil on oma roll. Kuigi sääskedega võib kaasneda tüütus, on nende täielik väljajuurimine ebatõenäoline.

Meie Baltikumi suurimas mahepoes on sääskede vastu võitlemiseks:

SÄÄSEKÜÜNAL 300 ml - peletab oma lõhnaga sääski ja teisi putukaid. 100% looduslik sojavahast küünal sertifitseeritud aroomiõlidega. Käsitsivalmistatud küünal on taaskasutatavas klaasis, mis põleb umbes 55 tundi.

SÄÄSEPELETAJA 50 ml - Looduslik aroomiõlisegu hoiab efektiivselt sääsed eemal. Sääskedele ebameeldiva, kuid inimesele meeldiva lõhnaga. Sisaldab 100% looduslikke eeterlike õlisid: lavendel, sidrunhein, sidrun ja teepuu. Kõik Ingli Pai tooted on 100% looduslikud ja julmusevabad!

SÄÄSEKUPU LEEVENDAJA 50 ml - Sääsekuppude ja putukahammustuste raviks ja sügelemise leevendamiseks. Sisaldab 100% looduslikke eeterlike õlisid.

Foto: Erik Karits

Kui grillid, siis grilli maheliha!

Miks? Maheliha on liha, mis on saadud loomadelt, kes on kasvatatud vastavalt mahetootmise põhimõtetele ja standarditele. Mahetootmine on põllumajanduslik lähenemisviis, mis keskendub keskkonnasõbralikkusele ja loomade heaolule.

Mahetootmisel on mitmeid nõudeid ja põhimõtteid, mida tuleb järgida, et toodet saaks sertifitseerida mahetooteks:

  1. Keemiavaba sööt: Maheloomad peavad sööma mahedalt toodetud ja kontrollitud sööta, mis ei sisalda sünteetilisi pestitsiide, kunstlikke väetisi ega geneetiliselt muundatud koostisosi. Mahesööda eesmärk on tagada, et loomade toitumine oleks looduslik ja puhas.

  2. Loomade heaolu: Mahetootjad peavad järgima rangeid loomade heaolu standardeid. Maheloomadele tuleb tagada suuremad välialad, kus nad saavad liikuda vabalt ja loomulikult. Ei tohi kasutada sünteetilisi hormoone või ravimeid. Loomadele tuleb pakkuda loomulikke elamistingimusi, et tagada nende heaolu ja tervis.

  3. Keemiliste ainete piiramine: Mahetootmises on keemiliste ainete, nagu pestitsiidid, herbitsiidid ja sünteetilised väetised, kasutamine rangelt keelatud. See aitab vähendada põllumajanduse keskkonnamõju ning tagada, et loomadele ja tarbijatele ei satuks lihasse keemiliste ainete jääke.

  4. Sertifitseerimine: Maheliha ja muud mahetooted peavad vastama kindlatele sertifitseerimisnõuetele. Sertifitseerimine hõlmab rangelt kontrollitud tootmissüsteemi ja -protsesse ning põllumajanduslike alade sertifitseerimist vastavalt mahetootmise standarditele.

Maheliha tarbimine võib olla atraktiivne inimestele, kes soovivad vältida keemilisi jääke, toetada säästvat põllumajandust ja keskkonnasõbralikke tavasid ning hoolida loomade heaolust. Maheliha on tervislikum ja looduslikum valik, milles ei ole keemilisi aineid ning omab paremat toitainete profiili võrreldes tavapärase lihaga.

Maca juur on seksuaalenergia allikas

Maca pulber on toidulisand, mis on valmistatud kuivatatud ja jahvatatud Maca taime (Lepidium meyenii) juurtest. Maca on pärit Peruu kõrgustikust ja seda on kasutatud juba tuhandeid aastaid toiduks ning meditsiinis.

Maca juur on seksuaalenergia allikas. Mida vanemaks inimene saab, seda rohkem väheneb liibido ja meestel võib väheneda sperma kvaliteet. Erinevad uuringud on tõestanud, et Maca mõjub positiivselt ka seemnerakkude arvule ja aktiivsusele.
Maca kasvab kõrgel Andide platool, 4200 meetri kõrgusel, tehes sellest merepinnast kõige kõrgemal kasvatatava toiduaine maailmas.

Maca juur on tuntud kui adaptogeen, mis tähendab, et see aitab kehal kohaneda stressi ja füüsilise koormusega. Maca pulber sisaldab erinevaid toitaineid: süsivesikud, valgud, kiudained, vitamiinid (C-vitamiin, vitamiin B6 ja vitamiin E) ning mineraalaineid: raud, kaltsium ja tsink.

