Head uudised Tartu inimestele - rohkem mahekaupa Tartus

Nüüd on paljud greenest.ee mahetooted müügil Tartu turuhoones Suurkivi mahetalu letis. Minge uudistage. Seal on meie ülihead õunad ja ulmeliselt head apelsinid. Lisaks muidugi veel palju häid mahetooteid. Minge kindlasti vaatama!

Kuivatatud mango – lihtsalt mõnus maius või tõeline vitamiinipomm?

Oma magusa maitse tõttu on mango üks populaarsemaid troopilisi puuvilju, paiknedes nimekirja eesotsas koos banaani, ananassi ja kookosega. Paraku on tegemist hooajalise puuviljaga, mille säilivusaeg on lühike. Samas kuivatatud kujul saame mangot nautida aastaringselt. Kuid mida teeb kuivatamine vilja kasulike omadustega? Hoolimata sellest, et kuivatamise protsess vähendab osade vees lahustuvate vitamiinide (nagu C vitamiin) hulka, sisaldab õnneks ka kuivatatud mango ohtralt vitamiine ja mineraale, kuid samas muidugi ka oluliselt rohkem kaloreid. Meie greenest.ee e-poes müüdav kuivatatud mango sisaldab 100 grammi kohta 343 kalorit. Kohe kindlasti on mango kordades tervislikum maius kui mis iganes komm või küpsis ning sisuliselt rasvavaba – kaloraaž tuleb sisuliselt kõik puuviljasuhkrust. Kogustega tasub siiski piiri pidada, eriti kui plaanis on kaalu langetada. Tähelepanelik tuleb kindlasti olla juhul kui probleeme on veresuhkru kõrge tasemega. Kuivatatud mangot ostes kontrollige kindlasti ega sellele ei ole lisatud suhkrut või muid magustajaid. greenest.ee mahepoes müüdav mango on looduslikult nii magus, et suhkru lisamine ei ole ei mõistlik ega vajalik.

Mida kasulikku kuivatatud mango siis sisaldab? Eelkõige C vitamiini, mis võimsa antioksüdandina meie immuunsust toetab ning hoolitseb naha tervise eest. Antioksüdandid võitlevad meie organismis vabade radikaalidega ning aitavad hoida ära krooniliste haiguste teket ja rakukahjustusi.

Lisaks aitavad mangos sisalduvad vitamiin A ja foolhape kaasa DNA sünteesile ning mõjutavad soodsalt silmade tervist. Vitamiin A aitab lükata edasi ära silma vananemist ja erinevate silmahaiguste nagu näiteks kae, tekkimist. Vitamiin A toetab erinevate nahahaiguste ravi nagu näiteks ekseemid, psoriaas, akne ja põletused. Kas teadsid, et just A vitamiin annab mangole kauni oranži värvi?

Mangos sisalduv foolhappe on eriti oluline lapseootel naisele, sest seda seostatakse loote aju ja kogu närvisüsteemi arenguga.

Märkimisväärses koguses on kuivatatud mangos ka kaltsiumit ja rauda, mida vajavad meie luud ja veri heas tervises püsimiseks.

Kuivatatud mango on rikkalik kiudainete allikas (ca 9 g 100 grammi kohta) ning mõjutab seetõttu soodsalt soolestiku tervist ning aitab täiskõhutundel kauem kesta. Kiudained aitavad hoida kontrolli all kolesterooli hulka veres ja puhastavad seedesüsteemi.

Kõrge B-grupi vitamiinide (B1, B3, B6, B9) sisalduse tõttu peetakse mangot ka hea tuju puuviljaks. Neid vitamiine leiame sageli populaarsetes multivitamiinides, mida apteegist osta saab. B vitamiinid aitavad seljatada stressi, hoida vaimu värskena ja annavad energiat.