Maca pulbrit võib lisada smuutidele, müslidele, jookidele ja teistele toitudele, et suurendada nende toiteväärtust. Maca pulbri tarbimisele omistatakse mitmeid kasulikke omadusi, sealhulgas energiataseme tõusmine, hormonaalse tasakaalu toetamine, libiido suurenemine, meeleolu paranemine ja üleüldine heaolutunne. Siiski on oluline märkida, et iga inimese keha reageerib toidulisanditele erinevalt ning enne uue toidulisandi kasutamist või olemasoleva dieedi muutmist on soovitatav konsulteerida tervishoiuspetsialistiga.

Maca pulber parandadab sportlikke saavutusi ja tõstab vitaalsust. Maca toetab immuunsüsteemi, mõjub antioksüdatiivselt ning  tõstab toonust ehk mõjub kroonilise väsimuse vastu väga hästi.

Tarvitamine – 1-2 supilusikat päevas. Alusta poole supilusika suuruse kogusega, mitu korda päevas koos söögiga. Hiljem kogust soovikorral suurendada. Maca pulbri tarbimisel soovitame teha iga kuu nädalane paus või kuuajane vahe iga kolme kuu tagant. Pulbrit ei soovitata anda lastele alla 3 eluaasta.

Maca on ülimalt rikas erinevate mineraalainete poolest, sisaldades peaaegu kõiki vitamiine, aga ka flavonoide, eeterlikke õlisid ja teisi organismile väga kasulikke aineid.

KOMBUCHA ehk teeseenejook on imeline probiootikum!

Teeseenejook ehk kombucha on elus jook, mida on villitud juba mitu-mitu tuhat aastat.

Kombuchat ehk teeseenejooki on meisterdanud teeseen, mis on elusorganism. Kombuchasse tekivad head bakterid, mis tugevdavad meie organismi immuunsüsteemi. Teeseenejook sisaldab palju vitamiine, orgaanilisi happeid, ensüüme ning polüfenoole, mis toetavad meie keha ja organismis toimuvaid häid protsesse.

Kirsiks tordil on veel see, et teeseene joogi sisse tekib naturaalne mull, mis hõlbustab meie organismil vitamiine ja muud kasulikku omastada. Isegi teadustööd kinnitavad, et teeseenejoogi regulaarne tarbimine mõjutab meie organismi positiivselt. Näide: teadlased tõestasid Lätis tehtud teadustööga, et kombucha on ülitõhus liigeseprobleemide korral, tõstab tublisti immuunsust, aitab meie organismil ennast puhastada ja annab mõnusalt energiat.

Joo regulaarselt kombuchat ehk teeseenejooki ja oled terve nagu purikas, päriselt ka! Meie suurima toiduvalikuga mahepoest leiad erinevaid teeseenejooke SIIT

• 100% loodusliklooduslikult kääritatud;
• ei sisalda säilitusaineid;
• soodustavad seedimist;
• sisaldab kasulikke aineid.

AVOKAADO kasulikud omadused, mida võiksid kõik teada!

Avokaado on maheda maitse ja rikkaliku kreemise tekstuuriga vili, mis sisaldab palju vitamiine ning mineraale.

Avokaadod sisaldavad palju erinevaid toitaineid ning tekitavad kiiresti täiskõhutunde. Avokaados on lausa 20 erinevat vitamiini ja mineraali!

100 g avokaadot sisaldab:

  • K-vitamiini, mis on 26% päevasest vajadusest

  • Folaati, mis on 20% päevasest vajadusest

  • C-vitamiini, mis on 17% päevasest vajadusest

  • Kaaliumi, mis on 14% päevasest vajadusest

  • Vitamiini B5, mis on 14% päevasest vajadusest

  • Vitamiini B6, mis on 13% päevasest vajadusest

  • E-vitamiini, mis on 10% päevasest vajadusest

Avokaado sisaldab ka väikestes kogustes magneesiumi, mangaani, vaske, rauda, tsinki, fosforit ning vitamiine A, B1 (tiamiin), B2 (riboflaviin) ja B3 (niatsiin).

Üks avokaado sisaldab umbes 160 kcal, 2 g valku, 15 g tervislikke rasvu, 9 g süsivesikuid, millest 7 g on kiudained. Avokaado on madala süsivesikusisaldusega taimne toit.

7 põhjust, miks süüa avokaadot:

1. vähendab kolesterooli;
2. vähendab söögiisu;
3. parandab silmanägemist;
4. parandab tublisti seedimist - kiudaineterikas;
5. parim kaaliumi allikas - 100g sisaldab 14% keskmisest soovitatavast päevavajadusest;
6. aitab kehal teistel toitainetel imenduda;
7. alandab depressiooni riski - folaadirikas!

Avokaadode ostmisel väldi vilju, millel on tumedad lohud või praod. Üleküpsenud vili on pruunide laikude ja/või triipudega.

Värvi piilumiseks võid avokaado otsas oleva nibu-varre üles tõsta – kui see on erkroheline, on tegu perfektse viljaga, kui on pruun, siis üleküpsenud avokaadoga.

Avokaadot ostes vali pigem toorem vili, sest see küpseb sinu kodus edasi. Toores/kõva avokaado küpseb tavaliselt mõne päeva jooksul. Küpsemisprotsessi aeglustamiseks võid avokaadod külmkappi panna. Kui tahad, et need küpseks kiiremini, siis võid need panna paberist kotti.

Maheda maitse ja kreemise tekstuuriga avokaado võiks kuuluda sinu toidulauale, sest sisaldab rikkalikult toitaineid, mida organism vajab!

KARULAUK – kevadine supertaim!

Karulauk: 100 g – 22 kcal

Karulauk on Eestis kaitse all, kuid oma tarbeks on lubatud seda loodusest korjata. Karulauku saab ja tasub omale koduaeda kasvama tema kasulike super-omaduste pärast.

Karulauk vajab koduaias kevadel rohkelt niiskust, suvel rohu sees olemist ja talvel puulehti huumuseks ning kuivamise eest katsmiseks.

Karulauk on küüslaugulõhnaline mitmeaastane rohttaim, mis võib kasvada kuni 40 cm kõrguseks. Looduses kasvab karulauk üldiselt salumetsades. Karulaugu õitsemise aeg jääb maisse. Õied on valged või roosad, mis lõhnavad hästi ning vars on kolmekandiline. Karulauk on iImeline C-vitamiini allikas, milles on kuni 15 korda rohkem C-vitamiini kui on näiteks sidrunis või apelsinis.

KARULAUK ON:

• rögalahtistav;
• väga vitamiinide- ja mineraaliderikas;
• antibakteritsiidne;
• toonust tõstev;
• vedelikueritust soodustav;
• verd puhastava toimega.

Tarbi karulauku palaviku, reuma, köha, igemehaiguste, ainevahetushäirete, arteroskleroosi, hüpertoonia ja kilpnäärmeprobleemine korral – teotab sinu tervist!

KARULAUGU KASUTAMINE:

See imeline küüslaugulõhnaline taim on ammustest aegadest kasutusele võetud toidu-, ravim- ja dekoratiivtaimena. Värskestest lehekestest ja noorematest võrsetest saab teha erinevaid salateid. Saab ka neid sügavkülmutada, kuivatada, soolata, hapendada ja marineerida.

Karulauku saab kasutada ka pirukatäidisena, lisandina liharoogadele ja ka suupistena. Selleks, et tugev taimelõhn eemaldada, tuleks karulauk enne hapendamist või soolamist kuuma veega loputada.

Karulauk on imepärane ravim-, toidu- ja dekoratiivtaim, mida saab kasvatada ka oma koduaias, kui oled loonud taimele sobivad tingimused.

Foto: Puhtulaiu üks tuntumaid vaatemänge - õitsev karulauk (Allium ursinum). Hunnitu vaatepilt ja hurmav ning isuäratav lõhn, mis selle vaatepildiga kaasneb.

Allikas: Eesti Looduse fotovõistlus 2012
Autor: Veiko Belials

KARTUL EI TEE SIND PAKSUKS!

Kartul annab meile küll palju energiat, aga ainult kartulist on väga keeruline end paksuks süüa. Palju räägitakse, et kartul teeb meid paksuks, kuid tegelikult on süüks selle valmistamise viis. Suures koguses rasvas praetud või hunniku energiarikaste kastmetega üle valatud kartulite pidev söömine tekitab kindlasti lisakilosid. Sinu kaal sõltub ka sellest, kui palju sa suudad päeva jooksul kaloreid kulutada.

– 100 g keedetud kartuleid annab ~80 kcal

Kartul on suurepärane toitainete allikas ja on olulisel kohal ka tervislikult toituja menüüs. Siin on mõned põhjused, miks võiks kartul sinu toidulauale kuuluda.

Toitaineterikas: kartul on hea vitamiinide ja mineraalainete, sealhulgas C-vitamiini, kaaliumi ja B6-vitamiini allikas.

Energiarikas: kartul on hea süsivesikuteallikas, mis annab sinu kehale tublisti energiat.

Kiudained: kartul on väga hea kiudaineteallikas, mis parandab seedimist ja hoiab kauem täiskõhutunnet.

Mitmekülgne: kartulit saab valmistada mitmel erineval viisil, mistõttu sobib kartul paljudesse roogadesse.

Taskukohane: kartul on laialdaselt saadaval ja suhteliselt odav.

Tasub teada, et mitte kõik toidud kartulist ei ole ühtviisi tervislikud. Näiteks praekartul ja kartulikrõpsud sisaldavad palju kaloreid ja rasva, samas kui küpsetatud või keedetud kartul on juba palju tervislikum valik. Üldiselt on kartul sinu dieedile tervislik lisand, kui seda mõõdukalt tarbida ja tervislikult valmistada.

TÜÜMIAN – imeline ürt ja ravimtaim!

Tüümian on mitmeaastane maitsetaim, millel on väikesed, hästi lõhnavad lehed ning lillad või valged õied. Tüümian kuulub piparmündi perekonda ja on pärit Vahemere piirkonnast.