Kuivatatud mangos esineb ohtralt mangaani ja vaske, mida organism vajab erinevateks funktsioonidega nagu kudede ja luude moodustamine, vere hüübimine, rasvade ja süsivesikute ainevahetus. Mangaani puudus võib tekitada luude hõrenemist ja aneemiat. Vaske vajame punaste vereliblede loomiseks, terveks närvisüsteemiks ja tugevaks immuunsuseks. Vase puudus on küll haruldane, kuid samas eluohtlik olukord. Mango sisaldab ka kaaliumit, mida vajame lihaste, sh südame ja kopsude, normaalseks toimimiseks.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kuivatatud mango on suurepärane tervislik maius, mida nautides võib kõik maailma mured unustada:) Mango sobib suurepäraselt lisandiks müslidele ja hommikuhelvestele, erinevatele küpsetistele ja isevalmistatud pähklisegudele.  PS! Pea meeles, et heale mangole ei ole lisatud suhkrut võid muid magustajaid!

Milleks on vajalik jood ja jooditabletid?

Jood on inimorganismi immuunsüsteemi kõige olulisem element. Tegemist on mineraaliga, mida leidub looduslikult mullas ja ookeanivees. Soola esineb ka mitmetes soolases mullas kasvavates taimsetes ja soolast vett sisaldavates toiduainetes ning loomulikult iodiseeritud soolas. Jood on organismi jaoks äärmiselt oluline, sest see reguleerib hormoone, paljunemisvõimekust, lootearengut, keha temperatuuri, valkude sünteesi ning mitmeid teisi funktsioone.

NB! Väga oluline on enne jooditablettide võtmist konsulteerida oma perearstiga, sest liigne joodi tarbimine võib tervistele väga kahjulik olla.

Jood on hädavajalik meie kilpnäärme normaalseks talitluseks. Klipnääre reguleerib hormoonide tootmist ning hormoonid kontrollivad meie ainevahetust, südame ja neerude tööd ning teisi eluliselt olulisi organismi talitlusi. Normaalne joodisisaldus organismis aitab hoida ära kilpnäärme ala- ja ületalitlust, mis tekitab erinevaid terviseprobleeme.

Raseduse ajal mängib jood tähtsat rolli loote aju arengus ning joodi soovitatakse võtta ka pärast lapse sündi rinnaga toitmise ajal.


Jood omab ka puhastavat toimet ning jooditabletid võivad päästa kõhuhädadest kui tarbitav vesi ei ole piisavalt puhas. Kindlasti ei tohiks tarbida joodi rohkem kui 2 mg päevas.

Levinud on uskumus, et jood aitab kaitsta kilpnääret radioaktiivse kiirguse vastu. Juhime tähelepanu, et sellisel juhul on tegemist mitte tavalise joodi vaid kaaliumjoodiga, mille keemiline valem on KI ning selle manustamine ilma arstiga konsulteerimata on tervisele ohtlik.

Joodipuudust organismi on võimalik diagnoosida ainult uriinitestiga. Tavalised sümptomid sellest, et organismis on liiga vähe joodi on suurenenud kilpnääre, raskused hingamisel ja neelamisel, väsimus, ootamatu kaalutõus ja kognitiivsete võimete langus.

greenest.ee mahepoes müüdav jood on igapäevaseks tarbimiseks (1 tablett) päevas ohutu ja toetab tervislikku toitumist ja eluviisi, kuid märkimisväärse joodipuuduse korral tuleks kindlasti konsulteerida arstiga. Meie poolt müüdav jood on valmistatud mahedatest vetikatest, millele on täiteainena lisatud akaatsia kiudainet.

Joodi leidub naturaalselt veel mitmetes mereandides, küüslaugus, spinatis, sojas, seesamiseemnetes ja suvikõrvitsas.
Kuigi teadlikult toitudes on võimalik jooditaset normaalsena hoida, väidetakse erinevate uuringute põhjal, et umbes 50% eurooplastest tarbivad liiga vähe joodi.

Kas jooditabletid on ainus lahendus?

Alates 25.02.2022 on greenest.ee tellimuste arv tõusnud 10 x. Kõige selle taga on ainult 1 põhjus - jood. Viimastel päevades on inimesed hakanud ostma joodi. Kuna jooditabletid on kõikvõimalikes kohtades välja müüdud, siis siis artiklis teeme põgusa ülevaate sellest, et kas meil on ka jooditablettidele olemas mingeid alternatiive?