Tüümiani kasutatakse tavaliselt kulinaarse ürdina, et lisada maitset erinevatele roogadele – suppidele, hautistele, kastmetele ja marinaadidele. Tüümiani kasutatakse ka taimsetes ravimites tänu põletikuvastaste ja antimikroobsete omaduste tõttu.

Tüümian on väga vitamiinide- ja mineraaliderikas. Tüümian Sisaldab ohtralt C-vitamiini, A-vitamiini, rauda, magneesiumi ja mangaani. Lisaks ka mitmesuguseid antioksüdante ja teisi kasulikke ühendeid, nagu tümool ja karvakrool, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi ja kaitsta krooniliste haiguste eest.

Tüümian on mitmekülgne ravimtaim, mida on pikka aega kasutatud nii kulinaarias kui ka meditsiinis.

Keskajal oli tüümian julguse sümboliks. Vana-Kreekas kasvatas Karl Suur tüümiani oma aias ning seda kasutati usutalitlustel.

Tüümian tähendab eesti keeles aed-liivateed, mille ladinakeelne nimi on tuletatud sellisest sõnast nagu eluhingus. Tüümian on kaunite lillade õitega hästi lõhnav ravim- ja maitsetaim, mida mesilased armastavad. Kasvab see imeline taim ka jõudsalt Eestimaa pinnal.

Värske taimena sisaldab tüümian eeterlikke õlisid 0.3-0.5%, mis on antiseptilise toimega ning anti-reumaatiline. Kaitseb tublisti viiruste, seente ja parasiitide eest.

Tüümian tugevdab sinu immuunsüsteemi ning hoiab sind tervena!

Rosinad sisaldavad väga palju kasulikke toitaineid

ROSINAD – 6 põhjust, miks sa võiksid rosinaid süüa

1. Rosinad panevad sinu seedimise kiiremini tööle
Kõhukinnisus on terve keha jaoks väga koormav ja ebameeldiv. Selleks, et oma seedimist toetada, tasub süüa rosinaid, mis aitavad seedimisprotsessile ilusti kaasa. Rosinad sisaldavad palju kiudaineid, tänu millele on seedekulgla süsteem paremas toimimises ning sina ja sinu keha saavad end kergemalt tunda.

2. Söö rosinaid, et kaalus juurde võtta
Ega igaüks ei soovi kaalust alla võtta. Leidub ka inimesi, kes soovivad oma kaalunumbrit suurendada ja seda tervislikul viisil. Rosinad sisaldavad palju fruktoosi ja glükoosi ning annavad sulle palju lisaenergiat. Rosinate söömine aitab ka tervislikult kaalu tõsta, suurendamata kehas halba kolesterooli.

3. Rosinad aitavad rahulikult magada
Kehv ja rahutu uni kahjustab nii sinu vaimset kui ka füüsilist heaolutunnet. Rosinad sisaldavad rauda. Raud suurendab hemoglobiini tootmist sinu kehas, muudab ainevahetuse kiiremaks, kannab hapnikku, tugevdab tublisti immuunsust ning tagab rahulikuma une.

4. Rosinad võitlevad põletikuliste probleemidega sinu kehas
Rosinad teevad kõik, et leevendada sinu valu, mis on põhjustatud näiteks podagrast ja artriidist, sest sisaldavad antioksüdante ja polüfenoole.

5. Rosinate söömine võib ennetada vähi tekkimist
Rosinal on anti-kantserogeenne toime, sest sisaldab katehhiine, mis alandavad ka vererõhku. Katehhiinidel on polüfenoolid, millel on omakorda antioksüdantsed ühendid – võitlevad haigustekitajatega.

6. Rosinad tõstavad sinu immuunsust
Tänu covid-19-le ja teistele viirustele on immuunsus muutunud kõigi elus ülimalt tähtsaks. Rosinad sisaldavad sinu kehale olulisi toitaineid, vitamiine, mineraale, antioksüdante ja polüfenoole – kõik need aitavad võidelda vabade radikaalidega meie kehas, hoiavad sinu keharakke kahjustuste eest ning kaitsevad ka valgeid vereliblesid. Lisaks aitavad rosinad hoida sind erinevate infektsioonide eest, sest neil on antibakteriaalsed, seene- ja viirusevastased omadused.

Rosinaid on väga mugav süüa ning neid saab lihtsalt kaasa võtta näiteks kontorisse ja matkale. Rosin annab mõnusa energialaengu ning sobib ülihästi tervislikuks vahepalaks või kiireks suupisteks.

Mandlid tuleks panna enne söömist terveks ööks vette likku – MIKS?

Mandlid on mandlipuu viljad, mida müüakse kooritult ja koorega. Mandel sisaldab suures koguses vitamiine, kiudaineid, kaaliumi, magneesiumi ja valke. Soovitatav kogus on mandleid tarbida kuni 10 tükki päevas.