Jah on! Ja isegi 2 tükki:

  1. Mahe jaapani merevetika salat 120 g - suurepärane kerge vahepala, mille 5 g sisaldab 1,5 korda rohkem joodi kui jooditabletid
    \
  2. Mahe jahvatatud merevetikas KOMBU 50 g. Kombu merevetika 1 grammis on 2000 korda rohkem joodi kui jooditablettides.

Seega jah, on olemas väge meeldivaid alternatiive, mis lisaks kasulikkusele annavad Sinu toidule ka meeldivat maitset.

greenest.ee soovitab kindasti vaadata ka üle kogu meie vetikavalik
https://greenest.ee/en/search?q=porto

Kuidas kasutada greenest.ee mahepoodi? Osa I

Kaua tehtud kaunikene. Paljud on kindlasti tähele pannud rohkelt uusi funktsionaalsusi mida greenest.ee mahepood pakub - justkui kirss tordil või täpp i peal on valmis saanud Sinu profiil greenest.ee mahepoes.

Kuidas seda kasutada ja mida see Sulle annab vaata videost.

Organic dried mango

Lisaks vastupandamatule maitsele on kuivatatud mango ka suurepärane tervislik vahepala.

Mango on tänu oma maitsvale viljalihale üks ihaldatumaid troopilisi puuvilju ning teda nimetatakse koguni "superpuuviljaks”, sest tema toitainete loetelu ei jää alla toidulisandi omale.

Mango on täis vitamiine, mineraale ja antioksüdante, mida keha vajab oma kaitsmiseks, arendamiseks ja optimaalseks toimimiseks.

Tavaliselt lisatakse kuivatatud mangole suhkrud ja sulfitid, et see ilus kollane välja näeks ning pikalt säiliks, mis paraku hoopis mango tervislikkust vähendab aga Greenest kuivatatud mango on tõeliselt puhas ja tervislik.

Kuivatatud mangos olev A-vitamiin on hea nägemise, naha säramise ja tugeva immuunsüsteemi jaoks väga oluline. Kuivatatud mango söömine aitab paranda nägemist, ravida vananemisega seotud silmahaigusi ning glaukoomi ja katarakti.

Kuivatatud mangos sisalduv A-vitamiin aitab muuhulgas ravida ka selliseid nahahaigusi nagu akne, psoriaas, ekseem ja põletused. Samuti ennetatakse päikese käes viibimise ja naha vananemise mõjusid. Lisaks soodustab see haavade paranemist.

Kuivatatud mangod sisaldavad kiudaineid, mis abistavad seedimist ja puhastavad seedesüsteemi ning aitavad vähendada kolesterooli ja soodustavad kaalu langetamist. Lisaks sellele sisaldab mango ensüüme, mis aitavad toidul kergemini imenduda ning aitavad ka komplekssed süsivesikud lihtsateks suhkruteks jagada.

Antioksüdandid mangos kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest, mis on sageli seotud vähi, diabeedi ja vananemisega.

Kuivatatud mangod sisaldavad folaadiannuseid, mis oksüdeerumisel muutuvad foolhappeks. Foolhapet peetakse oluliseks sünnituseelseks toidulisandiks. See on beebi aju ja seljaaju nõuetekohase arengu jaoks hädavajalik, hoides sellega ära lapse närvisüsteemi alaarenguga seotud defekte.

Lisaks sisaldavad kuivatatud mangod ka kaltsiumi ja rauda, mis on luude tervisele hädavajalikud, eriti raseduse ja vananemise ajal.

Kuivatatud mango mõjub meeleolu tõstjana, mis tuleneb selle kõrgest B-vitamiinide tasemest, nimelt B1 (tiamiin), B3 (niatsiin), B6 (püridoksiin) ja B9 (folaat).

Mangaan ja vask on mineraalid, mida on kuivatatud mangodes rohkesti. Mangaan on mineraal, mis on vajalik paljude keha funktsioonide jaoks, näiteks kudede ja luude moodustumine, vere hüübimine ning rasvade ja süsivesikute ainevahetus. Mangaanipuudus võib põhjustada osteoporoosi, artroosi, aneemiat ja düsmenorröad.

Teiselt poolt on punaste vereliblede moodustamiseks, närvide tervislikuks seisundiks ja tugevaks immuunsüsteemiks vaja vaske.

Kuivatatud mangod sisaldavad ka kaaliumi, mis on lihaste funktsioneerimiseks hädavajalik, sealhulgas hädavajalik ka südames ja kopsudes.

Kuigi osa mangodes sisalduvast C-vitamiinist läheb kuivatamise käigus kaduma, jääb kuivatatud mangodesse siiski korralik kogus, mis aitab tugevdada immuunsust ja parandada kudesid. C-vitamiin, tuntud ka kui askorbiinhape, kiirendab nohust taastumist ja kaitseb isegi vähki põhjustavate vabade radikaalide eest.

Kuivatatud mango söömine hoiab loomulikult ära C-vitamiini puudusega seotud sümptomeid, nagu lööbed, igemete veritsus ja haigus, mida nimetatakse skorbuudiks.

Mahe või tavaline kohv – on siis üldse mingit vahet?

Alustame sellest, et kohv on üks enimmürgitatud kultuure kogu maailmas. Kuna selles valdkonnas liiguvad suured rahad (kohv on nafta järel maailmas tuluallikana teasel kohal), kasutatakse parema saagi saamiseks ohtralt sünteetilisi väetisi ja kemikaale. Kuna kohvitaim kasvab üldjuhul lauspäikese käes, mis vähendab tema immuunsust, on ta suurepärane saak erinevatele kahjuritele. Järelikult tuleb kasutada ohtralt kahjuritõrjet, mille me hiljem endale koos kohviga sisse kallame. Tavalises farmis algab pinnase mürgitamine juba enne taime istutamist. Lisaks töödeldakse kohviseemneid enne istutamist erinevates keemilistes lahusest – kõik ikka selleks, et saada parem saak ning suurem kasum. Ka kastmisvette lisatakse keemilisi lisandeid, mis aitavad kasvuajal kahjureid eemale hoida ja nii see läheb kuni hetkeni, mil oad korjatakse.

Mahepõllumajanduses mõtleb talunik igal sammul kuidas tagada nii looduse kui tarbija maksimaalne heaolu.  Mahe kohvikasvataja kasutab väetisena sõnnikut ja sageli ka kohvipaksu ning umbrohu vastu võitleb ta seda põletades, loomadele söötes ja sageli ka käsitsi rohides

Ühest tavalisest kohvitassist on leitud lausa 1000 erineva keemilise ühendi jääke. Mõtle nüüd järele, kas tahad ikka ennast ja oma pere iga päev sedasi mürgitada?

Mahe kohv aga on kasvatatud ilma igasuguste keemiakokteilideta. Jah, ka siin kasutatakse väetisi ja kahjuritõrjet, kuid see on 100% looduslik. Mahe kohv kasvab tavaliselt varjulises kohas metsavilus, mitte lagedal põllul otse päikese käes. Mahe kohv sisaldab oluliselt rohkem antioksüdante, vitamiine ja mineraale ning maitseb tavaliselt palju paremini.

Sageli leiad maheda koohvi pakendilt ka märke, et tegemist on Õiglase Kaubanduse Tootega. Veelgi parem! Siis võid kindel olla, et Lõuna-Ameerika, Aafrika ja Aasia arenguriikide talunikud saavad oma töö eest õiglast tasu, tegutsevad keskkonnasäästlikult ning ei kasuta lapstööjõudu.

Vali mahe kohv, sest nii hoiad oma tervist ja teed pai loodusele!

Erütritool – mis imeloom see veel on?

Kuumalise nimega toote taga peitub looduslik kalorivaba magustaja, mida esineb väheses koguses puu- ja köögiviljades. Tööstuslikult valmistatakse erütritooli tavaliselt maisi- või nisutärklisest, mida kääritatakse kõigepealt pärmiseenega ning seejärel eraldatakse kuumutamise teel erütritooli kristallid. Erütritool on greenest.ee mahepoes saadaval nii tavatpptena kui ka mahetootena ning ka n-ö tuhksuhkruna.