Lisaks on oluline mandleid vees leotada enne söömist, sest tänu leotamisele aktiveeruvad mandlites olevad ensüümid ning seedimistööd kahjustavad ühendid deaktiveeruvad. Selleks, et sinu organism omandaks kõige efektiivsemalt mandlites sisalduvaid toitaineid, tuleks neid enne söömist leotada 8-12 tundi. Soovitame mandlid jätta terveks ööks vette likku, hommikul hea süüa.

Mandlite kasulikkus sinu tervisele:

1. Annavad energiat – sisaldavad palju valku, mangaani, riboflaviini ja vaske, mis aitavad tublisti kaasa keha energia tootmisele.

2. Parandavad mälu – mineraalide- ja mikroelementiderikkad, sisaldades ka tsinki, mis toetab sinu mälutegevust.

3. Alandavad kolesteroolitaset – regulaarne mandlite tarbimine alandab 5% halva kolesterooli taset.

4. Hoiavad südametervist – mandlite tarbimine aitab ära hoida südameveresoonkonna haigusi, sest takistavad vere hüübimist ja trombide teket.

5. Hoiavad luud ja hambad tervetena – sisaldavad palju kaltsiumit. Lisaks toetab kaltsium ka meie lihaste normaalset tööd.

Sinu keha vajab igapäevaseks normaalseks funktsioneerimiseks erinevaid toitaineid. Mandel on kasulik tervisele, sest sisaldab rohkesti mineraalaineid ja mikroelemente.

SÖÖGE MANDELID!

TOORTATAR – kui pead lugu tervislikust toitumisest

Toortatar on väga vitamiinide- ja mineraaliderikas, lisaks ka gluteenivaba!

Tatraga saavad oma toidulauda rikastada ka need, kes ei talu rukki-, nisu-, odra- ega kaeratooteid.

Toidud, mis on valmistatud toortatrast, annavad pikaaegse täiskõhutunde ning meie organism omastab neid suurepäraselt. Tatar on ideaalne pudruks, lisandiks liha- ja kalatoitudele ning ka magusatesse küpsetistesse.


Toortatar on suure raviva väega. Kui sind vaevab:

  • peavalu ja närvilisus – söö toortatratoitu, see toob leevendust;

  • mõni südamehaigus ja kõrge vererõhk – tarbi regulaarselt tatratoite ning joo tihti ka ürditeed;

  • köha ja bronhiit – nipp: rösti tatraterad ning vala need keeva veega üle, jäta 2 tunniks tõmbama. Söö koos meega ning joo kõrvale kuuma taimeteed. Tatraterad mõjuvad rögalahtistavalt. Soovitame teha ka rinnale kuumadest teradest kompressi;

  • kõrge kolesteroolitase veres – toortatar aitab reguleerida kolesteroolisisaldust;

  • põletikud – katsu süüa päeva jooksul vähemalt 2 korda tatratoitu;

  • veresoonte lupjumine – võta 4 spl purustatud tatrateri, lisa ~300 ml külma vett ning jäta seisma kuni tekib ühtlane mass. Järgmisena lisa vähehaaval 1 liiter keedu-kuuma vett ning keeda ~2 min. Jahtunult lisa natuke taimeõli, purustatud pähkleid ja mett. Söö seda hommiku- ja õhtusöögiks pikema perioodi jooksul;

  • unetus ja rahutu uni – tee või lase endale teha tatrapadi ning kasuta seda pikemat aega tavalise padja asemel. Tatra eluenergia kestab kaua ning une ajal kandub see ka sinuni. Tatrapadjal magamine toob hea une ja leevendab peavalusid (laiendab veresooni). Väga kasulik on tatrapadjal magada, kui sind vaevab kaelaradikuliit.

Huvitav fakt: tatar ei ole teravili, vaid hapuoblika ja rabarberi sugulane.

Meie mahepoes on palju Tõrvaaugu Mahe Talu tatratooteid: toor-tatrajahu, toor-tatrakruup, toor-tatratang, tatraleivasegu kooritud kanepi ja kõrvitsaseemnetega, tatrapastad ja palju muud.

Millest tekib ohjeldamatu soolaseisu?

Soolaseisu tekkimisel võib jääda sinu kehal puudu mineraalainetest! Aga on ka teisi põhjuseid:

1. Liigne suhkru, gaseeritud jookide,
kohvi, maavitsaliste (tomat, kartul, paprika, baklažaan) ning kääritamata sojatoodete tarbimine, mis soodustab mineraalainete väljutamist organismist.

2. Töödeldud mineraalainevaese ja rafineeritud söögi söömine.

3. Soolaseisu tekitab tihtipeale ka stress.

4. Liigne happelist keskkonda tekitavate toitainete söömine (suhkrud, valgud, tärklised).

5. Taimede söömine, mis on kasvanud keemiliste väetisetega mullas.

Kui valmistad kodus toitu, kasuta looduslikku meresoola! Rafineeritud tavalisel lauasoolal on töötlemise käigus eemaldatud suurem osa mineraalaineid. Looduslik meresool aga sisaldab peamisi mikromineraale ja mineraalaineid.