Tegemist on suhkrualkoholiga, millel on 70% suhkru magususest. Mis on suhkrualkohol? Tegelikult on see lihtsalt teatud tüüpi süsivesik, milles on nii suhkru- kui alkoholimolekule ning loomulikult 0% alkoholi. Kuna erütritooli keemiline struktuur sarnaneb suhkru omale, aktiveerib ta meie keelel maitseretseptoreid nii, et tunneme magusat maitset.

Erütrotooli glükeemiline indeks on 0, mis tähendab seda, et selle tarbimine ei tõsta veresuhkr taset organismis. Erütritooli saavad rahuliku südamega tarvitada ka diabeetikud. Erütritool annab 0 kalorit ning on suurepärane abiline kaalulangetajale - enam ei pea endale maiustusi keelama!

Ka hammaste tervise seisukohalt on erütritool suurepärane valik, sest ei tekita erinevalt tavalisest suhkrust kaariest ega plakki.

Erütritool on organismi jaoks kerge seedida, tal on tugevad antioksüdandi võimed ning ta võitleb tõhusalt vabade radikaalidega.

Kasuta erütritooli sarnasest tavalise suhkruga, kuid pea meeles, et pärmitaignasse ja juuretisse erütritool ei sobi.

India pähkel, maitsev küll, kuid kas ka kasulik?

India pähkel ehk kašupähkel ehk akažuupähkel, heal lapsel mitu nime. Kašupähklid on pärit Brasiiliast, kus nad olid pikka aega delikatesstoit. Viimasel ajal on India pähklid aga kogu maailmas populaarsust kasvatanud oma õrna maitse ja erakordse mitmekülgse tervistava toime pärast.

Milleks on India pähklid kasulikud?

India pähklid on mineraalide ja vitamiinide rohked. Neis leidub suurel hulga kasulikke rasvhappeid, vitamiine ja mineraale. Järgnevalt toomegi väljavaid mõned india pähkli tervistavad omadused.

India pähklite kalorsus ja muu toitumisalane teave 100 gr kohta

Energiasisaldus 2379 kJ / 577 kcal

Rasvad 42 g

sh. küllastunud rasvhappeid 9,4 g

Süsivesikuid 30 g

neist suhkruid 15 g

Valke 17 g

Soola 0,4 g

Lisaks Cu, Mg, Zn, K, Fe, P, B1 (tiamiin), B2 (riboflaviin), B5 (pantoteenhape), B9 (foolhape), B3 (niatsiin) ja B6 -vitamiin.

India pähkel sisaldab rikkalikult südame tervisele kasulikke rasvhappeid

India pähklid sisaldavad südame tervist tugevdavaid monoküllastamata rasvu, sealhulgas oleiin- ja palmitoleiinhappeid. Need on asendamatud rasvhapped, mida on seostatud ebatervisliku LDL-kolesterooli madalama ja tervisliku HDL-kolesterooli kõrgema tasemega. On leitud, et tänu india pähklites leiduvale monoküllastumata rasvade tarbimisele võib väheneda südame-veresoonkonna haiguste risk.

India pähkel on heaks vase allikaks

Kašupähklid annavad peaaegu 100 protsenti soovitatavast päevasest vase vajadusest. Vask on mineraal, mida saadakse väga väikestes kogustes, peamiselt loomsetest allikatest nagu krabid, rannakarbid, maks ja austrid. Vaske on aga vaja nii raua omastamise parandamiseks, kollageeni ja elastiini tekkeks, kui ka antioksüdantseks kaitseks ja luukoe tekkeks. Seega on  india pähklid suurepärane taimetoitlase vaseallikas, pakkudes rohkem mineraalaineid kui enamus muid taimseid allikaid. Taimetoitlased söövad india pähkleid tihti ka juustu asemel. Vase puudujääki on seostatud immuunsüsteemi halva talitlusega, kõrgema südameveresoonkonna haiguste riski, suurenenud neurodegeneratiivsete haiguste (näiteks Alzheimeri või Parkinsoni tõbi) riski ja luude tervise halvenemisega. Soovitatud päevane tarbimiskogus 0,9 mg sisaldub keskmiselt veerand tassi ehk 65 g pähklites.

Kus veel india pähkleid kasutada võib?