Kahjuks on tänapäeval väga populaarsed just ebatervislikud soolased snäkid, sest mineraalainete puudus on suuresti levinud probleem. Suurem osa poodides müüdavatest soolastest snäkkidest ja toitudest on maitsestatud tavalise lauasoolaga ning neid tarbides sinu keha ei saa vajalikke mineraalaineid.

Kui liigne soolaseisu kimbutab, söö rohkem juur- ja aedvilju! Rohelised lehtköögiviljad on suurepärased mineraalainepommid. Lisaks, soovitame võtta oma menüüsse merevetikad, sest need on väga mineraalainerikkad.

Leia meresool, merevetikad, juur- ja aedviljad meie mahe e-poest ning saa lahti ohjeldamatutest soolaseisudest!

TAIMETEE LÕÕGASTAB JA RAVIB

Taimetee aitab lõõgastuda ja tugevdab sinu tervist samaaegselt.

• Piparmünt – leevendab väiksemaid peavalusid, rahustab magu, kiirendab seedimist ja leevendab stressi.

• Pärnaõied – taimetee aitab rahustada närve ning kutsub esile higistamise. Pärnaõied aitavad leevendada peavalu, mis on tingitud külmetusest, närvidest või palavikust.

• Naistepuna – kasutatakse antidepressandina, toniseerib närvisüsteemi.

• Mustsõstralehed – leevendavad põletikke, vähendavad stressi ja toetavad südametööd. Lisaks ravivad tublisti hingamisteede haigusi, kurguvalu, reumat ja suuhaavandeid.

• Maasikalehed – saab kasutada toniseeriva vahendina urineerimis- ja soolestikuvaevuste ning kõhulahtisuse korral. Puhastavad verd, kiirendavad seedimist ja aitavad kehvveresuse korral.

• Vaarikalehed – aitavad sind maovaevuste, kõhulahtisuse ja külmetushaiguste korral. Lisaks vähendavad menstruaalvaevusi ning on abiks sünnitamisel, tõstes emaka toonust. Aitavad kaasa emapiima tekkimisele ja rikastavad seda mineraalainete ja mikromineraalidega.

• Tüümian – leevendab kurguvalu, külmetust ja peavalu.

• Nurmenukk – rahustava ja hingamissüsteemi toetava toimega taimetee. Aitab spasmide vastu ning tõhus on rögalahtistaja.

• Meliss – leevendab kurnatust, ärevust, depressiooni ja peavalusid. Toniseerib veresoonkonda ja südant ning alandab pingeid.

• Salvei – leevendab mensturaalvalusid, parandab seedimist, hoiab veresuhkrutaseme kontrolli all, aitab ka gripi, külmetuse ja köha vastu.

• Saialill – leevendab põletikke ja parandab tervislikku seisundit. Lisaks aitab kehal mürkidest vabaneda, ravib nahakahjustusi ning kaitseb sapipõit ja maksa.

Taimetee serveerides vala see läbi sõela oma lemmikkruusi ning vajadusel tee meega magusamaks. NAUDI JA TERVENE!

Meie MAHE e-poes on suur valik erinevaid teesid - mine uudista!

KAUNVILJAD ON VÄGA KASULIKUD!

Kaunviljamaailm on maitsev, tervislik ja värvikirev. Sinna kuuluvad erinevat sorti läätsed, herned ja oad. Kaunviljade valik on lai ning maitsed ulatuvad neutraalsest ja lihtsast kartulimekist eriliste, teistsuguste ja iseäraliste pähklimaitsetega võrreldavate maitsepalettideni.

8 põhjust, miks kaunvili meie organismile kasulik on:

1.) Suurepärane valguallikas – kui sa järgid taimse toidu põhimõtteid, on kaunviljad asendamatud!

2.) Hoiab kõhu kauem täis – süües kaunviljarohket toitu, ei tule nälg veel niipea kimbutama. Regulaarselt kaunvilju tarbides vähenevad ka söömishood, kellel need probleemiks on.

3.) Kaaliumirikas – hoiab vererõhu kontrolli all.

4.) Hea kiudaineallikas – aitab seedimisel tekkivatest jääkainetest vabaneda.

5.) Hoiab luud ja hambad tervetena – kaunviljad sisaldavad märkimisväärselt magneesiumit, kaltsiumit ja fosforit. Lisaks selline toit masseerib närimisel igemeid.

6.) Odav ja suure toiteväärtusega – oma kaalu kohta rahakotisõbralikud toiduained, mida on mugav säilitada ka suure seltskonna toitmiseks. Kaunviljaroad aitavad sul tublisti raha kokku hoida!

7.) Kasvatamine keskkonnasõbralik – kaunvili rikastab meie maapinda lämmastikühenditega, mis on tähtis taimede jõudsaks kasvamiseks.

8.) Kaunvili sisaldab meie organismile palju olulisi toitaineid – raud, valk ja tsink. Võrdluseks: veise- ja sealiha sisaldavad rauda umbes 2,3 mg 100 g kohta, oad aga 4 mg 100 g kohta.

Kaunvilju võiks tarbida 3-4 portsjonit nädalas – ühe portsjoni suurus 30 g.

Telli tervislikud, maitsvad ja värvikirevad kaunviljad meie MAHE e-poest!

8 põhjust, miks süüa mandleid

Mandel sisaldab palju valku, rasvu ja süsivesikuid, mida meie organism vajab.

~22 mandlit sisaldavad sama palju kaltsiumit kui 50 ml piima.

8 PÕHJUST, MIKS MANDEL MEILE KASULIK ON

1. Mandlid hoiavad meie hambad ja luud tervetena, sest sisaldavad palju fosforit.

2. Mandlid kuuluvad ka kaalujälgijate menüüsse, sest mandel sisaldab tervislikke rasvu.

3. Mandlid mõjuvad hästi mälule ja ajutegevusele, sest neis on riboflaviini ja L-karnitiini. L karnitiin aitab paremini magama jääda ning hoiab ära depressiooni. Riboflaviin ehk B2-vitamiin tugevdab närvisüsteemi normaalset talitlust ning toetab lihaste ja südamelihaste tegevust.

4. Mandlid mõjuvad hästi vereringele, sest sisaldavad kaaliumi. Seetõttu ka hea snäkk neile, kes kannatavad kõrgvererõhutõve all. Mandlite tarbimine aitab alandada halba kolesteroolitaset veres.

5. Mandel on kiudaineterikas ning seetõttu mõjub hästi seedimisele. Kiudainete tarbimine soodustab kaalulangust ning alandab veresuhkrut.

6. Mandlite regulaarne tarbimine aitab kaitsta arterite seinu kahjustuste eest, sest flavonoidid, mida mandlid sisaldavad, teevad koostööd E-vitamiiniga. E-vitamiin on tugev antioksüdant, mis tugevdab immuunsüsteemi ning turgutab ajutegevust, pakkudes kaitset ka Alzheimeri tõve eest.

7. Mandel sisaldab rauda, mangaani ning vaske, mis aitavad organismil energiat sünteesida süsivesikutest ja rasvast.

8. ~20 mandlit täidavad kolmandiku päevasest organismile vajalikust E-vitamiini kogusest ja terve B-vitamiini päevanormi.

Sööge mandleid!

NELK – aromaatne & võimas vürtsitaim

Nelk ehk nelgipuu kuivatatud õiepungad on jõuluajal talvistes jookides täiesti asendamatu koos mandlite, rosinate ja muude piparkoogimaitseainetega. Eestis leiab nelk kasutust põhiliselt hõõgveinides, piparkookides ja marineeritud kõrvitsa maitsestamiseks.

Nelki kasutatakse üldiselt terve õisikuna. Nelk on õlise ja eeterliku koostisega (kuni 20%) ning seetõttu värvib toidu pruuniks. Seega, ära kasuta nelgi purustamiseks kohviveskit, sest see ei pruugi enam puhtaks minna.

Nelk on universaalne vürts, mida on hea kasutada tervelt maitseõlis ning äädikas, salatis, kissellis, supis, kompotis, jõuluroas liha hautamisel, kala marinaadis või magustoiduretseptis, näiteks õunakook.

Toidu valmistamise lõppjärgus on kõige mõistlikum nelki kuumale roale lisada, sest selle toimeained eralduvad võrdlemisi kiiresti.

Nelki kasutatakse ka looduskosmeetikas, näiteks hambapastades ja seepides.

Kas teadsid, et vanarahvas olla hambavalu leevendamiseks nelgitera valutava hamba auku pannud? Tõesti nii on, sest nelk on ka tugeva põletikuvastase toimega.

Kui tervis hakkab alt vedama ning viirus ligi tikkuma võta nelgiõisik, tükike värsket ingverit ning mustasõstramahl ja vala kuum vesi peale. Tarbi seda toniseerivat jooki soojalt või leigelt.

Nelk peletab eemale ka sipelgaid.

KARDEMON – imeline ravim & vürts!

Kardemoni seemned on lapikud, sisaldades 3-7% eeterlike õlisid. Seemned on vürtsikad, tumepruuni värvusega ja kuni 4 mm pikkused.

Kardemon aitab kaasa sülje, maomahla ning sapi nõristumisele, mis annab meile märku, et on aeg süüa. Seega, kardemon ajendab meid sööma. Kui sul on sapikivid ja/või maohaavad, jäta kardemoni tarbimine vahele!