India pähklid sobivad nii soolasesse kui magusasse toitu, neist saab näiteks imemaitsva taimse koore. India pähklitest on võimalus teha imemaitsvat hapukoore asendajat. Nende suur tervisliku rasva sisaldus muudab and suurepäraseks hapukoore asendajaks. Esmalt tuleb teha pähklite leotamine üleöö. Selleks pane pool tassi pähkleid vette. Seejärel purusta segu köögikombainis kuni tekib ühtlane ja kreemjas mass. Sobiva konsistentsi saavutamiseks lisa ka vett. Tulemuseks on rikkalik ja kreemjas hapukoore sarnane mass. Saad seda kasutada nii magusates kui soolastes toitudes.

Parandavad vere tervist

India pähklites sisalduv vask ja raud aitavad kehal paremini kasutada punaseid vereliblesid. See omakorda hoiab veresooned, närvid, luud ja immuunsussüsteemi terved ja korralikult töötavad.

India pähklid on valgurikkad

Nagu teisteski pähklites, sisaldub ka kašupähklites tublil hulgal valke. Valk on üks kolmest makrotoitainest, mida sinu keha energia saamiseks kasutab. See on eriti oluline lihaskoe taastamiseks ja uute rakuühendite loomiseks. Valgurikas toit on ka hea täiskõhutunde tekitaja, mis tõttu sobib ta ühtviisi hästi nii vahepalana kui peamise toidukorra ajal. Ehkki paljud pähklid on head valguallikad, eristuvad kašupähklid oma eriti hästi tasakaalustatud toitumisprofiili tõttu. Seega on kašupähklite söömine suurepärane suupiste valik inimestele, kes järgivad madala kalorsusega või kõrge valgusisaldusega dieeti.

India pähklite söömine võib turgutada teie immuunsussüsteemi

Lisaks sellele, et india pähklid sisaldavad suures koguses vaske, on nad ka suurepäraseks tsingi allikaks. Kui tsinki ei õnnestu toiduga saada, nõrgeneb sinu immuunsussüsteemi töö, kuna see mineraal on oluline immuunsussüsteemi rakkude arenguks, antioksüdantsete ensüümide tootmiseks ja immuunsussüsteemi regulaatorite aktiivsuseks. Mitmetes uuringutes on tsingi tarbimise suurendamist seostatud parema immuunvastusega, mis tähendab, et kašupähklid võivad aidata sul võidelda ka külmetushaigustest hoidumisel.

India pähklid on suurepärased antioksüdantide allikad

Antioksüdandid on ühendid, mis neutraliseerivad raku oksüdatiivseid kahjustusi. Antioksüdandid aitavad neutraliseerida vabu radikaale, mis võivad muidu rakukahjustusi põhjustada. Mõnede tugevaimate antioksüdantide hulka kuuluvad vitamiinid E ja K. India pähklid sisaldavad mõlemat vitamiini, aidates sinu kehal oksüdatiivse kahjustuse vastu võidelda.

India pähklid ei sisalda kolesterooli

Kolesterool on ühend, mis akumuleerub veres ja võib seetõttu piirata südame-veresoonkonna tööd. India pähkel ei sisalda kolesterooli, mis teeb neist erakordselt südametervisliku valiku.

India pähklite söömine vähendab sapikivide riski

Sapikivid koosnevad kõvenenud kolesteroolist või ühendist nimega bilirubiin. Sapikivid võivad olla äärmiselt valusad. Enam kui 80 000 naise uuringus seostati pähklite söömist 25 protsenti väiksema riskiga sapikivide tekkeks. Seega võiks india pähklite nautimine iga päev vähendada valulike sapikivide tekke riski.

Hea silmade tervisele

Oleme kõik kuulnud, et porgandid on silmadele head, kuid võib ka üllatusena tulla, et seda on ka india pähklid. India pähklid sisaldavad kõrgel hulgal luteiini ja zeaksantiini, mis toimivad antioksüdantidena. Igapäevaselt tarbides võivad need antioksüdantsed ühendid kaitsta silmi kahjustuste eest, mis vananedes võivad põhjustada pimedaksjäämist.

Pähklite tellimine

Eesti kõige soodsamad MAHEDAD INDIA PÄHKLID leiad meie e-poest! Tutvu pakkumisega!