Kõige otstarbekam on kardemoni kasutada vahetult enne tarbimist ja peenestatud kujul, sest eeterlikud õlid lenduvad üsna kiiresti seemnete pulbriks jahvatamisel.

Kas teadsid, et enne hambapasta leiutamist näriti kogu suu ja hammaste puhastamiseks kardemoniseemneid? – Jah, kardemon sisaldab palju eeterlike õlisid, tänu millele hajub ebameeldiv lõhn ning hävinevad ka mitmeid mikroorganismid – baktereid ja seened. Lisaks on kardemon põletikuvastase toimega ning leevendab gaasipuhitusi.

Kardemon sobib maitseks hästi hõõgveini ja piparkoogitaignasse. Ideaalne lisand vürtsikatesse roogadesse ning magustoitudesse. Sobib hästi ka teeks ja kohvile lisandiks.

KARDEMONITEE

Keeda 2 min tervikseemneid ning lase neil veel samas vees 10 min tõmmata. Joo kuumalt või külmalt.

Eelista mahe aedvilju!

Puu- ja köögiviljad on väga C-vitamiinirikkad ning neid tuleks süüa iga päev. Toitumisteadlased soovitavad süüa vähemalt 5 peotäit päevas – 3x köögivilja- ja 2x puuviljaportsjonit.

Peotäis ehk üks portsjon võrdub umbes 100 grammiga. Peale 5 peotäit värviliste viljade söömist võid kindel olla, et organism omastab vajaliku koguse vitamiine ja mineraale. Lisaks sisaldavad aedviljad ka bioaktiivseid ühendeid, vajalikke kiudaineid ja palju vett. Puu- ja köögiviljades on rohkelt E-vitamiini, folaate ning B-grupi vitamiine.

Puu- ja köögiviljad aitavad kaalu kontrolli all hoida, sest ei sisalda palju rasvu. Ka energiat annavad suhteliselt vähe. Regulaarne aedviljade tarbimine aitab toetada immuunsüsteemi ning hoiab vere kolesteroolitaseme kontrolli all. Tänu aedviljades sisalduvatele ainetele alandab ka vererõhku ning toetab normaalset südametööd.

Puu- ja köögivilju saab süüa värskelt või kuumtöödeldult erinevate toitude koostises.

MANDARIIN (Citrus reticula) on väga maitsev ja kasulik meie tervisele!

Mandariine armastavad süüa meist paljud, sest need on väga maitsvad! Eriti populaarne on mandariin just jõulude ajal.

Hiinast ja Indo-Hiinast pärit mandariinipuu vili oli algselt tuntud vaid Aasias. Nimi tuleneb sellest, et mandariini vilja koor on sama värvi kui Hiina impeeriumi ametnike, mandariinide, rüüd. Mandariine on Hiinas kasvatatud umbes 3000 aastat, kuid Euroopasse ja Ameerikasse jõudsid need alles 19. sajandil. Tänasel päeval kasvatatakse mandariine peamiselt Brasiilias, Hispaanias, Jaapanis ja Hiinas.

Mandariin on imeline C-vitamiini allikas. Lisaks sisaldab kaaliumi, A-vitamiini ja foolhapet. Mandariin on vähem happeline kui enamik tsitrusvilju.

MANDARIINID ON HEAD SEEDIMISELE

Mandariin kiirendab seedimist, sest sisaldab palju kiudaineid ning on heaks abimeheks toidulagundamise protsessis kehas. 100 g mandariine sisaldab 1,8 g kiudaineid ehk mandariini söömine aitab hoida täiskõhutunnet pikemat aega.

MANDARIINID AITAVAD KEHA PUHASTADA

Mandariinide söömine kiirendab saaste kehast väljutamist ning ennetab vananemist. Lisaks imelisele maitseelamusele puhastab mandariin meie keha üleliigsest soolast ja mürkainetest. Regulaarne mandariinide söömine aitab meie keha puhtana hoida.

MANDARIIN ALANDAB PÕLETIKKE

Mandariinid on antioksüdantiderikkad ning takistavad põletike tekkimist kehas. C-vitamiinirikas mandariin aitab meid tervena hoida ning takistab vabade radikaalide tekkimist ehk toimib vähiennetajana.

Lisaks kõigele eelnevale sisaldavad mandariinid väärtuslikku beetakaroteeni, mis on hea nägemisele, normaalsele südametööle ning vereringele ja nahale.

Mandariini süüakse enamasti töötlemata kujul, aga neist saab ka värskendavaid suupisteid ja magusroogasid. Sageli kasutatakse mandariine puuviljasalatites, kastmetes, magus-hapudes toitudes, kookides, pudingutes ja pirukate kaunistamiseks. Lisaks annavad mandariinid huvitavaid maitsevarjundeid kanale, riisisalatitele ja mereandidele.

Mandariinid on parimad siis, kui neid süüa nii värskelt kui võimalik. Külmkapis säilib mandariin 1-2 nädalat.